ISKALDT: Kulda er i ferd med å bite seg fast i England, her i County Durham. Foto: OWEN HUMPHREYS/AP
ISKALDT: Kulda er i ferd med å bite seg fast i England, her i County Durham. Foto: OWEN HUMPHREYS/APVis mer

Det britiske forsvaret inn mot Norge-kulda

Helsemyndighetene advarer mot kuldesjokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når det blir virkelig kaldt i Norge, er det - spesielt i media - populært å si at Sibir-kulda kommer. Årsaken til det er at været ofte kommer fra det iskalde området øst i Russland.

Nå stålsetter britene seg for frosne dager, og de venter på røde temperaturer - som stammer fra Skandinavia.

Fra Nordsjøen Det meteorologiske instituttet i Storbritannia har oppgradert kuldevarselet til nivå tre og opplyser at det med sikkerhet blir «alvorlige» forhold i store deler av England denne uka, skriver Press Association.

Altså i engelsk målestokk.

For de varsler ikke verre tilstander enn seks minusgrader.

Det er derimot nok til at de frykter det skal påvirke folks helse.

- Det kommer vind og snø fra Nordsjøen. Det kommer til å bli ganske kaldt, sier værmelder Clare Allen.

Advarer Helsedepartementet advarer nå britene.

- I denne kuldeperioden oppfordrer vi alle til å sjekke lokale værmeldinger og ta det forsiktig utendørs. Vi samarbeider tett med den nasjonale helsetjenesten og lokale myndigheter vil passe på spesielt sårbare personer, sier en talsmann.

Ifølge Daily Mail er det britiske militæret satt i beredskap, for å bistå dersom kulde og snø lammer deler av samfunnet.

BBC melder at været vil føre til store utfordringer i trafikken.

Kulda tar liv I Øst-Europa har kulda herjet lenge - og den har tatt mange liv.

Ifølge NTB har over 60 personer så langt omkommet etter at temperaturen flere steder i Øst-Europa har krøpet ned mot 30 kuldegrader.

I Ukraina ble det tirsdag målt 33 minusgrader, det kaldeste på seks år. I Bosnia viste gradestokken flere steder 31 minusgrader, mens både Polen, Romania og Bulgaria hadde minus 30 grader celsius.

Ukrainske myndigheter opplyser at over 30 personer, de aller fleste hjemløse, har mistet livet som følge av kulden de siste fem dagene. Det er sjelden at temperaturen kryper under 15 minusgrader i landet i januar, og myndighetene har satt opp flere midlertidige sentre for å ta imot hjemløse og gi dem tak over hodet mens kuldebølga pågår, skriver NTB.

I Polen ble fem personer funnet frosset i hjel tirsdag morgen. Dermed har minst 15 omkommet siden kulda satte inn i helga. Også i Romania, Bulgaria, Serbia og Bosnia har folk mistet livet som følge av kulda.

BER FOLK TA FORHOLDSREGLER: Britiske helsemyndigheter advarer mot kulda, som kommer fra blant annet Norge. Foto: TIM IRELAND/PA/AP
BER FOLK TA FORHOLDSREGLER: Britiske helsemyndigheter advarer mot kulda, som kommer fra blant annet Norge. Foto: TIM IRELAND/PA/AP Vis mer