KONGELIG SPØK: Dronning Elizabeth er på kongelig visit i Nord-Irland. Her møter hun viseførsteminister Martin McGuinness. Dette er hennes første besøk i Nord-Irland etter Brexit-utfallet, men det var ikke det som opptok henne mest. Video: Vis mer

Det britiske kaoset ble nettopp enda latterligere: EU-president håner britiske toppolitikere

- De minner meg om rotter som forlater et synkende skip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britisk politikk har vært et yndet objekt for latterliggjøring og utdriting helt siden britene gjorde det ingen trodde de hadde baller til å gjøre:

Stemme ja til å forlate EU.

Deretter ble de satt i hele verdens gapestokk for å ha innsett konsekvensene av exiten først etter de hadde stemt. Og det toppet seg da Cameron trakk seg som statsminister - noe han hadde lovet å ikke gjøre.

Mange briter hadde nok håpet at det skulle roe seg ned etter dette, men det ville ikke president for EU-kommisjonen Jean-Claude Junker ha noe av.

Da han nylig skulle informere politikerne i EU-parlamentet om forrige ukes toppmøte - hvor Cameron informerte om Storbritannias EU-exit - kom han med ny og ramsalt kritikk av Farage og Johnson.

- De som har bidratt til situasjonen i Storbritannia nå, har trukket seg. Johnson, Farage og andre. De er ikke patrioter. Patrioter trekker seg ikke når ting blir vanskelig, sa Junker fra talerstolen ifølge The Guardian.

- De er som rotter

Han er kraftig provosert over at de ansvarlige for «Leave»-kampanjen ikke hadde lagt en plan for et eventuelt «ja» til å forlate EU.

Også Cameron mente det var en oppgave brexit-leiren burde ha løst, mens brexit-leiren mente det var en oppgave for landets statsminister.

- I stedet for å utarbeide en plan, så forlater de båten, konkluderte Juncker.

Parlamentsmedlem Guy Verhofstadt, tidligere statsminister i Belgia, ville ikke være dårligere da han klemte til mot Farage og Johnson.

- Brexit-folk minner meg om rotter som forlater et synkende skip, sa Verhofstadt.

Ryggdolking

For å forstå hvorfor mektige personer som Juncker og Verhofstadt beskriver britiske politikere som svikere og rotter, må vi ta ett skritt tilbake.

Som nevnt tidligere i saken hadde nok britene håpet at det skulle roe seg da Cameron trakk seg. Det gjorde det på ingen som helst måte.

Tory-politiker Michael Gove fant det nemlig for godt å dolke sin kollega, brexit-forkjemper og universitetskompis Boris Johnson - den største favoritten til å ta over etter Cameron - i ryggen.

Gove mente Boris ikke var skikket til å lede landet, men syntes ikke tanken på seg selv som statsminister var så verst, og annonserte like gjerne sitt eget kandidatur. Slik ryggdolking blir ikke tatt spesielt godt i mot i Storbritannia, og Internett tok raskt hevn:

Bare timer seinere trakk Boris seg, og i sosiale medier ble hans uke oppsummert på følgende måte:

Med Boris ute, kunne Ukip-leder Nigel Farage sole seg aleine i glansen etter brexit-seieren. Han var den andre sentrale forkjemperen for at Storbritannia skulle forlate EU, men etterhvert fikk også han kalde føtter.

Mandag trakk han seg nemlig som partileder for Ukip, med en forklaring om at han ønsket å «få livet sitt tilbake». Til det er det vel egentlig bare å si én ting, Farage: Det er mange briter som ønsker å få EU tilbake, men de får ikke viljen sin for det.

Hoderisting

Så. Det var hovedtrekkene i den politiske galskapen som har utspilt seg på balløya den siste måneden, og du kan nå begynne å ta innover deg kaoset verden har vært vitne til. Reaksjonen din er kanskje noe sånn som dette?

Statsledere verden over har ristet på hodet, og i sosiale medier har det gått sport i å finne de beste gifene til å illustrere brexit-fadesen. (Buzzfeed har samlet noen av de morsomste gifene og beste tweetsene her. Og her).

Ikke rart det blir litt mye for noen, som for eksempel nyhetsreporter Jonathan Pie - en karakter skapt av den britiske komikeren Tom Walker:

Ikke på menyen

På EU-møtet som nylig fant sted, det samme møtet hvor de britiske politikerne ble kalt for rotter, var også president for Det europeiske råd, Donald Tusk, til stede. Også han benyttet anledningen til å gjøre det klart overfor britene at de ikke kom til å få tilgang til EUs indre marked uten videre.

- Vi vil ikke selge våre friheter, og det blir ikke noe à la carte på det indre markedet, sa Tusk.

Og det oppsummerer egentlig situasjonen godt.

Britene har i realiteten vedtatt en boikott av verdens største spis-så-mye-du-vil-buffet. Nå begynner de å innse at de fortsatt er sultne.

Ferdig som statsminister: David Cameron ser ikke lenger på seg selv som rett mann for Storbritannia. Det kom fram etter Brexit resultatet. Vis mer