Det danske eldrehjemmet innførte enkel lek: - Gnisten kom tilbake

Vekker stor oppmerksomhet utenfor landets grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis du tenker at hverdagen på et eldrehjem er kjedelig og usosial, bør du se til Filskov Friplejehjem ved Grindsted i Danmark.

«Torsdag formiddag hygger vi oss med ballongspill - det gir en masse prat, latter, bevegelse OG svette på pannen», skriver Filskov på Facebook under en video av en gjeng eldre som sitter rundt et bord og leker.

- Ser gnisten i øynene Nærmere 11 000 har delt videoen og over 20 000 har likt den etter at den ble lagt ut eldrehjemmets Facebook-side torsdag.

UT Å FLY: Nylig var fire av beboerne ved Filskov Friplejehjem yte på en flyvetur. En stor opplevelse for de eldre. Foto: Filskov Friplejehjem
UT Å FLY: Nylig var fire av beboerne ved Filskov Friplejehjem yte på en flyvetur. En stor opplevelse for de eldre. Foto: Filskov Friplejehjem Vis mer

Videoen har også spredd seg utenfor Danmarks grenser. I kommentarfeltet har mennesker fra flere land, blant annet Sverige, Nederland og Norge, kommentert videoen.

- De eldre er meget begeistret for aktivitetene, det gir dem gnist i øynene og livskvaliteten er på topp. De har noe å stå opp til, forteller Dorte Thorsted Mouritsen til Dagbladet.

Hun ble ansatt i januar 2013 som den første aktivitetsmedarbeideren på eldrehjemmet og står bak idéen om et fyldig aktivitetstilbud til de eldre - noe som har blitt en stor suksess.

Innførte flere aktiviteter Ballongleken er fast på torsdager, men det er også en rekke andre tilbud til de eldre på Filskov. Stollek en dag i uka, gå- og sykkelturer i naturen, høstfest og morgensang er noe av det de eldre kan velge å være med på.

Eldrehjemmet har også meldemskap i en flyklubb. Nylig var Verner (99), Inger (79), Jens (94) og Erna (97) ute på en liten flyvetur - noe som ble et stort samtaleemne i etterkant.

Gleder flere enn beboerne Det er ikke bare beboerne på hjemmet som er fornøyde med aktivitetstilbudet, også deres pårørende roser opplegget, ifølge Dorte.

- Mange kommenterer våre aktiviteter og alle gir uttrykk for at de er glade og stolte over at deres pårørende bor på Filskov.

Og at helga nærmer seg, det markers selvsagt.

- Hver fredag møtes vi og ønsker hverandre en god helg, drikker kaffe og får en liten snaps eller lignende til kaffen, sier Thorsted Mouritsen.