Det du ser på dette bildet koster deg minst 75 kr å se i virkeligheten

Fra i dag må du betale inngangsbillett for å slippe inn i det lille fiskeværet Nusfjord i Lofoten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOFOTEN (Dagbladet): Den lille kystperlen Nusfjord har lenge vært et yndet mål for turister, og hvert år besøker nærmere 60 000 mennesker den lille bygda. Det håper nå de nye eierne å tjene penger på.

-  Tanken på å ta inngangspenger i Nusfjord var fremmed for oss også først. Jeg er spent på hvordan folk vil reagere, innrømmer daglig leder og eier, Jan Astor Alm fra Gjøvik.Som en av fem investorer kjøpte han opp det lille fiskeværet i Lofoten for noen år siden.

Folk reagerer

-  Vi står på UNESCOs liste, og vet at flere andre små steder på denne lista gjør det samme som vi nå skal prøve på. Hadde man satt et tak over Nusfjord ville det vært som et museum å regne, mener Alm.

Lokalt har planene vakt sterke reaksjoner:

-  Det er klart det har vært en del reaksjoner. Det er snakk om et område hvor folk har ferdes fritt i alle år, påpeker ordfører Alf Ivar Samuelsen.

Tilbake til bygda

Han tror likevel selv at dette kan være positivt for bygda.

 TURISTMÅL:  Jan Astor Alm (t.h.) og Lars Åge Larsen i Nusfjord AS vil ruste opp den lille kystperlen Nusfjord ved å ta inngangspenger fra besøkende. Foto: Ingun A. Mæhlum
TURISTMÅL: Jan Astor Alm (t.h.) og Lars Åge Larsen i Nusfjord AS vil ruste opp den lille kystperlen Nusfjord ved å ta inngangspenger fra besøkende. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

-  Jeg har blitt lovet av eierne at alt av inntekter skal tilbakeføres til bygda, forteller han.

Det bekrefter også eieren.

-  Alt vi tjener skal investeres i Nusfjord, sier Alm.

Til nå har investorene brukt 20 millioner på å kjøpe og ruste opp fiskeværet.

-  Over tre år skal vi starte opp med seilbåt-, sykkel- og kajakkutleie, samt dykkerskole. I tillegg skal vi bygge 23 splitter nye rorbuer her, forteller Alm.

Samuelsen tror resten av befolkningen i Lofoten vil være mer positive om de får avgiftssystemet presentert på den måten.

-  Når en ser at disse pengene ivaretar bygda og skaffer arbeidsplasser tror jeg flere vil være positive, sier ordføreren.

Fra i dag koster det 150 kroner å kjøre inn i Nusfjord, eller 75 kroner dersom du kommer alene i bil. Alle i Lofoten vil dessuten få tilbud om et årskort til 250 kroner.

Fastboende slipper

De fastboende i Nusfjord slipper å betale, det samme gjelder de som bare skal besøke dem som bor i bygda. I år slipper også charterturistene unna.


- Dette er positivt for bygda
Mathisen og Andersen er to av i alt 18 fastboende i fiskeværet. De velger å se verdien av det de nye eierne tilfører bygda, fremfor det negative i at besøkende nå må betale for å komme inn til Nusfjord.

- Jeg syns bare det er greit at noe blir gjort. Det har lenge vært ganske nedslitt her, og det må penger til for å få satt ting i stand igjen, mener Mathisen.

- Det har jo vært busser og biler overalt her, nå blir det mer ryddig. Jeg tror stort sett bare dette er positivt, sier Andersen.