Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump og Stoltenberg roser hverandre etter møte i Det hvite hus

- Det butter litt nå. Det er ikke noen vits i å prøve å skjule det

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg takker president Trump for strålende lederskap. Men etterpå legger han ikke skjul på at uenigheten innad i Nato er urovekkende.

BEGEISTRET TRUMP: - Jeg er veldig glad for at du har fått forlenget jobben som generalsekretær. Du gjør en strålende jobb, sa Trump og ga Stoltenberg et av sine kjente - og beryktede - håndtrykk. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
BEGEISTRET TRUMP: - Jeg er veldig glad for at du har fått forlenget jobben som generalsekretær. Du gjør en strålende jobb, sa Trump og ga Stoltenberg et av sine kjente - og beryktede - håndtrykk. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C./OSLO (Dagbladet):

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, feiret 17. mai sammen med USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus. Det ble ikke pølser eller iskrem, men en alvorlig samtale i Det ovale kontor.

- Jeg vil takke deg, president Trump for strålende lederskap i NATO med å få land til å øke sine forsvarsbudsjetter, sier Stoltenberg i Det hvite hus nå i kveld, norsk tid.

Trump kvitterte med en like varm, språklig omfavnelse av Stoltenberg.

- Jeg er veldig glad for at du har fått forlenget jobben som generalsekretær. Du gjør en strålende jobb, sa Trump og ga Stoltenberg et av sine kjente - og beryktede - håndtrykk.

Dagbladet traff Stoltenberg sammen med annen norsk presse like etter møtet. Han beskriver det som et godt møte.

- Det var et godt møte med president Trump. Vi diskuterte mange ulike spørsmål. Det som fikk mest oppmerksomhet var byrdefordelingen i Nato. USA er veldig opptatt av at europeiske land må bidra mer. Vi ser at det nå er framgang. Alle land har begynt å øke sine budsjetter. Med unntak av Norge har alle land som grenser mot Russland nådd toprosentmålet, sier Stoltenberg.

Urolig

Men samtidig legger han ikke skjul på at det er urovekkende med uenigheten som nå finnes mellom Nato-landene innenfor særlig klima, handel og Iran-avtalen.

- Det som uroer meg er at det er en utfordring å fortsette dette samtidig som vi ser en uenighet på så mange andre felt og til dels også beslektede felt som klima og handel. Det angår ikke direkte Nato, men det er Nato-land som er dypt uenig om disse spørsmålene. Iran-avtalen er veldig viktig for Nato. Ideen vi har om et transatlantisk fellesskap der vi står sammen om det aller meste, og der vi bygger en regelbasert verdensorden. Det butter litt nå. Det er ikke noen vits i å prøve å skjule det. Det er reelle uenighet om alvorlige spørsmål, sier Stoltenberg.

- Er jobben din blitt vanskeligere etter at Donald Trump ble president?

- Det har vært en krevende jobb hele tida. Men en spennende og viktigere jobb. Jeg kommer ikke til å måle sånt, svarer generalsekretæren på spørsmål fra Dagbladet.@

Han sammenlikner situasjonen med hvordan Suez-krisa på 1950-tallet førte til at Nato ble sendt ut av Frankrike og uenigheten om Irak-krigen i 2003.

- Paradokset er at i en tid hvor det er åpenbart mer uenighet mellom USA og europeiske allierte, så greier likevel Nato å legge til rette for at vi styrker Natos evne til å forsvare hverandre både ved at USA øker sitt militære nærvær og at europeerne trapper opp, sier Stoltenberg.

Sanksjoner mellom Nato-land

Han vil ikke svare på om det var feil av USA å trekke seg ut av Iran-avtalen.

- Vi ønsket avtalen velkommen da den kom i 2015. For meg er det et spørsmål jeg må håndtere som generalsekretær i Nato. Dette er et spørsmål der det er dyp uenighet mellom Nato-allierte. Da er min oppgave å bidra til å håndterer de tingene vi er enige om, nemlig å hindre at Iran får atomvåpen og gjøre noe med rakettprogrammet deres og deres destabiliserende virksomhet i regionen. Og å bidra til at de tiltakene som nå iverksettes får minst mulig negativ effekt på samholdet i Nato, sier Natos generalsekretær.

Han mener det er viktig at de Nato-allierte så snart som mulig finner en løsning på uenigheten.

- Så lenge uenigheten forblir uløst, må vi forsøke å sørge for at de har minst mulig negativ innvirkning på Nato-samarbeidet, sier Stoltenberg.

Han er spesielt bekymret for at det nå kan komme økonomiske sanksjoner mellom Nato-allierte.

- Det nye nå er at vi risikerer økonomiske sanksjoner mellom Nato-allierte. Det er klart det er urovekkende. Vi ser at det på tre områder det nå er i ferd med å bli sanksjoner mellom Nato-allierte. Det er knyttet til Iran-avtalen der USA vil iverksette sanksjoner, som også får konsekvenser for europeiske selskaper som investerer i Iran. Det er Europa som har annonsert at de vil iverksette mottiltak mot dette. Og så er det varslete tolløkningen, som står i fare for at kommer, sier Stoltenberg.

Avlyst pressekonferanse

Donald Trump og Stoltenberg møtte Dagbladet og øvrig presse både i Det ovale kontor, og siden i regjeringsrommet sammen med blant andre visepresident Mike Pence, utenriksminister Mike Pompeo, forsvarsminister James Mattis og Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Trump tok seg også tid til å svare på spørsmål fra pressen om Nord-Korea og handelssituasjonen med Kina.

- Dersom det ikke blir et møte med Kim Jong-un er det greit. Men vi har ikke fått beskjed fra dem om det. Vi får se hva som skjer, sa USAs president.

Inne i Det ovale kontor var også blant andre Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og stabssjef John Kelly.

På forhånd hadde Trump og Stoltenberg planlagt en pressekonferanse etter møtet, men Trump-administrasjonen valgte å avlyse dette få timer før møtet.

Dermed fikk ikke journalister anledning til å stille dem spørsmål. I stedet var det bare en kort fotoseanse før møtet.

Langet ut mot Juncker

Senere, i regjeringsrommet, tok Trump seg bedre tid med pressen. Han slo kraftig tilbake da han ble bedt om å kommentere uttalelser fra EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker om at «med slike venner (som Trump), hvem trenger fiender».

- Jeg kan snu på det, sa Trump. - EU har vært forferdelig for USA på handel, og for våre arbeidere. I fjor hadde vi et handelsunderskudd på 151 milliarder dollar, og jeg kjenner Jean-Claude veldig godt og jeg kjenner Donald (Tusk, red. anm.) veldig godt, og jeg liker dem. Men de er veldig tøffe, sa han.

Ifølge Trump behandler ingen andre USA så dårlig som EU gjør når det gjelder handel, bortsett fra Kina og «et par andre».

- De har handelsmurer. Våre bønder får ikke, i stor grad, lov til å selge produktene sine til EU. Det er veldig vanskelig for oss å selge våre biler til EU. Men EU, i dette tilfellet Tyskland, har sine Mercedeser og sine BMW-er og sine biler flommende inn i USA uten hindringer. De betaler en liten avgift, mens EU ilegger massive avgifter og vil ikke engang ha avgifter, for de vil ikke ha bilene, sa Trump.

Han advarte:

- Dette kommer ikke til å fortsett noe lenger.

Donald vs. Donald

Møtet kom på et tidspunkt der forholdet mellom USA og Europa er mer anstrengt enn på lenge. Trump har spesielt provosert europeerne med sine beslutninger om å gjeninnføre sanksjoner mot Iran, og om å innføre ekstratoll på import av stål og aluminium. Begge deler kan ramme europeisk næringsliv hardt.

Onsdag gikk EUs president Donald Tusk ut med uvanlig krass kritikk av sin navnebror i Washington.

- I lys av president Trumps siste beslutninger vil noen kanskje tenke: Med slike venner, hvem trenger vel fiender? Men ærlig talt, Europa burde være takknemlig overfor president Trump. Takket være ham har vi kvittet oss med alle illusjoner, sa EU-presidenten.

- Han har fått oss til å innse at hvis du trenger en hjelpende hånd, så finner du den ytterst på armen din, sa han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media