Det eldre ekteparet i dette huset hadde fortsatt ikke fått hjelp da Dagbladet kom på besøk

Store ødeleggelser i New Jersey, folk blir bedt om å forlate husene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld er 38 personer bekreftet omkommet etter uværets herjinger i USA. Inkludert orkanen Sandys ferd i Karbia er minst 103 personer etterlatt døde i dens kjølvann.

I USA er staten New Jersey erklært katastrofeområde. Nabostaten til New York ble kraftig rammet da Sandy feide inn over østkysten.

Dagbladets reporter Vegard Kvaale og fotograf Ørjan Ellingvåg har i dag reist rundt i New Jersey. Ødeleggelsene er mange steder enorme. Deres videorappport kan du se øverst i denne saken.

Med vann opp til knærne besøker de en gate der folk har fått beskjed om å komme seg vekk. Et eldre ektepar som bor der er bekymret, de har ennå ikke fått hjelp.

Sprengte diker Stormflo slo inn over land og førte til massive oversvømmelser i en rekke byer i New Jersey. Atlantic city var den første som ble satt under vann.

Superstormens kraft var så stor at et dike ble ødelagt og vannet pluteslig begynte å svømme inn over ytterligere fire byer.

- Vannet begynte plutselig å renne nedover gata. Det var ikke noe som kunne stoppe det, sier Stefania Davi (34) i Little Ferry i Bergen County.

- Jeg trodde vi var fortapt, sier hun til NBC News.

I dag har hun delt klemmer og tårer med naboer.

Reddet på vannscooter Frank Lofaro (32) fikk en dramatisk natt da han måtte ut med vannscooter for å redde naboer fanget av vannmassene. Til slutt måtte han også redde sin egen familie over i redningsbåter.

En og en fraktet han kona Angela (37), to barn og Cocker Spanielen «Lucky Leo» (5) med scooteren over i den ventende redningsbåten.

- Vi må alle gi vårt bidrag, sier han.

Takket «fienden» En som er overraskende fornøyd med andres bidrag er guvernør Chris Christie i New Jersey. Republikaneren har i lang tid angrepet president Barack Obama. I løpet av stormen fikk pipa en annen lyd.

- Presidenten har vært enestående i dette, sa han ifølge Reuters på dagens pressekonferanse om skadene.

Videre ga han Obama ros for en rekke ting som ble forberedt før orkanene traff og grep gjort underveis.

Christie ble tidligere oppfattet som en utfordrer til Det hvite hus, og av mange regnet som en eventuell visepresident-kandidat for Mitt Romney. Derfor vekker rosen av Obama oppsikt.

- Jeg gir blaffen Selv om valget står og vipper, ønsket ikke Christie å bruke et eneste minutt på politikken.

- Jeg gir blaffen i valgdagen. Det betyr ikke det minste for meg akkurat nå, sa Christie.

Han skal nå forsøke å få delstaten på fote igjen. Oppgaven er massiv. New Jersey har tatt mye av støyten, og de materielle skadene er voldsomme. Økonomiselskapet IHS Global Insight anslår at stormen vil koste USA minst 115 milliarder kroner i bygningsskader og mellom 170 og 290 milliarder kroner i tapte inntekter. Det gjør orkanen Sandy til et av de mest kostbare uværene som noensinne har rammet USA.

Uværet fortsetter Mer enn 8,2 millioner mennesker på østkysten var i kveld uten strøm. Det kan gå flere dager før strømmen er tilbake. I tillegg er det flere steder problemer med vannforsyningen og ikke minst store transportproblemer.

Det er ventet at etterdrønningene av superstormen vil skape uvær på østkysten ut uka. Både sterk vind og mye nedbør varsles. I tillegg blåser det fortsatt inn fra havet, noe som gjør at stormen fortsatt kan føre til nye oversvømmelser. Fortsatt er New Jersey blant de mest utsatte.