Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det eneste han ville, var å drepe oss og seg selv»

I den blodige cockpiten greide kaptein Stein Magne Lian (56) og kollega Kristian Andresen (36), med hjelp fra passasjerer, å overvinne øksemannen og naturkreftene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BODØ (Dagbladet): Mens naturkreftene rev i flyet, pågikk den blodige kampen i den trange cockpiten på Dornier-flyet.

-  Det eneste han ville, var å drepe oss og seg selv, sier kaptein Stein Magne Lian (56).

Dagbladet møtte ham på intensivavdelingen på Nordlandssykehuset i Bodø i går. Til tross for øksekutt i hodet og en beintøff psykisk påkjenning mindre enn et døgn tidligere bak seg, var det en opplagt flykaptein som lot seg intervjue.

Styrtet i spiral

Slik opplevde han dramaet:

-  Jeg satt bak spakene og så litt ned da jeg fikk et slag i bakhodet. Jeg skjønte hva som skjedde og så at han også slo til styrmannen, forteller Lian.

Der og da grep han øksemannens venstre hånd og holdt den fast. Det var i denne hånda 34-åringen holdt øksa. Likevel greide den storvokste algerieren å presse spakene til styrmannen framover med sin høyre hånd slik at flyet gikk i stup. Maskinen var i 5000 fots høyde da marerittet begynte og hadde en fart på mellom 500 og 600 kilometer i timen da det i spiral styrtet mot bakken. Lians headset forsvant i basketaket, og det ble umulig med muntlig kommunikasjon mellom tårn og fly.

Flygerne var helt avhengig av hjelp for å vinne kampen mot den desperate 34-åringen. Derfor ropte kaptein Lian om hjelp fra passasjerene.

-  Ikke sint

Fylkespolitiker Odd Eriksen kastet seg over flykapreren, deretter kom Trond Frantzen unnsettende til. Han tok kvelertak på asylsøkeren, som ga uttrykk for at han ville spy.

Bare 100 fot over bakken greide pilotene å gjenvinne kontrollen over flyet. Kaptein Lian anslår at asylsøkeren var mindre enn et sekund unna å fullføre sin misjon: å frarøve ni mennesker livet, inkludert seg selv. Lian vurderte først å nødlande på et jorde, men forsto imidlertid raskt at han kunne lykkes å ta ned flyet på Bodø lufthavn.

-  Det var tydelig at han var i ubalanse. Der og da kjempet vi for livet, og han var en fiende. Når jeg tenker tilbake på det, klarer jeg ikke helt å være sint på ham. Jeg prøver å forstå den situasjonen han var i. Jeg føler faktisk ikke noe hat eller sinne, sier Lian til Dagbladet.

Flygeren er sykemeldt fram til 24. oktober. Han har fortsatt litt smerter i ryggen, men han er helt sikker på at han skal i lufta på nytt.

-  Nå gleder jeg meg til å få noen rolige dager sammen med venner og familie. Det har gått i ett siden i går, sier flykapteinen, som ble utskrevet fra sykehuset i går.

-  Men ja, jeg skal ut og fly igjen, slår han fast.

-  Vil ikke stemple

Kollegene i Kato Air har snakket en del om at noe slikt kunne skje. Det faktum at det ikke har vært noen form for sikkerhetskontroll har skapt bekymring.

-  For meg som kaptein er det vanskelig å gå inn og vurdere hver enkelt passasjer. Det kan fort bli tull av slikt dersom man begynner å nekte folk å fly, sier Lian.

-  Det er heldigvis sjelden at slike ting skjer. I går hendte det på mitt fly. Det er klart at man gjør seg mange tanker i etterkant. Det er viktig at man ikke stempler ei gruppe. Samtidig har flere episoder vist at man må ta den psykiske tilstanden til medmennesker på alvor. Det har vært flere slike episoder i tilknytning til asylmottak. Det er også noe som vi har snakket om, sier Lian.

-  Jeg har tenkt mye på det som skjedde i flyet, og er veldig glad for å være i live. Jeg er glad for at jeg nå får se ungene mine, sier Odd Eriksen.

Berømmer Lian

Om kaptein Lian sier han:

-  Det han har gjort er helt utrolig. Jeg var heldig som klarte å holde hodet såpass kaldt at jeg skjønte hva jeg skulle gjøre, sier Eriksen, som skadet ryggen i basketaket.

Han reiste hjem til Sandnessjøen med Widerøe-fly allerede i går ettermiddag.

IKKE SINT: Kaptein Stein Magne Lian (56) er ikke sint på asylsøkeren han mener forsøkte å drepe ham, styrmann Kristian Andresen og passasjerene.
MARERITTET: Den blodige cockpiten i Dornier-flyet illustrerer hvilket mareritt den 34-årige asylsøkeren påførte pilotene og passasjerene. selv ryggen i basketaket. Eriksen berømmer kaptein Lian og betegner opptredenen hans som «utrolig».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media