<strong>IKKE BILLIG:</strong> Det eneste bildet som eksisterer av Billy the Kid ble alt annet enn billig. 12,6 millioner kroner ble siste bud for bildet. Foto: REUTERS/Scanpix.
IKKE BILLIG: Det eneste bildet som eksisterer av Billy the Kid ble alt annet enn billig. 12,6 millioner kroner ble siste bud for bildet. Foto: REUTERS/Scanpix. Vis mer

Det eneste bildet av Billy the Kid solgt for rekordpris

Da Billy the Kid ble etterlyst i 1880 var belønningen for ham 500 dollar. I går ble et bilde solgt for 12,6 mill kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det eneste autentiske fotografiet som eksisterer av den notorisk kriminelle legenden Billy the Kid, gikk under hammeren for 2.3 millioner amerikanske dollar på en auksjon i Denver, Colorado. Det tilsvarer en pris på 12 622 400 kroner etter dagens dollarkurs.

- Det er et klassisk bilde fra det amerikanske Ville Vesten. Det finnes bare ett bilde av Billy the Kid, og jeg tror det er derfor det trollbinder folks fantasi, sa auksjonens talskvinne Melissa McCracken før auksjonen.

Bildet er tatt i 1879 eller 1880 i Fort Sumner, New Mexico, og er trykt på en tinnplate. På bildet poserer Kid i lurvete klær med en hatt på hodet. I sin høyre hånd holder han en rifle av typen Winchester.

Bildet ble kjøpt av en privat samler og mangemillionær, William Koch, og ble solgt for seks ganger utropsprisen, skriver BBC.

Ny rekord - Det er den høyeste prisen vi noen gang har fått. Det er ny rekord på Brian Lebels årlige Old West Show-auksjonen, sa auksjonens talskvinne Melissa McCracken.

Billy the Kid ga bildet til en av sine venner, Dan Dendrick, og det har vært i hans families eie siden den gang.

Ettersøkt Ville Vestens mest berømte lovløse person Billy the Kid ble døpt Henry McCarty, men var også kjent under navnene William H. Bonney og Henry Antrim. Han var kvegtyv, drapsmann og opprører, og levde store deler av sitt korte liv som ettersøkt. Han var født i New York og flyttet siden med sin mor til Colorado.

Myten vil ha det til at Kid drepte over 20 menn. På grunn av avisene sin overdrivelse, så fikk Kid dette ryktet på seg; at han hadde drept 21 mann, en mann for hvert år han levde. Historikere mener at det er mer sannsynlig at det nøyaktige antallet ligger mellom fire og ni menn, i følge en faktaside om Billy the Kid.

Han ble tatt og dømt til døden ved henging for drapet på en sheriff i 1878. Han klarte å rømme fra fengslet, men ble snart tatt til fange igjen. Den notoriske drapsmannen Billy the Kid ble drept av sheriff Pat Garret 14. juli 1881 i Fort Sumner, New Mexico, bare 21 år gammel.

NB: Etter 132 år vurderte guvernør Bill Richardson i New Mexico å benåde Billy the Kid i 2010, men ombestemte seg i siste liten.

<strong>BILDET:</strong> Dette bildet av Billy the Kid, er tatt i Fort Sumner, New Mexico, rundt 1880. Foto: AFP/Scanpix.
BILDET: Dette bildet av Billy the Kid, er tatt i Fort Sumner, New Mexico, rundt 1880. Foto: AFP/Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer