Coronaviruset:

Det dødeligste døgnet til nå

Mandag er fem nye coronarelaterte dødsfall blitt kjent. Det gjør søndag til det dødeligste døgnet fram til nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 107 000 +417
innlagt209 -11
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+788.0K
døde 3 010 000 +12.0K
Se mer

I løpet av det siste døgnet har ytterligere seks coronarelaterte dødsfall i Norge blitt kjent.

Fem av de seks coronadødsfallene som ble kjent i dag, fant sted søndag, får Dagbladet bekreftet.

Det gjør søndag 29. mars til den dødeligste dagen i Norge så langt under coronakrisa med fem dødsfall på én dag.

Det har i noen tilfeller vært en viss forsinkelse i rapporteringen av dødsfall, blant annet fordi det noen ganger først har blitt bekreftet corona-smitte i etterkant av dødsfallet.

Ukjent alder

Av personvernhensyn ønsker verken de aktuelle kommunene eller sykehusene å gå ut med nøyaktig alder, kjønn eller generell helsetilstand på de avdøde.

Det man vet så langt er hvor dødsfallene har funnet sted.

  • To eldre beboere ved Stener Heyerdahl omsorgssenter i Kristiansand døde søndag.
  • En innlagt coronapasient ved Bærum sykehus døde på sykehuset søndag. Vedkommende var bosatt i Bærum, ifølge Budstikka.
  • En beboer ved Skedsmotun bo- og behandlingssenter døde søndag av coronarelatert sykdom, bekrefter ordføreren i Lillestrøm kommune overfor Dagbladet.
  • En beboer ved Gullstøltunet i Bergen døde søndag, bekrefter kommunen overfor Dagbladet.
CORONAVIRUSET: Espen Nakstad, assisterende helsedirektør, sier det er helt nødvendig med tilstrekkelig mengde med smittevernutstyr, og at det jobbes hardt med. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Tre dødsfall

Det siste dødsfallet på Ahus er det tredje coronarelaterte dødsfallet som er blitt registrert på sykehuset, bekrefter pressevakt Geir Lindhjem overfor Dagbladet.

På Skedsmotun bo- og behandlingssenter har nå to beboere dødd av coronarelatert sykdom, ifølge Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap).

Det første dødsfallet fant sted for over to uker siden.

– Jeg har stor medfølelse med de pårørende, sier Vik til Romerikes Blad, som først meldte om dødsfallet.

Sykepleier smittet

De to avdøde beboerne ved Stener Heyerdahl omsorgssenter i Kristiansand fikk tidligere i uka påvist coronasmitte, ifølge kommuneoverlege Dagfinn Haarr.

– Det har vært jobbet godt og systematisk med isolering, testing og informasjon, sier kommuneoverlegen i en pressemelding.

I samme pressemelding opplyser kommunen at ytterligere én beboer og én sykepleier ved omsorgssenteret har fått påvist coronasmitte.

Begge er i isolasjon.

Alle sykehjem i Kristiansand er stengt for besøkende.

32 personer er nå totalt døde som følge av viruset i Norge.

CORONAVIRUSET: - Dersom store deler av befolkningen laster ned denne appen, vil det bli mulig å trappe ned tiltakene fortere, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Video: Regjeringen Vis mer

Vil øke

Det er forventet at antall døde per dag i snitt vil stige fram til epidemien når sin topp.

Ifølge FHI er vi fortsatt inne i fase to av epidemien i deler av landet, og fase 1 i andre, som Nord-Norge.

– Epidemien starter for alvor i fase 3, når en topp i fase 4 og reduseres fra fase 5, heter det i FHIs risikovurdering av 24. mars.

Forventet antall nye smittede anslås med ulike kurver, basert på ulike forutsetninger, som tiltakene som er satt inn for å bremse epidemien. Tilsvarende framskrivninger er det mulig å gjøre over mulige dødsfall.

– Vi kan forvente at det som trend vil øke etter hvert, og så synke. Spørsmålet er når toppen kommer og hvor høy den blir, sier Jon Michael Gan, biostatistiker og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Tallene fra Norge er fortsatt så små at det kan være variasjoner fra dag til dag og ikke nødvendigvis økt antall fra den ene til den andre dagen.

Dødelighet under 1 prosent

I den siste risikovurderingen anslo FHI at de regnet med at dødeligheten vil være godt under 1 prosent av de smittede, men at denne vil være sterkt aldersavhengig.

– Den øker bratt fra rundt 70-årsalderen. Vi må regne med at rundt 90 prosent av dødsfallene kommer i gruppa over 70 år, heter det i vurderingen.

Mange innlagte

Tallet på innlagte ved sykehusene viser for øvrig at det i dag er langt flere som er innlagt ved sykehusene enn det som ble lagt til grunn i FHIs scenarioer fra 24. mars.

I risikovurderingen la FHI fram tre ulike scenarioer: «Frislipp», «brems» og «undertrykk». Ved «frislipp» så FHI for seg ca. 70 intensivpasienter i dag, 30. mars. Ifølge FHIs egen oversikt er det nå 104 intensivpasienter. De så for seg henholdsvis ca. 60 og 50 ved «frislipp» og «undertrykk».

Da Regjeringen gjorde det klart at tiltakene for å takle pandemien fortsetter til over påske, ga de uttrykk for at de valgte undertrykk-strategien. FHI anbefalte å vente med valg av strategi, men argumenterte i sin risikovurdering for at «brems» er mest hensiktsmessig.

ÅPNER FOR PÅSKE: Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, sier det er mulig å åpne Danmark etter påske, men at det vil kreve sitt av danskene. Video: Ritzau. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Line Vold, avdelingsdirektør i FHI Line Vold, skriver i en e-post til VG at de «hele tiden har vært åpne om at det er stor usikkerhet knyttet til estimatene som framkommer», og at de fortløpende oppjusterer modellene ettersom de får oppdatert kunnskap.

Flatet ut?

Samtidig ser helsemyndighetene tegn til at kurvene kan ha flatet ut.

321 personer var innlagt på sykehus med coronavirus mandag, en økning på fire fra søndag. 97 av pasientene fikk mandag respiratorbehandling, seks flere enn søndag, skriver NTB.

– Det gir oss en forsiktig optimisme at kurven på antall smittede ikke stiger bratt nå. Men det er for tidlig å si at dette er på grunn av tiltakene og hvilke av dem som virker, sier fagdirektør Frode Forland i FHI til Dagbladet.

Han setter det hele i perspektiv. Blant de snart 90 000 som er testet, har under fire prosent fått påvist covid-19. De som testes er fortsatt i stor grad helsepersonell og folk med symptomer.

– Om det hadde vært betydelig utbredt smitte i Norge hadde nok dette gått opp. Vi har inntil videre relativt kontroll på situasjonen. Det er et par indikasjoner man kan lese ut fra tallene, sier Forland.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer