IKKE FÅR; FISK ELLER FUGL: - Det er en huskeregel som sier at hunder ikke skal få servert får, fisk eller fugl. Små beinsplinter kan gjøre skade på tarmsystemet til hunden, sier veterinær Susann Remme ved Kjæledeggen dyreklinikk i Ålesund til Dagbladet. Foto: Privat
IKKE FÅR; FISK ELLER FUGL: - Det er en huskeregel som sier at hunder ikke skal få servert får, fisk eller fugl. Små beinsplinter kan gjøre skade på tarmsystemet til hunden, sier veterinær Susann Remme ved Kjæledeggen dyreklinikk i Ålesund til Dagbladet. Foto: PrivatVis mer

Det du gjør av godhet - blir en katastrofe for hunden din

Det er mer enn varme biler og sjokolade som kan gjøre den firbeintes liv til et mareritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sommerens lett slentrende livsstil, kan være skikkelig skummel for de firbeinte, å kaste en nygrilla kotelett ned til familiens sultne hund, er en svært dårlig idé.

For hunder kan havne i virkelig helsetrøbbel om de fores feil. Det som er delikat og fristende i menneskenes sommer-liv, kan være en katastrofe for en hund.

- Det er en huskeregel som sier at hunder ikke skal få servert får, fisk eller fugl. Små beinsplinter kan gjøre skade på tarmsystemet til hunden, sier veterinær Susann Remme ved Kjæledeggen dyreklinikk i Ålesund til Dagbladet.

- Rent kjøtt Skal hunden først få servert kjøtt, må det være rent. En saftig indrefilet av storfe eller svin, vil bli satt pris på.

- Rent kjøtt vil de fleste hunder syntes er kjempegodt, sier Remme og forteller at små beinsplinter fra grillet kjøtt som ikke er renskåret, kan sette seg fast og skade hundens tarmer.

Det ender også som oftest med forstoppelse og diare. Men det er flere sommer-delikatesser som er nei-mat for hunder. Sjokolade er et velkjent problem og har skapt mange ubehagelige situasjoner for hundeiere, som i godhet ville by den firbeinte på en mørk godbit.

- Sjokolade har teobrominer fra kakaoen, det er giftig for en hund. Teoromin-mengden øker med mørkheten, og blir dermed farligere for hunden. Hundens hjerte kan begynne å slå raskere og den kan bli veldig dårlig med doppkast og diare, sier Remme.

Ny viten Det som kanskje ikke er så kjent, er at druer er absolutt nei mat for svært mange hunder.

- Druer er farlige for hundens nyrer, det er ganske ukjent for mange, siden det ikke er så mange år siden det ble avdekket for fullt. Det samme gjelder den tørkede varianten av druer, rosiner, sier hun og legger til at det er ulikt fra hund til hund på mengden druer som tolereres før den blir sjuk.

Derfor bør det legges inn litt ekstra ettertenksomhet i sommer før hundens meny serveres.

Rent vann er som alltid den beste drikk for en hund og den opplever varme som oss mennesker, derfor kan det ikke opplyses nok om hva en hund låst inne i en varm bil føler.

Men også avkjøling av hunder har sine farefulle sider, og den bør ha redningsvest når dere skal ut i båt.

- Ikke alle rasehunder har svømmekunnskaper, de må faktisk trenes opp. Det har jeg selv erfart med min egen hund, sier veterinæren og forteller at hunder kan få panikk om de havner i vannet uten at svømmekunnskapene er til stede.

Mange hunder i Norge har med årene fått avlet bort det som var der instinktivt fra naturens side.

- Moderne avl har gjort at en del hunder har svakere instinkter, disse må vekkes til live igjen gjennom trening, sier hun.