GAMMEL OG GOD: F18 Super Hornet er bygget på lesten av veteranen F18 Hornet, en utprøvd men også gammel modell. Foto: AFP/SCANPIX
GAMMEL OG GOD: F18 Super Hornet er bygget på lesten av veteranen F18 Hornet, en utprøvd men også gammel modell. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

- Det danske forsvaret vraker JSF

Ønsker seg heller ny F18, melder kilder til Danmarks Radio.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det danske forsvaret ønsker ikke å kjøpe kampflyet F-35 Joint Strike Fighter (JSF), melder Danmarks Radio (DR).

I sin innstilling til regjeringen vil forsvaret i stedet peke på Boeings F-18 Super Hornet som det sikreste valget, sier DRs kilder.

Danmark skal kjøpe inn nye kampfly når dagens F-16-fly skal pensjoneres om sju-åtte år.

Lockheed Martins JSF har i lang tid vært favoritt, men utviklingen av det nye superflyet er sterkt forsinket. Dessuten har prisen i løpet av de siste ti årene vokst fra 250 millioner til mer enn 500 millioner danske kroner per fly.

Det er dette som ifølge DRs kilder er årsaken til at forsvaret heller vil kjøpe Boeings F-18 Super Hornet. Forsvaret vil dermed heller ikke gå inn for kjøp av svenske JAS Gripen.

Norge har allerede gått inn for å kjøpe 48 JSF-fly.

Venter på rapport

Forsvarets militærfaglige innstilling har ifølge DR ligget klar i flere måneder, men man venter fortsatt på en revisorundersøkelse som skal kvalitetssikre vurderingene.

Innstillingen blir til slutt avlevert til forsvarsministeren, men det er ikke gitt at politikerne vil følge forsvarets militærfaglige råd. Også politiske hensyn spiller inn.

Danmark er med på utviklingen av JSF, og det er ventet at forholdet til USA vil veie tungt politisk. Dessuten planlegger den politiske ledelsen at danskenes nye fly skal kunne holdes operative i rundt 30 år.

Dette taler mot F-18 ettersom det er begrenset hvor lenge disse flyene skal være i produksjon.

Tar andre hensyn

Regjeringspartiet Venstres forsvarspolitiske talsperson, Karsten Nonbo, bekrefter at politikerne også tar andre hensyn enn rent militære når de skal velge jagerfly.

- Det har stor vekt hva forsvaret mener, men det er også andre parametre som spiller, inn sier han.

- Jeg gleder meg til å lese forsvarets begrunnelse.

(NTB)

NY GENERASJON: F-15 Lightning II, også kjent som Joint Strike Fighter, er fremdeles på teststadiet, og derfor forbundet med flere usikkerhetsfaktorer. Foto: AFP/SCANPIX
NY GENERASJON: F-15 Lightning II, også kjent som Joint Strike Fighter, er fremdeles på teststadiet, og derfor forbundet med flere usikkerhetsfaktorer. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer