Det eldste bevis på Jesus?

En 2000 år gammel kiste kan vise seg å være den eldste arkeologiske levningen etter Jesus fra Nasareth.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lenger så mange som nekter for at Jesus faktisk levde, selv om det ikke eksisterer funn av ting som med sikkerhet kan knyttes til ham. Det kan en 2000 år gammel kiste rette på.

Mandag offentliggjorde arkeologen Andre Lemaire fra Sorbonneuniversitetet i Paris funnet av en kiste som skal ha tilhørt Jesu bror Jakob. Kisten skal tilhøre en ivrig samler av jødiske antikviteter som ønsker å være anonym, skriver CNN.

På siden av kisten er det en innskrift på arameisk som setter den i sammenheng med Jesus. Arameisk er et gammelt semittisk språk som skal ha vært brukt i dagligtalen blant vanlige mennesker i Midtøsten på Jesu tid. Ifølge Lemaire kan innskriften oversettes med «Jakob, sønn av Josef, bror av Jesus.»

Kisten er datert år 63 etter Kristus, og Lemaire mener det er veldig sannsynlig at den faktisk tilhørte Jesu bror Jakob. Jakob skal ha vært den første lederen av den kristne menigheten i Jerusalem.

Andre tviler

Andre forskere stiller seg tvilende til om funnet er et definitivt bevis en direkte relasjon til Jesus.

- Vi kommer kanskje aldri til å bli helt sikre. I dette yrket er det sjelden vi er helt sikre på noe som helst, sier Kyle McCarter, en arkeolog fra John Hopkins universitet, til CNN. Han mener det kan være en mulighet for at funnet er autentisk, men stiller seg tvilende.

Lemaire derimot, er ikke spesielt tvilende. Han har fått akademikere fra Israel til å teste utsiden av kisten, og etter inngående studier av den konkluderer de med at den er mer enn 1900 år gammel. Dette har fått andre til å kaste seg på karusellen.

- Det er vanskelig å unngå å konkludere med at disse tre navnene referer til personene som det står skrevet om i det nye testamente, sier redaktøren av tidsskriftet «Biblical Archaeology Review», Hershel Shanks.

Funnet ved en tilfeldighet

Samleren som eier kisten skal ikke ha vært klar over at han satt på noe som kan vise seg å bli et svært ettertraktet utstillingsobjekt. Eieren er selv jøde, men var ikke klar over at Jesus skal ha hatt en bror, og da han møtte Lemaire på en fest, spurte han om ikke franskmannen kunne hjelpe ham med å tyde den arameiske innskriften på kisten.

Samleren skal ha kjøpt kisten i Jerusalem for 15 år siden, og betalte mellom 200 og 700 dollar for den. Jesu brors kiste eller ikke, det kan i hvert fall vise seg å ha vært en god investering.

  • Kisten skal sannsynligvis stilles ut for første gang på Royal Ontario Museum i Canada under den årlige bibelkonferansen i byen i november.
KISTEN: I denne kisten skal Jesu bror Jakob ha blitt begravet.
INNSKRIFTEN: Denne arameiske innskriften beviser Jesu slektskap til Jakob, mener den franske arkeologen og språkeksperten Andre Lemaire.