- Det burde vært 130-sone

Feriebilisten i Drammen hadde unnskyldninga klar i regnværet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Her burde det vært lov å kjøre i 130 kilometer i timen, sa en feriebilist som ble stanset av Utrykningspolitiet i 100 km/t-sonen på E 18 sør for Drammen i regnværet fredag ettermiddag.

Det virket ikke som mannen i 35-årsalderen tok forelegget på 3.800 kroner og to prikker i førerkortet så tungt etter at målinger hadde vist en gjennomsnittshastighet på 122 km/t på bilen hans.

- Dette er ikke noen hastighet på denne veistrekningen, sa mannen og viser til at BMWen han kjørte er konstruert for å kjøre i over 200 km/t.

- Men du er ikke konstruert for å kjøre av veien i 122 kilometer i timen, svarer politiførstebetjent Ståle Jacobsen i Vestfold politidistrikt diplomatisk.

Bilisten stanser argumenteringen og skriver under på forelegget som politibetjent Terje Axelsen presenterer ham for. Sammen med Jacobsen er Axelsen denne fredagen ute i sivil politibil for å passe på at bilistene i innledningen til årets fellesferie holder seg i skinnet og følger trafikkreglene.

Det er ikke den store trafikken på E 18 sør for Drammen denne fredagen, faktisk mindre enn på en vanlig fredag, mener de to polititjenestemennene. Og det skyldes nok en kombinasjon av til dels heftig regnvær og at bilistene sprer årets første sommerferiekjøring over fredag, lørdag og søndag, mener de to.

De som tror at politiets trafikkovervåking i dag bare foregår med merkede politibiler og uniformerte politifolk, tror feil. Jacobsen forteller at hans politidistrikt har fire-fem sivile biler som brukes i trafikkovervåkingen. Disse bilene er utstyrt med videokamera som også brukes til å måle hastigheten på de bilene som kjører for fort. Ved siden av videofilmen blir alt som sies i bilen tatt opp på bånd slik at det kan brukes som dokumentasjon i tilfelle råkjøringen havner i retten.

- Fartsmålingene våre ligger under det bilistene ser på sin fartsmåler. Vi opererer med sikkerhetsmarginer og måler gjennomsnittshastigheten i én til fire kilometer før vi eventuelt slår til og stanser bilisten, sier Jacobsen.

- Video er den snilleste målemetoden vi har. Vi måler ikke fartstoppene. Han som fikk forelegg, var nok oppe i 130km/t på det meste, sier Axelsen.

Og at målingen var riktig, ble gjenspeilt i reaksjonen til bilistene. Han mukket ikke da Axelsen opplyset at han hadde kjørt med en gjennomsnitthastighet på 122 km/t.

En liten verdensmester på veien er de to politifolkenes karakteristikk av mannen.

- En egenrådig type som tror at det som skjer på veien dreier seg om ham selv, en kar som tror at han mestrer det ikke andre greier, at han for eksempel ville takle å kjøre av veien i 120 kilometer i timen, sier Jacobsen til NTBs journalist og fotografen fra Scanpix som er ute på patrulje sammen med de to politifolkene denne fredagen. Ett forelegg var «fangsten» i de cirka to timene NTB og Scanpix var med.

- Vi skrev også ut et forelegg før dere kom, og siste uke tok vi førerkortet fra ti trafikanter. Det er for mange, sier Axelsen.

- Ja, det er for mye grisete kjøring i vårt distrikt, sier Jacobsen.

(NTB)

<B>UENIGE OM FARTSGRENSA: Feriebilisten er nettopp blitt målt til 122,64 km/t i 100-sonen på E-18 like ved Sande fredag. Det resulterte i en bot på 3800 kroner og to prikker for føreren. Føreren vedtok boten på stedet. Politibetjent Terje Axelsen fra Vestfold og Telemark distrikt utstedte boten.