UT MOT STØRE: Høyres helsepolitiske talsmann Sveinung Stensland reagerer kraftig på det han mener er Ap-leder Jonas Gahr Støres raljering med fritt behandlingsvalg og Støres omtale av helseminister Bent Høie. - Det eneste Støre har vunnet i år, er en melkekonkurranse. Det lever vi godt med, sier Stensland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UT MOT STØRE: Høyres helsepolitiske talsmann Sveinung Stensland reagerer kraftig på det han mener er Ap-leder Jonas Gahr Støres raljering med fritt behandlingsvalg og Støres omtale av helseminister Bent Høie. - Det eneste Støre har vunnet i år, er en melkekonkurranse. Det lever vi godt med, sier Stensland. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Aps landsstyremøte

- Det eneste Jonas har vunnet i år, er en melkekonkurranse

Høyre-topp ut mot Jonas Gahr Støres omtale av helseminister Bent Høie og fritt behandlingsvalg.

- Jeg reagerer kraftig på Jonas sine uttalelser om Bent og om reformene i norske sykehus. Det er både skudd over mål og spark under beltestedet. Til å være en tidligere helseminister som er blant dem som har sittet kortest, er han vel høy og mørk. Det kler ham ikke å være så uetterrettelig, sier Høyres helsepolitiske talsmann Sveinung Stensland til Dagbladet.

- Tapper fellesskapet

I sin tale til landsstyret i ettermiddag sa Ap-leder Jonas Gahr Støre dette:

«Høyres privatiseringsreform innenfor sykehusene fører til at fellesskapets sykehus tappes for penger, personell og kompetanse. Slik blir det når de ser på syke og pasienter som kunder. Kommersielle får et sugerør i statskassa», sa Støre og viste til sykehuset i Telemark som han nettopp har besøkt.

«De må nå betale mer og mer av eget budsjett for nye små, kommersielle foretak som dukker opp i områdene rundt sykehuset. De tapper sykehuset for folk, det går ut over arbeidsvilkår og tryggheten på jobb for stadig flere i helse- og omsorgssektoren. Og det går ut over kvaliteten på tilbudet til syke.»

«Så jeg skjønner godt at Bent Høie vil bort, og har søkt på jobb som fylkesmann. Men dere - bedre enn å bytte minister, er det å bytte politikk. Eller aller helst: Bytte begge deler».

- Hvilken planet er Jonas på?

Det er dette som får Høyres helsepolitiker til å se rødt. Eller bli elektrisk, som han selv sier.

- Når Jonas snakker om privatiseringsreform, så vet jeg ikke hvilken planet han er på. Jeg mistenker at han snakker om fritt behandlingsvalg. Ja, det er en reform, men ikke en privatiseringsreform. Særlig innen rusomsorg og psykiatri har den gitt gode resultater. Jeg tror ikke noen av de svakeste, de som sliter med rus eller psykiatri, ønsker seg tilbake til tida da Jonas var helseminister.

- Med Bent Høie som helseminister har køene og ventetidene gått ned, og antallet behandlede pasienter har gått opp, sier Stensland.

Han sier at selv om Høie har søkt jobb som fylkesmann, er han fortsatt statsråd. Jobben som fylkesmann er eventuelt aktuell tidligst om tre år.

- Så Jonas blir ikke kvitt Bent, sier Stensland.

- Har bare vunnet en melkekonkurranse

- Er det ikke lov å være litt polemisk i en landsstyretale?

- Jo, det er lov. Men enten vil Støre ikke ha fritt behandlingsvalg, eller så vet han ikke hva det er. Jeg tror det er veldig vondt for Ap at fritt behandlingsvalg fungerer så bra. Særlig innen rusomsorgen har det vært en suksess, sier Stensland.

Han synes fleipen med melkekonkurransen ikke treffer særlig bra.

- Ap er i krise. Jonas vant en melkekonkurranse samtidig som målingene for Ap går litt opp. Så bruker han anledningen til å raljere over den mest suksessrike helseministeren vi har hatt. Det eneste Jonas kan vise til det siste året, er at han vant denne melkekonkurransen. Det lever vi godt med. Så kan vi andre styre helsepolitikken, sier Stensland.