Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det dreier seg om penger

Komplott, mener far til drapsmistenkt nordmann i Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(VEGÅRSHEI/Dagbladet.no): Faren til Tjostolv Moland (28) , som sammen med en kamerat (27) fra Vestfold sitter fengslet i Kongo mistenkt for drapet på sin egen innleide sjåfør, registrerer at et vitne har meldt seg.

På videoen kan du se 27-åringen i fengselet i Kisangani.

-Hvor mye koster et vitne. To dollar?
Knut Moland jr. er ikke veldig overrasket over at påtalemyndighetene i Kongo har klart å framskaffe vitner og våpen i denne saken.
Han fastholder det han tidligere har uttalt til Dagbladet, nemlig at sønnen er utsatt for et komplott.
Hva det endelige målet med dette er,  vil han ikke spekulere for mye i.

Men at det til syvende og sist involverer penger er han ikke i tvil om.
Knut Moland jr. hevder å kunne uttale seg med erfaring, etter å ha seilt som sjøkaptein rundt i farvannene i denne delen av verden i mange år.
Ikke hørt noe
-Har du snakket med sønnen din eller UD i dag?
-Nei, jeg har ikke hørt fra noen av dem, sier Moland jr.
Dagbladet snakker med den verdensvante sjøkapteinen under  en spasertur i traktene rundt barndomshjemmet på Vegårshei.
-Jeg må ut og ha luft. Det har blitt litt for mye nå.

Både venner og familie av sønnen har vært i kontakt med Knut Moland jr. det siste døgnet - både for å trøste og for å få vite hva som skjer. Mange er naturlig nok bekymret for Tjostolv Moland og hans kamerat.
UD: ikke kontakt
UD har foreløpig ikke kommet i kontakt med Tjostolv Moland, og kjenner derfor ikke til hvordan han har det. Men det er håp om at ambassadesekretæren fra den norske ambassaden i nabolandet Angola er på plass hos nordmennene i løpet av dagen.

-Vi har løpende kontakt med ambassaden der, men har ikke hørt noe nytt nå, forteller pressetalsmann Christian Hansson i UD.
Han vil ikke spekulere i årsaksforhold eller andre ting i denne saken, og presiserer at det eneste UD er opptatt av, er å bistå de fengslede og deres familier.
-Har familiene uttrykt ønske om hjelp til å reise til Kongo?
-Nei, så langt har vi ikke hørt noe, sier Hansson.

-Ikke for mennesker
Menigheten Sarons Dal har flere prosjekter i den delen av Kongo der de to nordmennene sitter fengslet. Rune Edvardsen, sønn av den avdøde predikanten Arild Edvardsen, er godt kjent rundt Kisangani.

Han frykter for sikkerheten til de to nordmennene, og er innstilt på å hjelpe dem når han skal tilbake til området neste uke.

- Det er et brutalt regime der, og rettsvesenet styres av penger og økonomisk vinning, sier Rune Edvardsen til NRK Dagsnytt.

Fengslene i Kongo er forferdelige sammenlignet med fangeanstalter i vesten.

- Det er ingen plass for mennesker, fengslene er verre enn kaninbur. Hundrevis av mennesker blir stuet sammen i små rom og trange leire. Forholdene er ekstreme, sier Rune Edvardsen.

 - KOMPLOTT:  Sjøkaptein Knut Moland jr., verdensvant far til drapsmistenkte Tjostolv Moland, mener sønnen er utsatt for et komplott i Kongo. Og at det blir et spørsmål om penger.  Foto: TORBJØRN BERG
- KOMPLOTT: Sjøkaptein Knut Moland jr., verdensvant far til drapsmistenkte Tjostolv Moland, mener sønnen er utsatt for et komplott i Kongo. Og at det blir et spørsmål om penger. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media