TIL NORGE: Stina Brendemo Hagen (midten) har nå klart å rømme til Norge. Madelaine Rodriguez (t.h) sitter fortsatt i kvinnefengslet i Bolivia. Bildet er tatt da de ble ført i håndjern ut av rettslokalet i Cochabamba. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
TIL NORGE: Stina Brendemo Hagen (midten) har nå klart å rømme til Norge. Madelaine Rodriguez (t.h) sitter fortsatt i kvinnefengslet i Bolivia. Bildet er tatt da de ble ført i håndjern ut av rettslokalet i Cochabamba. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

- Det bryr meg ikke

Slik reagerer Madelaine Rodriguez når hun får høre at kokaindømte Stina Brendemo Hagen klarte å rømme til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hun er nå den eneste av de tre norske kvinnene som ble pågrepet i Bolivia i 2008, som fortsatt sitter i kvinnefengselet San Sebastian i Cochabamba i Bolivia. Hun var uvitende om at Stina Brendemo Hagen har klart å komme seg til Norge, da Dagbladet ringte henne mandag kveld.

Slipper å sone - Det var en egoistisk handling av henne å rømme fra fengslet, men egentlig driter jeg i det. Men det er jo bra for henne. Da slipper hun å sone mer her, sier Madelaine Rodriguez.
 
Kokaindømte Stina Brendemo Hagen, som ble løslatt fra fengselet i Bolivia mot 350 000 kroner i kausjon og meldeplikt, rømte i august. Siste livstegn var da hun henvende seg til den norske ambassaden i Brasilia i Brasil og ønsket nødpass 12. august. Det fikk hun ikke.

Siden da har det ikke vært offentlig kjent hvor hun har oppholdt seg. Mannebladet Alfa skriver i siste nummer om hvordan hun flyktet fra Cochabamba i Bolivia og tok seg til Brasils hovedstad.

Ifølge bladet ble operasjonen utført av leiesoldater fra et ikke navngitt internasjonalt firma, som hadde planlagt flukten i minst fire måneder. Prislappen oppgis til å være rundt to millioner kroner, som «en anonym giver visstnok skal ha betalt», ifølge Alfa.

Backpacker-dekke Flukten skal ifølge Alfa ha gått fra Cochabamba, til flyplassen i La Paz hvor hun, under dekke av å være «backpacker på tur med mann og barn» tok fly over grensebyen Guayamerín. Deretter fortsatte flukten angivelig med moped i jungelen og båt inn til Brasil med den ti måneder gamle sønnen Jonas, oppkalt etter en Alfas journalister, på armen.

Etter det mislykkede forsøket på å få utstedt nødpass i Brasilia, stopper alle sporene, før hun i kveld skal ha ankommet Norge med en utenlandsferje. Ytterligere detaljer omkring hvordan hun har kommet seg til Europa og Norge er ikke kjent.

I et tidligere intervju har Rodriguez uttalt til Dagbladet at hun synes det var dumt av Stina å rømme, da dette kan føre til verre soningsforhold om hun blir tatt. Da Dagbladet snakket med Madelaine peker hun igjen på hvor stor risiko Stina utsatte seg selv for.

- Om Stina ble tatt på nytt i fluktforsøket ville hun måtte sone hele straffen på litt over sju år, sier Madelaine Rodriguez.