Raser mot «brutal egoisme»:

- Det dummeste vi kan gjøre

Mens Norge og Vesten kaster ubrukte vaksinedoser, har bare to prosent av befolkningen i den fattigste delen av verden fått sin første dose.

RASER: Overlege Mads Gilbert går hardt ut mot vaksinefordelingspolitikken på verdensbasis og kaller det «et av de verste moralske sammenbruddene i den vestlige verden». Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
RASER: Overlege Mads Gilbert går hardt ut mot vaksinefordelingspolitikken på verdensbasis og kaller det «et av de verste moralske sammenbruddene i den vestlige verden». Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Verdens helseorganisasjon (WHO) har som mål at minst 40 prosent av befolkningen i hvert eneste land i verden skal være vaksinert i løpet av 2021.

Tallenes tale er helt tydelige: Det kommer med all sannsynlighet ikke til å skje.

- Et av de verste moralske sammenbruddene i den vestlige verden på lang, lang tid, sier den profilerte legen Mads Gilbert.

- Nasjonalismen vant i møte med pandemien, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

BØNN TIL FØLGERNE: Kvinne ber folk om å ta vaksinen i siste video før hun dør av covid. Video: Tiktok - atasteofalex. Vis mer

Langer ut: - Brutal

Gilbert er professor og overlege ved akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Legen, også kjent fra NRK-serien «113», er ikke nådig med verken Vestlige land eller den globale legemiddelindustrien.

- Dette er trolig den verste pandemien på over 100 år, og de rike landene har gjort alt de kan for grådig å grabbe til seg usolidarisk store mengder vaksiner. Vestlige lands brutale egoisme har gjort en rettferdig global vaksinasjonskampanje umulig, og samtidig sørget for superprofitt til den private farmasøytiske industrien, sier Gilbert til Dagbladet.

Han legger til:

- Dette er en skam vi bokstavelig talt ikke kan leve med.

KRITIKK: En ny vaksinereklame fra australske helsemyndigheter, som retter seg mot unge, vekker stor oppsikt. Reporter: Julie Tran Vis mer

- Dummeste vi kan gjøre

For så lenge store deler av verdens befolkning ikke er vaksinert, risikerer verden også å bli konfrontert av nye og potensielt farligere mutantvirus.

- Det som nå skjer, er jo det dummeste vi kan gjøre - reint epidemiologisk, sier Gilbert.

Han langer ut mot hvordan vestlige og rike land tidlig i pandemien jobbet for å sikre seg og sine innbyggere så mange vaksiner som mulig, istedenfor å koordinere arbeidet globalt. Uavhengig av om det var intensjonen eller ikke, er resultatet at det har gått på bekostning av land med mindre økonomisk kraft.

Det er kortsiktig og vil slå tilbake på den vestlige verden, mener Gilbert.

- Med denne vestlige egoismen og råskapen sørger vi for å kultivere et reservoar av virus som vil spre seg uhemmet i uvaksinerte befolkninger. Da vil det også komme nye mutantvirus til vår del av verden uansett hvor mye vi forsøker å mure oss inne, sier overlegen.

TREDJE DOSE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad utelukker ikke en ny mutert virusvariant, og tror det ligger an til at folk må få en tredje, oppdatert, vaksinedose etter hvert. Video: Dagbladet Vis mer

FHI: - Ikke urealistisk

Gilbert får faglig støtte fra Frode Forland, fagdirektør i FHI.

- Faren for mutasjoner er størst der det sirkulerer mye virus. Det er derfor viktig å bekjempe denne pandemien med et globalt perspektiv, sier Forland.

All den tid store deler av verden ikke er vaksinert, risikerer man også å bli konfrontert av nye virusvarianter.

- Det er ikke urealistisk at vi kan få nye varianter som er mer smittsomme eller som kan gi mer alvorlig sykdom. Det er et scenario vi må være forberedt på, sier Forland til Dagbladet.

Å vaksinere større deler av verdens befolkning, er nødvendig for å bekjempe pandemien - også her i Norge.

- Det viktigste vi kan gjøre for å hindre nye, mer smittsomme, eller alvorlige varianter, er å bekjempe smitten i alle land. Arbeidet med en rettferdig produksjon og vaksinefordeling er politisk, men faglig godt begrunnet. Nye varianter vil også komme tilbake til oss. WHOs generaldirektør har sagt at ulikhet i vaksinefordeling er den største hindringen for å få slutt på den globale coronaviruspandemien. Det er jeg enig i, sier Forland.

UVISST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvordan han vurderer risiko for spredning av influensa og RS-virus utover vinteren. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Kan slå alle ut

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, er helt klar på hva som gikk galt, og hvorfor, da pandemien tok grep om verden.

- Det er ingen tvil om at en farlig nasjonalistisk bølge bretter seg over hele den industrielle og vestlige verden i pandemiens kjølvann. Våre ledere og såkalte «folk flest» mente det var viktigere å redde oss selv, enn å tenke at dette var en global pandemi som vi måtte bekjempe på globalt plan.

Egeland er også bekymret for nye og potensielt farligere virusvarianter, og frykter at land som Afghanistan, hvor bare 1,1 prosent av befolkningen er fullvaksinert, vil kunne bli «ideelle yngleplasser» for viruset.

BEKYMRET: Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen mener det er i Norges egeninteresse at verden blir vaksinert raskt. Foto: Reuters / NTB
BEKYMRET: Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen mener det er i Norges egeninteresse at verden blir vaksinert raskt. Foto: Reuters / NTB Vis mer

- Jeg kom nettopp tilbake fra Afghanistan hvor hundretusener av mennesker bor tett oppå hverandre og frykter en kald vinter. Der er nesten ingen vaksinerte, sier Egeland.

Å forsyne verden med nok vaksiner er både i tråd med norske idealer og i norsk egeninteresse, mener Egeland.

- Nå har vi allerede et deltavirus, som brer om seg. Når for eksempel omega-viruset kommer fra et uvaksinert land, vil det til slutt også nå nordmenn, og det kan slå oss alle ut, sier Egeland.

TABBE: Under en pressekonferanse oppfordrer New Zealands coronaminister innbyggerne om å følge tiltak når de er ute og «sprer beina». Video: New Zealand ministry of health / Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Covax: - I ferd med å feile

Men det internasjonale verdenssamfunnet har gjort noe. FN-støttede Covax, et vaksinesamarbeid som blant andre Norge finansierer, skulle være det globale svaret på et globalt problem.

Målet var at velstående land skulle støtte Covax økonomisk i så stor grad at vaksinesamarbeidet kunne møte legemiddelselskapene med økonomisk makt.

I stedet har Covax blitt skjøvet bakover i køen for å kjøpe vaksiner, og når de har først fått tak i vaksiner, har de hatt store vansker med å distribuere dem.

- Covax har ikke feilet, men de er i ferd med å feile, sier legen Ayoade Alakija, medlem av vaksineprogrammet til Den afrikanske union, til New York Times.

SPEKULASJONER: Eksperter verden rundt stiller spørsmål om et mulig massivt coronautbrudd i Nord-Korea. Vis mer

Vil tvinge legemiddelindustrien

Både Egeland og Gilbert mener en stor del av løsningen på utfordringen, er å gjøre det lettere å produsere flere vaksiner i flere deler av verden.

- Man må se på patenter og produksjonsflaskehalser, slik at det kan produseres mye mer vaksine der det bor flest folk, i Asia og Afrika, sier Egeland.

Gilbert går enda lenger.

- Farmasøytiske giganter som Pfizer, Moderna, AstraZeneca og de andre store vaksinemakerne må umiddelbart tvinges til å frigjøre vaksineoppskriftene sine. Samtidig må det bygges sentra i det «Globale Sør» der vaksinen kan produseres og distribueres med korte transportavstander, sier overlegen, og går dermed rett inn i patentdebatten som preget verdenspressen tidligere i våres.

I tillegg etterlyser Egeland solidaritet.

- Norske menn i 60-åra, som meg selv, må ikke få en tredjedose før de afghanerne jeg møtte i begynnelsen av denne uka får sin første. Det er en enkel logikk her. Vi er ikke i nærheten av å ha en vaksineutbredelse selv der hvor pandemien dreper i titusentall, sier generalsekretæren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer