Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Revidert nasjonalbudsjett

Det du trenger å vite

Finansminister Siv Jensen la tirsdag formiddag fram revidert nasjonalbudsjett. Her er de viktigste punktene.

SKRYTER: Finansminister Siv Jensen på vei for å legge frem hovedtrekkene i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SKRYTER: Finansminister Siv Jensen på vei for å legge frem hovedtrekkene i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge regjeringens nøkkeltall er det gode tider for norsk økonomi. Oljeinntektene øker, og sysselsettingen er høyere enn det man forventet i høst.

Siv Jensen skrøt av regjeringens politikk i pressekonferansen hvor revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram:

- Det økonomiske opplegget vi la i fjor treffer fortsatt godt, og det har bare vært behov for mindre justeringer, sa hun.

Finansministeren varsler også at regjeringen vil bruke mindre oljepenger enn det ble lagt opp til i statsbudsjettet i høst.

Bruken av oljeinntekter anslås i revidert statsbudsjett til 2,7 prosent av oljefondets kapital ved inngangen til 2018, mens det opprinnelige budsjettet la opp til 2,9 prosent. Dermed ligger oljepengebruken godt under handlingsregelen på 3 prosent.

Endringer i skatteregler

Jensen framhevet spesielt to endringer i skattereglene, som skal tre i kraft fra 1. januar 2019. Det ene er en forenklet skatteordning for utenlandske arbeidstakere på midlertidig opphold. Regjeringen foreslår også å oppheve særfradraget for utenlandske arbeidstakere, unntatt for sjøfolk og arbeidere på sokkelen.

Det blir også en omlegging av skatteregler for naturalytelser. Dette kan være ting som fri avis, mat, personalrabatter eller gaver i arbeidsforhold.

Ifølge Siv Jensen skal de nye reglene først og fremst forenkle og tydeliggjøre. De skal ikke føre til høyere beskatning samlet sett, men Jensen understreket at mange skattepliktige goder underrapporteres i dag på grunn av regler som er vanskelige å forstå.

Kutt i arbeidsmarkedstiltak og integrering

Regjeringen kutter i bevilgningene for arbeidsmarkedstiltak med 77 millioner kroner, og begrunner dette med bedringen i økonomien.

- I 2018 har utviklingen på arbeidsmarkedet vært bedre enn lagt til grunn. Behovet for arbeidsmarkedstiltak for helt ledige er derfor også redusert, og tiltaksnivået kan bygges noe ned. Det foreslås en reduksjon på 1 100 plasser i andre halvår 2018, står det i det reviderte budsjettet.

Selv om sysselsettingen øker, er anslått lønnsvekst er satt ned som følge av lønnsoppgjøret i det private, ifølge Jensen.

Regjeringen vil kutte også 335 millioner kroner i bevilgningene på integreringsområdet og begrunner dette med at det er færre enslige mindreårige.

Saken fortsetter under videoen.

DIREKTE: Siv Jensen møter pressen og svarer på spørsmål om oljepengekutt. Video: NTB Vis mer

Færre er syke

Regjeringen bruker 4,9 milliarder kroner mindre enn budsjettert på folketrygden, inkludert en nedgang i budsjett for sykepenger på 1,2 milliarder.

- Vi kutter ikke i utbetaling av sykepenger. Det er færre som er sykmeldte, og derfor er budsjettet justert. Sykepengeordningen er den samme som alltid, sa Jensen under framleggingen av revidert statsbudsjett tirsdag.

I tillegg til at færre er syke, reduseres også utgifter til alderspensjon som følge av noe færre alderspensjonister og lavere gjennomsnittlig pensjon enn tidligere lagt til grunn, samt utgifter til foreldrepenger på grunn av lavere fødselstall, kommer det fram i budsjettet.

Avgiftslette til øl og rein

Det blir også avgiftslette på øl fra småbryggerier. Regjeringen vil kutte avgiftene på øl med fra 3,7 til 4,76 prosent alkohol med 20 prosent for småbryggeriene. Dette skal stimulere til flere øl-gründere, ifølge Siv Jensen.

Regjeringen foreslår også fritak for engangsavgift for snøscootere og ATVer til bruk i reindriftsnæringen.

Mer penger til eldreomsorg

Nylig lanserte regjeringen sin nye eldrereform «Leve hele livet», hvor eldre blant annet skal gis flere aktivitetstilbud enn i dag.

Jensen varsler nå et investeringstilskudd til ytterligere 700 heldøgns omsorgsplasser i 2018. Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til eldreomsorg med totalt 72 millioner kroner.

Marin forsøpling

Regjeringen foreslår å øke innsatsen mot marin forsøpling internasjonalt med 133 millioner kroner. Størsteparten av økningen vil gå til å støtte opp om nullvisjonen om stans av utslipp av landbasert avfall til havet, ifølge regjeringen.

Pengene vil forvaltes av Utenriksdepartementet som en del av bistandsprogrammet mot marin forsøpling.

Mer til lærernorm

Høsten 2018 trer den nye lærernormen i kraft. Nå blir det satt av 700 millioner kroner til flere lærere fra høsten av.

200 millioner kroner er friske midler, mens 500 millioner kroner er penger som alt er bevilget under vignetten tidlig innsats i skolen. Regjeringen øremerker nå disse pengene til flere lærere, ifølge NTB.

Totalt vil regjeringen dermed bruke 1,4 milliarder kroner på tidlig innsats og økt lærertetthet i 2018.

Forrige uke kunne Dagbladet melde at det kommer ti nye millioner til rekruttering av nye lærere i revidert nasjonalbudsjett. Pengene skal brukes på tiltak som skal få flere til å søke seg til lærerutdanningen.

Kutter ikke avgift for sukker og død

Regjeringen har blitt mye kritisert for sukkeravgiften, som ble til under budsjettforhandlingene i fjor. De har likevel ikke gjort noe med denne.

De har heller ikke gjort endringer i det såkalte «dødsgebyret,» som er en avgift på 1130 kroner for utstedelse av skifteattest. KrF har allerede varslet kamp om gebyret.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media