Det du forteller legen i fortrolighet, kan hindre deg forsikring

Forsikringsselskapet kan kreve innsyn i det du snakket med legen din om for flere år siden.

FORTROLIG SAMTALE: Det du forteller til legen din kan ende opp hos et forsikringsselskap om du skal søke om forsikring.
FORTROLIG SAMTALE: Det du forteller til legen din kan ende opp hos et forsikringsselskap om du skal søke om forsikring. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For å få en forsikring - for eksempel yrkesforsikring eller livsforsikring, risikerer du å måtte gå med på at forsikringsselskapet får opplysninger du har gitt din lege. Basert på det legen forteller om deg vil forsikringsselskapet vurdere om du skal få forsikring eller ikke, eventuelt hvor høy forsikringspremie du skal betale.

Leder for Legeforeningens avdeling for jus og arbeidsliv Anne Kjersti Beftring er kritisk til hvordan forsikringsselskaper og andre instanser kan kreve innsyn i legejournaler.

- Konsekvenser kan være at pasienter blir forsiktige med å dele informasjon med legen, eller at de lar være å gå til legen, sier hun.

- Har ikke noe valg Selv om innhenting av personopplysninger krever et samtykke fra pasienten, mener Beftring pasienten har ikke reelle valgmuligheter i denne situasjonen.

Hun får støtte av Gisle Roksund, tidligere leder av Norsk forening for allmennmedisin:

- Som lege opplever jeg dette som et stort problem. For å få en forsikring må man skrive under på en fullmakt om at legen kan utgi personopplysninger fra pasientjournalen, uten at de egentlig vet hva som står der. Om man ikke gjør dette, er alternativet at man ikke får noen forsikring, sier Roksund.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer