Det digitale kongepar

Han er av beduinslekt og direkte etterkommer av profeten Mohammed - i 43. generasjon. Men nå vil kong Abdullah gjøre Jordan til Midtøstens Internett-senter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Min hensikt er å etablere en IT-industri som over tid vil skaffe titusener av jordanere høyt kvalifisert arbeid, sier kong Abdullah.

Kongen, som liker å underholde seg med dataspill, vil endre sitt lands utdanningssystem. Nå skal skolebarna lære seg engelsk fra 1. klasse og datakunnskap fra 4. klasse.

Kong Abdullah har god hjelp fra sin datakyndige og vakre kone, dronning Rania, når han skal spre microchips og digitale nettverk ut over den jordanske ørkenen. Det var dronningen som lanserte IT-satsingen i skoleverket i forbindelse med årtusenskiftet.Jobber for fred

Som sin far kong Hussein er kong Abdullah svært opptatt av fredsprosessen i Midtøsten, og han spiller en viktig rolle, både offentlig og i kulissene. Men han ønsker fred nå, for å konsentrere seg om den økonomiske utviklingen.

«For Abdullah er Egypts president Mubarak, Yassir Arafat og den syriske lederen Hafez al-Assad gårsdagens nyheter. Steve Case og Bill Gates er vennene han ønsker seg,» skriver journalisten Jeffrey Goldberg i et portrett av den jordanske kongen i The New York Times.

Under det økonomiske toppmøtet i Davos tidligere i vinter møttes kong Abdullah og Bill Gates.

På kort varsel

Abdullah var ikke Jordans kronprins da faren, kong Hussein, kjempet mot kreftsykdommen i fjor vinter. Først to uker før sin død utnevnte kong Hussein sin eldste sønn til tronfølger - på bekostning av kongens bror, Hassan. Utnevnelsen kom overraskende og mange mente at karriereoffiseren Abdullah var en politisk lettvekter.

- Alle undervurderer meg, men jeg kan gjøre denne jobben. Jeg er født til den, sa Abdullah i forbindelse med maktovertakelsen i februar i fjor.

Med pute på magen

Det tok ikke lang tid før ryktene begynte å gå om at kong Abdullah gikk rundt i forkledning. Hittil skal han ha operert med skjult identitet ved minst ti anledninger, blant annet som gammel sheik, TV-reporter og drosjesjåfør. Da han tidligere i år var enøyd sjeik på sykehusbesøk, tok han på seg parykk og ekstra skjegg. For å gjøre seg riktig tjukk, plasserte han en pute på magen. Etter fire timer ble han irettesatt av en lege som syntes han spurte for mye.

I forkledning har han sett byråkrater som drikker te i stedet for å jobbe, og opplevd vanlige folks frustrasjon når de stanger hodet mot veggen i det offentlige systemet. Dette har ført til opprydning og frykt blant statens tjenere.

- Byråkratene er livredde. Det er stort, sier kong Abdullah til New York Times. I Jordan blir han sett på som en slags Elvis, som dukker opp på de mest overraskende steder.

- Offentlige tjenestemenn har startet å behandle alle som konger, i tilfelle det skulle være meg i forkledning, sa en fornøyd og smilende kong Abdullah i TV-intervju nylig. Ideen til å gå forkledd fikk han i USA rett etter at han hadde overtatt som konge.

På kino

- Jeg skulle på kino, slik jeg ofte pleier, og tok en drosje. Plutselig hadde jeg en eskorte på ti biler med sirener og 26 sikkerhetsfolk rundt meg. Det var flaut, forteller kong Abdullah.

Hjemme i Jordans hovedstad Amman pleier kong Abdullah og dronning Rania å gå ut på byen en gang i uka. - Det er bra for folk å se kongen og dronningen spise en hamburger på Planet Hollywood. Det sender et budskap om at vi er en del av samfunnet, sier kong Abdullah. Han går som oftest i vestlig dress, men kler seg også i tradisjonelle, arabiske beduinklær.

Han vil modernisere Jordan og endre det tradisjonelle stammesamfunnet. Men han glemmer ikke at han tilhører de mektige hashemittene som fører sine aner tilbake til Mohammeds oldefar Hashem.

Fremdeles ser Jordans nye konge sin far i drømme.

- Min far gir meg trøst og støtte, sier kong Abdullah II.

TRADISJON OG NY TID:</B> Kong Abdullah II er oftest å se i dress, men kler seg også i tradisjonelle beduinklær. Ved offisielle anledninger opptrer han av og til i sin generaluniform.
FAR OG SØNN: Abdullah sto sin far kong Hussain svært nær. Kong Hussain døde av kreft i februar i fjor.
DRONNING:</B> Dronning Rania er svært populær i sitt hjemland. Hun er palestiner og pådriver for et bedre forhold til nabolandet Israel.