Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset i Kina:

«Det dødeligste døgnet»

Tallet på døde og nye smittede i Kina steg kraftig torsdag etter at myndighetene endret måten de diagnostiserer smittede.

PRØVE: En lege tar en prøve av en kvinne som skal testes for viruset på en klinikk i Yinan i Shandong-provinsen. Bildet er tatt 12. februar. Foto: Chinatopix via AP / NTB Scanpix
PRØVE: En lege tar en prøve av en kvinne som skal testes for viruset på en klinikk i Yinan i Shandong-provinsen. Bildet er tatt 12. februar. Foto: Chinatopix via AP / NTB Scanpix Vis mer

Kinesiske myndigheter antydet at spredningen av det fryktede coronaviruset var i ferd med å dempe seg. Så kom det nye tall på smitte og dødsfall torsdag.

Helsemyndighetene i Hubei-provinsen i Kina rapporterer om 242 nye dødsfall det siste døgnet, i tillegg til 14 840 nye smittetilfeller i provinsen.

Dette er første gang det er meldt om over 200 dødsfall på et døgn, skriver nyhetsbyrået Ritzau, samtidig som BBC omtaler onsdagen som «det dødeligste døgnet» siden utbruddet startet.

Til sammen har 1310 personer mistet livet i Hubei-provinsen.

MIDLERTIDIG SYKEHUS: Senger i et konferansesenter som blir brukt som et midlertidig sykehus i Wuhan. Bildet er tatt 4. februar 2020. Foto: Chinatopix via AP / NTB Scanpix
MIDLERTIDIG SYKEHUS: Senger i et konferansesenter som blir brukt som et midlertidig sykehus i Wuhan. Bildet er tatt 4. februar 2020. Foto: Chinatopix via AP / NTB Scanpix Vis mer

Den største økningen

Onsdag ble det opplyst at 94 personer hadde dødd det siste døgnet, og at det var tegn til nedgang i nye smittetilfeller. Det da nye antallet smittede var på 2015, det laveste på to uker ifølge BBC.

Nyhetene så ut til å være positive, skiver New York Times, og fortsetter:

Antallet nye rapporter om tilfeller av coronaviruset i Kina den siste uka antydet at utbruddet kan ha begynt å avta - at arbeidet med å avgrense spredningen fungerer.

DØDE: Wuhan-legen Li Wenliang varslet om corona-viruset før nyttår. Han ble selv smittet og døde 6.februar. Foto: skjermdump CNN/Li Wenliang. Video: CNN, AFPTV, CCTV, WEIBO - Klipp: Per Ervland Vis mer

Men natt til torsdag ble det altså rapportert om 14 840 nye tilfeller av coronaviruset i Hubei-provinsen alene, den største økningen på et døgn så langt.

Totalen smittede er nå på 48 206, mesteparten i Wuhan - episenteret for viruset. 33 693 personer mottar fortsatt behandling på sykehus, og over 5600 av dem skal være kritisk syke, ifølge Sky News.

Ny diagnostisering

Økningen i smitte illustrerer hvor vanskelig det er å forstå omfanget og alvorlighetsgraden av utbruddet i Kina, spesielt inne i episenteret Wuhan, skriver New York Times.

Kina har begynt å bruke en mye bredere definisjon av sykdommen for å diagnostisere de smittede, noe som forklarer økningen.

Ifølge New York Times ble myndighetene konfrontert med så mange personer med symptomer - og mangel på testutstyr - at de måtte endre måten diagnosen ble stilt. Sykehus i Wuhan har slitt med å diagnostisere pasienter som følge av at de har manglet kompliserte tester som oppdager virusets genetiske signatur direkte.

De nye tallene inkluderer folk som er klinisk diagnostisert. Det betyr at helsepersonell kan bruke røntgen av lungene i stedet for å gjennomføre en nukleinsyretest, som er en standard prøve for å påvise sykdom.

Denne snarveien vil bidra til at flere pasienter får nødvendig behandling, sier lokale tjenestepersoner ifølge New York Times.

PASIENT: Helsepersonell kledd i beskyttelsesdrakter flytter en pasient på en isolert avdeling i et sykehus i Caidian-distriktet. Bildet er tatt 6. februar. Foto: China Daily /Reuters / NTB Scanpix
PASIENT: Helsepersonell kledd i beskyttelsesdrakter flytter en pasient på en isolert avdeling i et sykehus i Caidian-distriktet. Bildet er tatt 6. februar. Foto: China Daily /Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Covid-19

Tidligere denne uka ble navnet på det fryktede viruset klart:

Covid-19. Det var Verdens helseorganisasjon (WHO) som døpte viruset.

WHO forklarer at «co» står for «corona», «vi» for «virus» og «d» for «disease» - sykdom. Samme dag opplyste WHO om at en vaksine kan bli klar først om 18 måneder.

- Så vi er nødt til å gjøre alt vi kan i dag med våpnene som er tilgjengelige, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Selv om det drøyer før vaksinen kan tas i bruk, mener han det er mulig å stanse spredningen av viruset.

- Hvis vi investerer nå, har vi en realistisk sjanse til å stoppe utbruddet, understreket han under en pressekonferanse i Genève tirsdag.

Tidligere har professor Neil Ferguson, ekspert på infeksjonssykdommer, anslått at så mange som 50 000 kan bli smittet i Kina hver dag.

Truer med dødsstraff

Oppdateringen om antall smittede og døde det siste døgnet kom bare timer etter at president Xi Jinping fortalte at myndighetenes strenge restriksjoner hadde gitt positive resultat.

Siden utbruddet av coronaviruset i desember har myndighetene i Kina innført ekstreme og historiske tiltak for å hindre spredning.

Kina har plassert om lag 56 millioner mennesker i det som kan omtales som en karantene i Hubei og delstatshovedstaden Wuhan. I tillegg er det innført reiserestriksjoner for millioner av mennesker i andre byer for å hindre spredningen av viruset.

I KARANTENE: Nærmere 4000 passasjerer holdes i karantene på et cruiseskip i Japen, etter at det ble påvist flere tilfeller av coronaviruset ombord. Video: CNN Vis mer

Viruset har blitt oppdaget i mange land, blant annet Japan, Singapore, Australia, Spania, Sverige og USA. I Norge er så langt 58 personer blitt testet for den nye sykdommen, men ingen av disse viste seg å være smittet.

Lørdag kom myndighetene i Kina med nye, strenge regler. Skulle reglene brytes risikerer man å bli straffet hardt. Lovbrytere vil raskt bli arrestert, dømt og risikerer i verste fall dødsstraff, ifølge CNN.

De strenge reglene er signert av både kinesiske helsemyndigheter, høyesterett, Folkets høyeste påtaleembete og Justis- og beredskapsdepartementet.