- Det brenner på loftet

Barneombud Inga Bejer Engh sier det haster etter Dagbladets funn om manglende oppfølging av fosterbarn. Leder av Stortingets familie- og kulturkomité, Grunde Almeland (V), ber ministeren ta grep umiddelbart.

KREVER TILTAK: Barneombud Inga Bejer Engh mener det ikke kan vente å ta grep for blant annet å stoppe bruken av digital oppfølging av barn i fosterhjem. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KREVER TILTAK: Barneombud Inga Bejer Engh mener det ikke kan vente å ta grep for blant annet å stoppe bruken av digital oppfølging av barn i fosterhjem. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg sitter igjen med veldig mange spørsmål etter å ha lest dette, sier leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Grunde Almeland (V), til Dagbladet.

Han er ikke alene.

- Det bør være øverst på blokka å sørge for at fosterhjemsomsorgen blir bedre, og det brenner på loftet. Dette haster, sier barneombud Inga Bejer Engh.

«Besøkte» barna digitalt

I en serie av artikler har Dagbladet blant annet kunnet fortelle at ni av ti barnevernstjenester erstattet deler av sine og kommunenes oppfølgings- og tilsynsbesøk med digitale «besøk» under pandemien.

Mange har også fortsatt med digitale hjemmebesøk, viser Dagbladets undersøkelser. Hvis et fosterbarn ikke har det bra, skal det fanges opp gjennom disse besøkene.

Almeland mener tallene Dagbladet har avdekket er «svært overraskende» og er klar på at man nå må komme raskt til bunns i hvorfor dette har skjedd.

- Dette er noe barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) må ta tak i med en gang, sier han til Dagbladet og får støtte av barneombudet.

Hun mener det må tas grep umiddelbart:

- Tilsyns- og oppfølgingsbesøk er helt avgjørende kontrollfunksjoner, det er nødt til å fungere og det er nødt til å foregå fysisk. Jeg leser at Toppe ønsker å se på mulige tiltak, og det er bra. For hver dag som går så tar man en dag av en barndom, sier Bejer Engh.

Skulle være unntak

Dagbladets undersøker kan avsløre disse tallene:

SVs familiepolitiske talsperson, Kathy Lie, deler bekymringen over tallene.

- Dette er helt uakseptabelt, det må opphøre umiddelbart. Her må bare barne- og familieministeren instruere, for her må man være tydelig, sier hun til Dagbladet.

Almelands eget parti, Venstre, satt selv i regjering i brorparten av pandemi-perioden.

Han forklarer unntaket barnevernstjenesten fikk med at et digitalt besøk var bedre enn å ikke gjennomføre et besøk overhodet.

- Det skulle ikke erstatte besøkene, men være et alternativ til ingenting. Det er en viktig forskjell. Når det ble behandlet i Stortinget, så var man også tydelig på at dette var en unntaksbestemmelse, sier Almeland.

Fryktet «overforbruk»

Nylig avslørte Dagbladet at en rekke fosterbarn har vært ulovlig plassert på en fosterhjemsgård på Vestlandet.

Mens pandemien herjet og store deler av Norge var stengt, gikk et barn på denne fosterhjemsgården, ifølge dokumenter Dagbladet har fått innsyn i, nesten et helt år uten at barnevernstjenesten som hadde plassert det der kom på besøk og undersøkte hvordan det hadde det.

REAGERER: Stortingsrepresentant og leder av Stortingets familie- og kulturkomite, Grunde Almeland (V). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
REAGERER: Stortingsrepresentant og leder av Stortingets familie- og kulturkomite, Grunde Almeland (V). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Lovbestemmelsen som åpnet opp for digitale besøk under pandemien var det første Lie var med å behandle som nyinnvalgt stortingsrepresentant og medlem av familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Hun forklarer at det de var mest bekymret for med dette unntaket, var nettopp et misbruk eller overforbruk.

- Det var viktig for oss at dette bare skulle benyttes unntaksvis og ved tydelige smittevernmessige behov. Jeg er selv sykepleier med bakgrunn fra intensivavdeling, og vet veldig godt at man kan beskytte seg mot smitte ved å bruke smittevernutstyr. Det å møtes digitalt er ikke det eneste alternativet.

Hun tror imidlertid at fokuset ved denne lovbehandlingen primært lå på fylkesnemndenes arbeid med saksbehandling, ikke direkte mot besøk til barna i fosterhjemmene.

- Det har nok gått litt under radaren i behandlingen. Men det som kommer fram her, er et stort problem, sier hun til Dagbladet.

-GÅTT UNDER RADAREN: Stortingsrepresentant Kathy Lie (SV) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
-GÅTT UNDER RADAREN: Stortingsrepresentant Kathy Lie (SV) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Skandale

Med så klare tall som Dagbladet har, mener Almeland man bør klare å finne ut av hvorfor situasjonen er som den er.

- Har de altfor lite ressurser, så må det tas tak i. Vi vet at regjeringen har feilberegnet prisveksten for hele 2023, og det ser man på flere områder og i sentrale oppgaver. Det er en skandale om regjeringens egen feilberegning har gjort at sårbare barn ikke får den nødvendige oppfølgingen de trenger, sier han kontant.

Almeland understreker at dette ikke er noe som kan vente, og peker på at nettopp det å vente er typisk for denne regjeringen - og for barne- og familieminister Toppe spesielt:

- Det er alltid et oppdrag som er sendt til underliggende etater og som de venter svar på før de kan gjøre noe. Dette er spesielt fra Toppe, enten det gjelder fosterhjem, adopsjon, barnevern eller på andre områder. Men jeg mener dette ikke kan vente lenger.

Han understreker at han nylig leverte et forslag til Stortinget om å sikre forskjellige barnevernstjenester, som nå er til behandling i familie- og kulturkomiteen.

Det tar blant annet til orde for å opprette en egen ROBEK-liste for kommuner som systematisk bryter barns rettigheter.

- Litt av det som er problemet i dag er at alle peker på hverandre, sier han og forklarer videre:

- Kommunene som ikke overholder pliktene peker på manglende ressurser fra regjeringen, mens regjeringen peker på at dette er et kommunalt ansvar. Mens staten peker på hverandre, lider barnet. Det går ikke an å ha det sånn. Sårbare barn kan verken vente på at voksne mennesker skal peke på hverandre, eller nok en rapport. Statsråden må ha det overordnede ansvaret og må gripe inn, sier Almeland til Dagbladet.

- Urimelig

Barne-og familieminister Kjersti Toppe (Sp) kaller kritikken fra Almeland for «urimelig».

- Venstre, som kutter i finansieringen av det statlige barnevernet med rundt 34 millioner kroner i sitt alternative budsjett for 2023, bør gå litt stillere i dørene når det gjelder barnevernet, sier hun til Dagbladet.

A hun «alltid venter på en rapport», mener hun også er en uhørt kritikk.

- Men et viktig utvalg jeg faktisk ventar på rapport fra, er rettsikkerhetsutvalget, som Almeland sin egen regjering satt ned, og som min regjering utvidet mandatet til å se på rettssikkerheten i alle deler av barnevernsfeltet. Utvalget skal levere sine anbefalinger i mars. Jeg går ut fra at Almeland vil mene det er viktig, sier Toppe.

- MÅ PÅ BANEN: Leder av familie - og kulturkomiteen på Stortinget, Grunde Almeland, mener barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) må gjøre noe for å bedre situasjonen i fosterhjem. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- MÅ PÅ BANEN: Leder av familie - og kulturkomiteen på Stortinget, Grunde Almeland, mener barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) må gjøre noe for å bedre situasjonen i fosterhjem. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Bør prioriteres

Utfordringene med norske fosterhjem stopper heller ikke der. Spørreundersøkelsen Dagbladet gjennomførte blant barnevernstjenestene i landets 356 kommuner, viser at over 380 barn venter på fosterhjem.

175 barn har ventet i mer enn ett år.

- Vi har en nasjonal fosterhjemskrise. Det er kjempemangel på fosterhjem, særlig spesialiserte som det er flere og flere barn som trenger, sier mangeårig barnevernsadvokat Rikke Arnesen i FAM Advokat til Dagbladet.

Det er en bekymring Almeland deler.

- Det er veldig tydelig at vi trenger et skikkelig løft for fosterhjemmene. Vi vet det er et stort behov, men vi må finne ut av hvorfor. Det bør være en av de største prioriteringene for barne- og familieministeren nå.

Artikkelserien er støttet av Dagbladets Stiftelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer