KANEL-RAZZIA: Det danske mattilsynet viser at de mener alvor med restriksjonene som er satt på kanelbruk i bakverk. Nå skal de gjennomføre en kontroll av kanelbaserte bakevarer hos 300 forskjellige bakere. Foto: Håkon Eikesdag / Dagbladet
KANEL-RAZZIA: Det danske mattilsynet viser at de mener alvor med restriksjonene som er satt på kanelbruk i bakverk. Nå skal de gjennomføre en kontroll av kanelbaserte bakevarer hos 300 forskjellige bakere. Foto: Håkon Eikesdag / DagbladetVis mer

Det danske mattilsynet gjennomfører «kanelrazzia» hos 300 bakerier

- Vi følger kampanjen med interesse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om det også her hjemme på berget ble litt ståhei i forbindelse med innføringen av EUs kaneldirektiv, ble det en helt annen blest i Danmark.

Fagforeningslederen raste i nasjonal og internasjonal presse, og mente viktige tradisjoner ble forkastet til tonen av «Dette betyr slutten på kanelbolla slik vi kjenner den i dag».

Og nå vil det snart bli tydelig om danske bakermestere over det ganske land har valgt å etterfølge de nye forskriftene. Det danske mattilsynet «Fødevarestyrelsen» har nemlig annonsert en omfattende «kanel-razzia» hos 300 av landets bakerier. Det skriver danske tv2.

En halv teskje Grunnen til at de nye kanel-restriksjonene ble innført i først omgang er stoffet kumarin som finnes i kanel. Man kan, per nå, ikke ha mer enn 15 milligram kumarin per kilo bakverk.

Anbefalt daglig kanel-inntak skal altså ikke overskride 1,4 gram, noe som tilsvarer en halv teskje. Store mengder av stoffet kan være skadelig for leveren.

«Det varierer hvordan folk reagerer på kumarin. Mindre skader på leveren merker man i hovedsak ikke. Skadene er forbigående og leveren reparerer eventuelle skader selv når man reduserer inntaket av kumarin», skriver mattilsynet på sine hjemmesider.

Ekstreme forbruksmønstre Pressekontakten i Mattilsynet flirer godt når Dagbladet spør om det er noen lignende planer på trappene her til lands, og viser videre til sekssjonssjef Randi Edvartsen.

Hun forteller at de i utgangspunktet ikke har planlagt noen lignende aksjon, men at de følger med på hva som skjer på andre siden av Kattegat.

- Vi har ikke planlagt noen kontroll, men vi ser jo litt an hva våre naboer gjør. Vi følger danskenes kampanje med interesse, og den vil helt sikkert danne bakgrunnsinformasjon for en eventuell kampanje for oss, sier Edvartsen.

Hun forteller videre at det først og fremst er personer som daglig spiser grøt med mye kanel, eller drikker store mengder kanel-te, som står i fare for å overskride den anbefalte mengden.

- Hva bakverk angår så vurderer vi ikke det til å gjøre noen stor risiko fordi mengden totalt er såpass liten at du må spise veldig mye for å nærme deg grensa. Likevel, grenseverdiene settes for å ha et trygt nivå å forholde seg til. Det er ofte sånn at det må ekstreme forbruksmønstre til for å havne i faresonen.

Ingen rasende bakere I Danmark er stemningen fortsatt både forvirret og frustrert over pålegget. Bakemester Jesper Christensen sier til DR Østjylland at han fortsatt ikke helt forstår hvorfor krydderet plutselig ble en risiko, og at det i bunn og grunn er kunden dette går ut over.

- Det er jo et produkt som har vært brukt i en menneskealder og så er det plutselig blitt farlig. Det er noe jeg ser litt undrende på, sier han.

- De mange restriksjoner gjør at jeg får mer papirarbeid, og i siste instans gjør det at bakverket blir dyrere.

Edvartsen i mattilsynet forteller at de ikke har sett noe til rasende bakere som har marsjert i protest mot direktivet med kjevler i hånd.

- Nei, det har vi ikke sett noe til, sier hun.