I MOTVIND: Hillary Clinton har flere ulike utfordringer om dagen. Foto: AFP / Brendan Smialowski / NTB scanpix
I MOTVIND: Hillary Clinton har flere ulike utfordringer om dagen. Foto: AFP / Brendan Smialowski / NTB scanpixVis mer

- Det Clinton holder på med nå, går sakte, men sikkert nedover. Mer av det samme vil være en farlig strategi

Dette må Clinton gjøre for å snu valgkampen, ifølge norske eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ting går ikke på skinner for Hillary Clinton (68) om dagen. Hun fikk lungebetennelse, og må forvente stadige spørsmål om helsetilstanden. Samtidig gjør Donald Trump det stadig bedre på meningsmålingene, både nasjonalt og i de viktige vippestatene.

Det kommer fortsatt spørsmål om Clinton-stiftelsen, og epostskandalen ruller og går.

- Det hun holder på med nå, går sakte, men sikkert nedover. Mer av det samme vil være en farlig strategi, sier Beate Nossum, leder av kommunikasjonsbyrået Footprint, og tidligere valgkamprådgiver.

LIGGER BEDRE AN: Donald Trump, her som gjest hos The Tonight Show og Jimmy Fallon, tidligere i uka. Foto: Andrew Lipovsky / NBC /Handout via Reuters / NTB scanpix
LIGGER BEDRE AN: Donald Trump, her som gjest hos The Tonight Show og Jimmy Fallon, tidligere i uka. Foto: Andrew Lipovsky / NBC /Handout via Reuters / NTB scanpix Vis mer

Hun mener Clinton vil slite med å vinne over Trump i mediene.

- Nesten uansett hva hun gjør, tror jeg ikke hun kan det, når Trump er så god til det som han er. Han har for eksempel utnyttet lungebetennelsesituasjonen til fulle, på en måte som har vært sjarmerende i alle målgrupper, ved å først ønske henne god bedring, og så fortsette med litt forsiktig latterliggjøring, sier Nossum.

På grasrota

Hun tror Clintons eneste mulighet er å få til en kraftig grasrotmobilisering.

- Hun må jobbe veldig hardt ned mot partiorganisasjonen, og forsøke å få til det det Obama fikk til: Et sterkt nettverk på bakken, som mobiliserer for henne. Hvis jeg var Clintons strateg, ville jeg fokusert på å oppildne egen organisasjon, og jobbe mot målgruppe etter målgruppe, sier Nossum.

EKSPERT: Beate Nossum. Foto: Rolf Aagaard / Aftenposten / NTB scanpix
EKSPERT: Beate Nossum. Foto: Rolf Aagaard / Aftenposten / NTB scanpix Vis mer

Clinton har en langt større og bedre utbygd organisasjon enn Trump, og det har derfor vært antatt at hun vil kunne lykkes bedre med å få sine potensielle velgere til valglokalene. Samtidig har det vært opplest og vedtatt at Clinton har langt mindre entusiastiske supportere enn Donald Trump (og forsåvidt Bernie Sanders, og Obama i 2008 og 2012). Nossum mener det er særlig tre målgrupper Clinton må sørge for å oppildne hvis hun skal ha mulighet til å snu skuta.

- Det er minoritetsgruppene, som er viktige i mange delstater. Kvinner, som hun har vært forsiktig med snakke direkte til. Og moderne yngre, hvite velgere, som var hovedgruppen av Sanders-tilhengerne. Det er mulig, men hun har ikke lyktes med å få ut potensialet i organisasjonen til nå, sier Nossum.

- Det må jobbes på bakkeplan, for å overbevise folk. Jo flere hun får til å stemme, jo større er sannsynligheten for at hun vil vinne.

Må handle om Trump

Tarjei Skirbekk, tidligere politisk rådgiver i Arbeiderpartiet og for Jonas Gahr Støre, ga i 2015 ut boka «Slik vinner du valg». Han mener det viktigste for Clinton vil være å igjen få valgkampen til å handle om Trump.

- Hvis valgkampen handler om henne, så vinner han. Hvis den handler om ham, så vinner hun. Det som har skjedd nå, er at alt plutselig handler om henne, og det gjør at hun kommer på vikende front, sier Skirbekk til Dagbladet.

- Jeg vil tro at de vil forsøke det de kan på å vri fokuset over på hans tidligere uttalelser, sier Skirbekk.

Han tror ikke helseproblemstillingen vil bli et stort tema helt fram til valgdagen, siden Trump tross alt er eldre henne.

- Jeg tror det vil utlikne seg litt. Men for ham er det viktig å holde trykket for å opprettholdet bildet av hennes manglende evne til å bære presidentjobben.

Åtte uker før valget er Clintons ledelse er nå nede i 1,5 prosentpoeng i gjennomsnitt, og Fivethirtyeights modell for å anslå utfallet av presidentvalget gir nå Trump ca 40 prosent sjanse til å vinne, opp fra et bunnivå på 10 prosent på seinsommeren.