Om barn som vokser opp i fattigdom:

- Det burde være flaut for barnevern og NAV. Ikke oss

Malin Solberg Lyngen vokste opp i fattigdom. Hun er langt fra alene, og tallet er økende. Likevel er det tabubelagt og pinlig å være fattig.

PÅ EGNE BEIN: Malin Solberg Lyngen (24) vokste opp i fattige kår, og mener at både barnevern og NAV burde ha vært flinkere til å bidra sånn at hun og faren hadde hatt det litt lettere i barndommen. Lyngen dro ofte ikke i bursdager, fordi det ikke var penger til å kjøpe gaver. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PÅ EGNE BEIN: Malin Solberg Lyngen (24) vokste opp i fattige kår, og mener at både barnevern og NAV burde ha vært flinkere til å bidra sånn at hun og faren hadde hatt det litt lettere i barndommen. Lyngen dro ofte ikke i bursdager, fordi det ikke var penger til å kjøpe gaver. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Som barn kom Malin Solberg Lyngen (24) ofte med unnskyldninger for å ikke gå i bursdag, siden de ikke hadde penger til gave. Hun hadde sjelden venner med hjem, fordi de ikke hadde nok mat nok til gjesten.

- Heldigvis var pappa veldig flink til å skjerme meg fra at vi hadde dårlig råd. Men jo eldre jeg ble, jo mer forstod jeg, sier Oslo-jenta Lyngen i dag.

- Sulten til sengs

Stadig flere barn i Norge vokser opp i fattigdom. Én av ti barn lever i fattigdom, viser SSB-tall som presenteres i en ny Kirkens bymisjon-rapport.

- Vi har trodd at fattigdom i Norge handler om å ikke ha råd til å delta på fritidsaktiviteter. Nå vet vi at det er en myte at ingen barn går sultne til sengs i Norge, sier Janne Raanes, avdelingsdirektør for barn og unge i Kirkens bymisjon.

Årsakene er mange: Antallet aleneforsørgere øker, familier med innvandrerbakgrunn har mindre tilhørighet i arbeidslivet og mange foreldre sliter med psykisk og fysisk sykdom eller rusproblemer.

- Mamma var alkoholiker og jeg vokste opp alene med far. Da ble det ikke så mye middag, men helst brød til frokost, lunsj og middag, sier Lyngen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer