- Det eneste argumentet mot et norsk OL er at vi kan få i overkant sterk nasjonalfølelse

«OL-byråd» i Oslo Hallstein Bjercke (V) slår tilbake mot Frp-leder Siv Jensen.

SLÅR TILBAKE: OL-byråd Hallstein Bjercke og Idrettspresident Børre Rognlien da Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité meldte sin formelle interesse til IOC om å arrangere vinter OL i 2022 i Oslo. Den norske OL-søknaden mangler oppslutning i befolkningen, men Bjercke er overbevist om at opinionen vil snu i årene fram mot lekene - dersom Stortinget i høst bevilger 35 milliarder kroner i statsstøtte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: OL-byråd Hallstein Bjercke og Idrettspresident Børre Rognlien da Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité meldte sin formelle interesse til IOC om å arrangere vinter OL i 2022 i Oslo. Den norske OL-søknaden mangler oppslutning i befolkningen, men Bjercke er overbevist om at opinionen vil snu i årene fram mot lekene - dersom Stortinget i høst bevilger 35 milliarder kroner i statsstøtte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bjercke reagerer kraftig på OL-advarselen Frp-leder Siv Jensen kom med i Dagbladet tidligere denne uka. (Krever innlogging til Dagbladet Pluss.)

Frp-lederen mener at en statsgaranti på 35 milliarder kroner til et OL i Oslo i 2022, ville bli oppfattet som en solid skjevfordeling i resten av landet.

- Vi er i en situasjon der vi ikke vet hva som blir sluttbeløpet for et slikt arrangement. For Frp er det viktigere å bygge ut veier og idrettsanlegg over hele landet, enn å putte så store ressurser inn i et arrangement som varer noen få uker, sa Jensen.

- Siv Jensen tar feil, slår Bjercke tilbake.

- Jeg reagerer på hennes innfallsvinkel, og det underliggende budskapet. Hun fremstår som sutrete, og jeg opplever at hun, kanskje ubevisst, forsøker å skape et skille mellom Oslo og resten av landet. Et slik skille er kunstig, sier Bjercke, som er byråd for kultur og næring i Oslo kommune.

- Tror folk blir glade - Det blir helt feil når Siv Jensen sier at dette går ut over satsingen på idrettsanlegg i resten av landet. Man har funnet en fordelingsmodell med tippemidlene, som utjevner det. Derfor stiller idretten over hele landet seg bak OL-søknaden, sier Bjercke.

Han sier at OL-etaten i Oslo og de som jobber med OL-søknaden, vil arrangere et OL for hele landet.

- Vi vil påvirke idretten og IOC, og lage et OL i kontrast til Putins leker, som ble veldig dyrt og brukt i propagandasammenheng, sier han.

Kampen om et mulig OL i Oslo i 2022, har rast i over et år. Innen to måneder kommer regjeringen til Stortinget med saken. Spørsmålet er ja eller nei til 35 milliarder kroner i statsstøtte til 2022-lekene - i praksis ja eller nei til et nytt OL på norsk jord.

Med et nei-vedtak fra Frp-landsmøtet i vår, må Høyre - om partiet internt lander på ja - søke støtte hos Arbeiderpartiet for å sikre tilstrekkelige støtte i Stortinget.

Meningsmålingene det siste året har vist et stabilt bilde av folkemeningen: Ja-sida ligger på rundt 35 prosent, mens nei-sida ligger på mellom 50 og 60 prosent. Hovedargumentene er IOC-forakt og prislappen.

- Jeg tror lekene er noe folk kommer til å bli glade for. OL i 1952 og 1994 står igjen i historien for all tid. Det handler ikke bare om en prislapp, vi kan ikke sette en pris på hvordan dette vil påvirke samfunnet. OL er inspirasjon. Det er inspirasjon for idrettsutøvere, for kunstnere, for næringslivet. Det skaper arbeidsplasser, det skaper produkter og løsninger på en rekke utfordringer. Det gir folkehelse og fellesskap, sier Bjercke.

- Jeg vil be Siv Jensen se den unike muligheten til å dele norske verdier og norsk kultur. Det eneste egentlige argumentet mot et norsk OL er at vi kan få i overkant sterk nasjonalfølelse.

Vil snu milliardgaloppen - Det er grunn til at slike arrangementer er noe man kappes om. Da er det bekymringsverdig at autoritære land overbyr hverandre for å få OL.

- Med bakgrunn i at en rekke vestlige land har trukket seg som kandidat-byer, er det kanskje ikke så attraktivt lenger?

- Det er en forferdelig skremmende utvikling. Inntil nylig var dette noe man kappes om. Ved forrige sommer-OL ville London, Paris og New York arrangere. Nå er vi inne i en kostnadsspiral der det blir stadig dyrere. At vi i Oslo vil lag et OL med bare ti prosent av kostnadene som OL i Sotsji, er et bidrag til å snu den trenden.

Sotsji-OL fikk til slutt en prislapp på 320 milliarder kroner. Det var betydelig høyere enn de 60 milliardene Vancouver-OL kostet fire år tidligere.

Bjercke mener likevel det er rimelig å holde kostnadene for et mulig Oslo-OL opp mot Sotsji-OL for å vise den norske viljen til å «ta det dramatisk ned i forhold til hva det har kostet».

- Vi er trygge på det konseptet vi har laget. Vi er så trygge vi kan være på at dette ikke blir dyrere enn den søknaden som er grundig kvalitetssikret, sier Bjercke, som likevel mener det knytter seg spenning til eventuelle endringer som kan påvirke prislappen.

- Det er klare spilleregler, og partene må forhandle og bli enige, sier han.

ADVARER: Frp-leder Siv Jensen advarer mot at OL-prislappen kan bli høyere enn spådd. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
ADVARER: Frp-leder Siv Jensen advarer mot at OL-prislappen kan bli høyere enn spådd. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer