<strong>TESLA-FRONTFIGUR:</strong> Milliardæren Elon Musk. Foto: Tesla/Handout via REUTERS/NTB Scanpix
TESLA-FRONTFIGUR: Milliardæren Elon Musk. Foto: Tesla/Handout via REUTERS/NTB Scanpix Vis mer

Det dystre Tesla-regnestykket: har tapt 95 milloner om dagen

Planlegger grep for å tjene mer penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siden oppstarten i 2003 har Tesla blitt et av verdens mest omtalte og lettest gjenkjennelige bilmerker.

Nå kan selskapet være i trøbbel, ifølge Bloomberg.

Det amerikanske nettstedet har laget et regnestykke over hvor mye bilprodusenten har tapt i løpet av det siste året, og det ser ikke pent ut.

«I løpet av de siste tolv månedene har el-bilprodusenten tapt 8000 dollar i minuttet (en sum tilsvarende rundt 66 000 kroner. red.anm.)», skriver Bloomberg, for så å anslå at Tesla kommer til å gå tom for midler innen den 6. august neste år.

Testet autopilot: NAF testet Teslas autopilotfunksjon da den kom i 2015. Video: NAFVis mer Vis mer

- Kommer til å gå konkurs

Regnestykket til Bloomberg tilsvarer et tap tilsvarende svimlende 95 millioner kroner om dagen. De store tapene gjør at den forhenværende General Motors-nestlederen Bob Lutz trekker drastiske konklusjoner.

I et intervju med CNBC hevder han at Teslas dager snart er omme.

- Selskapet kommer til å gå konkurs, folkens. Sånn de holder på nå kommer Tesla ikke til å eksistere i 2019, hevder Lutz, for så å påstå at det ikke er noe unikt med selskapet frontet av Elon Musk.

- De bruker de samme lithium-ionbatteriene som alle andre, uttalte Bob Lutz tidligere i november.

Spår økte inntekter

Teslas lederskap har ikke kommentert uttalelsene fra Lutz, og heller ikke det dystre regnestykket presentert av Bloomberg.

Samme nettsted skriver at Tesla i teorien kan bli tvunget til å vende seg til Wall Street og finansnæringen. Dette for å skaffe frisk kapital.

- Vi er bekymret for at det etterhvert blir nødvendig, skrev Toni Sacconaghi, en analytiker ved firmaet Sanford C. Bernstein & Co, om trekket el-bilprodusenten muligens må ta i løpet av 2018.

Teslas aksjer har totalt sett steget i år, men i løpet av de siste har denne veksten avtatt som følge av produksjonsproblemer.

Bloomberg skriver imidlertid at markedsanalytikere flest ikke tror at Tesla kommer til å tape penger i like høyt tempo de kommende månedene.

En av årsakene er selskapets planer om å øke produksjonen av den populære bilen Model 3 - noe som trolig vil gi økte inntekter.

RIMELIGERE TESLA: Tesla har lansert sin første «rimelige» elektriske bil, «Tesla Model 3». De første heldige kundene som har stått på venteliste kunne ta i mot bilen sin under lanseringen med Elon Musk. Video: Tesla / CNN Vis mer

Planer om varebil

Tidligere i november sa Tesla at de kom til å ha nok midler til å produsere 5000 nye utgaver av modellen innen mars. De har også planer om å lansere en linje med elektriske lastebiler i form av Tesla Semi.

CNBC skriver at disse kommer til å ha en startpris på 1,2 millioner kroner, en pris lavere enn det mange forventet.

- Enkelte firmaer kommer til å være villige til å betale litt ekstra for å slippe å betale for diesel, men ikke 100 000 dollar mer, sa Michael Baudendistel, en av flere analytikere som har spådd et tøft marked for Tesla Semi, i forkant av Tesla-erklæringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer