Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det eneste ansvarlige er å sende flere folk ned

Leger uten grenser sier flere nordmenn må til Vest-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette har vært en tung dag for norske Leger uten grenser, etter en av deres egne helsearbeidere har blitt smittet med det svært dødelige ebola-viruset.

Men generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn er klinkende klar: Flere må ned.

- Det eneste ansvarlige er å sende flere folk ned, slik at vi kan behandle de som er smittet og hindre videre smitte. Det er den eneste måten å stoppe denne epidemien på, sier Kaltenborn til Dagbladet.

Trenger flere folk Tidenes største ebola-utbrudd har så langt tatt livet av over 3000 mennesker. Og i Liberia og Sierra Leone er utbruddet fortsatt fullstendig ute av kontroll.

Kapasiteten på helsesentrene er sprengt, og utenfor behandlingssentre i Liberias hovedstad Monrovia, har syke ventet desperat utenfor behandlingssentre i timevis - uten å komme inn. De trenger flere behandlingssenter og flere helsearbeidere.

- Vi har hele tiden sagt at det vi trenger, er flere isolasjonsenheter. Det er det viktigste instrumentet for å hindre smitte. De som vi får lagt inn på isolasjonsenheter, er vi sikre på at ikke smitter andre. Og derfor trenger vi flere helsearbeidere, flere hjelpearbeider og mer utstyr til å sette opp slike enheter, sier Kaltenborn til Dagbladet.

- Bør sende helsepersonell - Har Norges respons på ebola-utbruddet vært god nok?

- Jeg opplever at den norske regjeringa har tatt dette utbruddet på alvor med det svaret vi har fått i dag. Det viser at de jobber på tvers av departementene, som også vi mener er eneste rette vei å gå, sier Kaltenborn til Dagbladet.

STARTET I GUINEA:  Tidenes største ebola-utbrudd startet i Guina i februar. Deretter spredde det seg til Liberia og Sierra Leone, som nå er hardest rammet. Dødstallene i grafikken er per 15-17. september.
STARTET I GUINEA: Tidenes største ebola-utbrudd startet i Guina i februar. Deretter spredde det seg til Liberia og Sierra Leone, som nå er hardest rammet. Dødstallene i grafikken er per 15-17. september. Vis mer

Norske myndigheter har bestemt at fire norske helseteam nå skal sendes til Vest-Afrika. Utbruddet startet i Guinea i februar, og i mars slo Leger uten grenser full alarm. Men responsen lot vente på seg. Leger uten grenser og noen få andre private aktører, var lenge de eneste som jobbet med lokale myndigheter for å bekjempe utbruddet.

USA vurderer nå å øke antall soldater som er satt inn for å bekjempe utbruddet til 4000.

- Vi har i lang tid ment at Norge bør sende helsepersonell. For å slukke denne brannen må vi løpe inn i det brennende huset. Det mest ansvarlige er å behandle, isolere og øke behandlingskapasiteten i de rammede områdene, sa Kaltenborn til Dagbladet.

Hun sier det sitter langt inne for Leger uten grenser å også oppfordre militær bistand.

- Det sitter langt inne for Leger uten grenser å oppfordre til at også militært personell må stille på bakken, for å styrke laget, og det har vi gjort denne gangen. Det sier noe om hvor alvorlig vi mener behovet for personell er, sier Kaltenborn til Dagbladet.

Smittet nordmann Den smittede norske kvinnen er ventet å komme til Norge innen det neste døgnet. Her vil hun få behandling på Oslo universitetssykehus sin høysmitteavdeling. Der er de allerede klare for å ta imot pasienten.

- Vi har tatt dette med tristhet, dette er en nyhet vi håpet vi ikke skulle få. Selv om vi har gjort alt for å hindre at våre hjelpearbeidere skal kunne bli smittet, så er det klart at vi har en beredskap på det, og det har vi fått erfare at det er nødvendig å ha. Vi håper at hun nå får den behandlingen hun må ha, sier Kaltenborn til Dagbladet.

- Det eneste ansvarlige er å sende flere folk ned

På dagens pressekonferanse sa hun at det var for tidlig å si noe om dagens smitte-nyhet vil få følger for rekrutteringen av helsepersonell til Vest-Afrika.

Les også:
Den smittede nordmannen kan få eksperimentell ebola-medisin

Vil tas i mot av spesialambulanse med smittekuvøse på Gardermoen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling