Ny hetebølge på vei:

- Det ekstreme fortsetter

Nei, varmen er ikke over - en ny hetebølge er på vei. Og den byr på over 40 grader for sørlige land i Europa.

REKORDER FOR FALL: Varmen kommer fra Nord-Afrika og kan føre til nye varmerekorder de neste dagene: Foto: WMO
REKORDER FOR FALL: Varmen kommer fra Nord-Afrika og kan føre til nye varmerekorder de neste dagene: Foto: WMO Vis mer
Publisert
Annonse

- En sommer av det ekstreme fortsetter, skriver Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) fredag - og legger til at juli var den varmeste måneden registrert noensinne. Men det stopper ikke der: Det kraftige været fortsetter ut august.

For eksempel er det ventet over 40 grader i sørlige Frankrike de neste dagene; det er sterkt høytrykk og subtropisk varm luft fra Nord-Afrika som kommer.

Hetebølgen vil bre seg lenger opp i landet i løpet av neste uke.

Det er sendt ut en rekke farevarsler. Myndighetene har også opprettet en egen nødtelefon du kan ringe for å be om hjelp.

Italia vil også rammes, blant annet byene Firenze (38 grader onsdag), Bologna (37 grader onsdag), Brescia (37 grader onsdag), Bolzano (36 grader onsdag) og Perugia (35 grader onsdag).

Heten er ventet å vare i minst ei uke, særlig i de sentrale og sørlige delene.

Kan nå rekorder

Hetebølgen kan nå rekordnivåer, både i antall dager og temperaturer, skriver NTB.

- Dette er den nye normalen og kommer ikke som noen overraskelse, sier klimaekspert i WMO, Alvaro Silva.

- Hyppigheten og intensiviteten av ekstremvær, som hetebølger og kraftig nedbør, har økt de siste tiåra. Det er bred enighet om at menneskeskapte klimaendringer gjennom drivhusutslipp er hovedårsaken, sier han.

KONSEKVENSER: Klimaforsker Tore Furevik om hetebølge og skogbranner og hvilke konsekvenser det kan få. Reporter: Mia Engenes Bratlie / Video: Dagbladet TV Vis mer

Allerede preget

WMO advarer om moderat til alvorlig varme allerede denne uka. De påpeker at flere land har sendt ut varsler, ikke bare Frankrike og Italia, men også Sveits, Tyskland, Polen, Kroatia, Hellas, Ungarn, Østerrike og Litauen.

Land som Marokko og Tyrkia har allerede kjent på varmen. Der er det registrert nye temperaturrekorder på henholdsvis 50,4 (i Agadir 11. august) og 49,5 grader (i Eskisehir 15. august).

De gjør også et poeng ut av skogbrannen som herjer på Tenerife, på grunn av varme og tørre omstendigheter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer