OPPSIKTSVEKKENDE: Ved å studere restene fra type Ia supernovaer, som i bildet, fant Nobelpris-vinnerne ut at universets ekspansjon akselererer. Påstanden slo ned som en bombe på slutten av 90-tallet, men har blitt stående som en av de store oppdagelsene innen kosmologien. Foto: AFP PHOTO/NASA/MPIA/CALAR ALTO OBSERVATORY/OLIVER KRAUSE/SCANPIX
OPPSIKTSVEKKENDE: Ved å studere restene fra type Ia supernovaer, som i bildet, fant Nobelpris-vinnerne ut at universets ekspansjon akselererer. Påstanden slo ned som en bombe på slutten av 90-tallet, men har blitt stående som en av de store oppdagelsene innen kosmologien. Foto: AFP PHOTO/NASA/MPIA/CALAR ALTO OBSERVATORY/OLIVER KRAUSE/SCANPIXVis mer

- Det endret hele vårt syn på universet

Supernovaforskere fikk Nobelpris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årets Nobelpris i fysikk blir delt mellom astrofysikerne Saul Perlmutter (52), Brian P. Schmidt (44) og Adam G. Riess (42) for «oppdagelsen av universets akselererende ekspansjon gjennom observasjoner av fjerne supernovaer».

Fordelt på to team, studerte de over 50 fjerne supernovaer av en spesiell type, og fant ut at lyset var svakere enn forventet. Dette var et tegn på at ekspansjonen går raskere og raskere.

Påstanden var svært oppsiktsvekkende og modig, men begge team kom fram til samme resultat som ble presentert i 1998. Det er senere blitt bekreftet gjennom en rekke andre observasjoner.

At universet ekspanderer som følge av Big Bang for nesten 14 milliarder år siden har vært kjent i nesten 100 år, men teamenes konklusjon om at det hele akselererer blir av Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm betegnet som et «enestående» gjennombrudd.

- En av de store Førsteamanuensis Hans Kristian Kamfjord Eriksen ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo er enig.

- Dette var absolutt fortjent; denne oppdagelsen kom helt ut av det blå og blir stående som en av de store. Det er som å oppdage at en ball du kaster i være ikke kommer ned, men fortsetter oppover, raskere og raskere, sier Eriksen til Dagbladet.

Konsekvensene av oppdagelsen er store, sier Eriksen. Men hva driver akselerasjonen, når tyngdekraften strengt tatt burde bremset ekspansjonen? Denne hypotetiske kraften, døpt mørk energi fordi ingen aner hva det kan være, er en av de største gåtene og mysteriene innen dagens fysikk.

- Det åpnet i realiteten opp et et nytt felt innen kosmologi. Det er helt ukjent hva mørk energi er, men nå kan vi måle effekten av det, sier Eriksen.

- Paradigemeskifte Perlmutter og det ekspanderende univers var blant stalltipsene partikkelfysiker Bjørn H. Samset ved klimasenteret Cicero listet opp til Dagbladet i forkant av utdelingen.

- Dette er en veldig fortjent pris. Det endret hele vårt syn på universet da vi fant ut at det akselererer. Et ekte paradigmeskifte. Gratulerer til dem, forteller Samset til Dagbladet.

Universet, livet og alt Til syvende og sist gir resultatene en pekepinn om hvordan livet, universet og alt kan ende. Om ekspansjonen fortsetter å gå raskere og raskere vil «alt ende frosset i is» når all energi blir spredt over et ufattelig stort område.

- Slik det ser ut nå, er det ingenting som tyder på at universets ville falle sammen. Da vil det ekspandere til det blir kaldt og mørkt, og hvor det er så langt mellom galaksene at de ikke er synlige for hverandre, sier Eriksen.

Halvparten av prisen på 10 millioner svenske kroner går til Saul Perlmutter ved Lawrence Berkeley National Laboratory and University of California. De resterende fem millionene deles mellom Brian P. Schmidt og Adam G. Riess ved The High-z Supernova Search Team.

Prisen deles ut i Stockholm 10. desember.

VINNERNE: Nobelprisen i fysikk deles av tre forskere som jobbet i to ulike team. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/SCANPIX
VINNERNE: Nobelprisen i fysikk deles av tre forskere som jobbet i to ulike team. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/SCANPIX Vis mer