Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det eneste kona mi klarer å huske er at hun kunne overlevd

Rebekka (1) døde etter at hun ble sendt hjem fra legevakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Helsetilsynet gransker nå hva som skjedde da 18 måneder gamle Rebekka ble sendt hjem fra Oslo legevakt 6. februar i år. Tre timer senere ble hun konstatert død.

Ifølge familien var det første gang i Rebekka var syk.

- Øynene hennes var ikke våkne. Hun orket ikke gråte. Hun klarte ikke stå eller snakke, fortalte faren Jhegarajah Shangaran til NRK Østlandssendingen.

Konstaterte dehydrering

Han tok henne med til legevakten i Oslo. Der konstaterte de at hun var sterkt dehydrert, hadde kraftig diare, 40,1 i feber og puls på 200. Likevel fikk faren beskjed om å reise hjem. Han ble bare bedt om å gi henne godt med drikke.

Tre timer senere ble tilstanden forverret. Da ambulansen kom til stedet, hadde hjertet stoppet. Livet hennes sto ikke til å redde. Dødsårsaken var omgangssyke, trolig på grunn av rotaviruset, en vanlig sykdom som det er lett og behandle.

- Den kan være meget alvorlig om man ikke er oppmerksom på vesketapet og stoppe det. En del av disse barna behøver å bli lagt inn på sykehus for å få væske i blodet, sier sjef for barneklinikken på Ullevål, Jens Grøgaard, til NRK.

Han sier imidlertid at tilstanden kan være vanskelig å bedømme hos små barn på grunn av store svingninger i tilstanden.

DØDE:Lille Rebekka ble bare 18 måneder gammel. Foto: Privat
DØDE:Lille Rebekka ble bare 18 måneder gammel. Foto: Privat Vis mer

- De tok oss ikke alvorlig

Jhegarajah Shangaran forteller at det å vite at datteren kanskje kunne overlevd, gjør den vonde tida enda verre.

- Legene på Ullevål fortalte oss siden at de kunne ha reddet barnet mitt hvis hun hadde blitt tatt med på sykehuset. Oslo legevakt tok ikke situasjonen alvorlig. Hadde de tatt barnet mitt alvorlig så kunne hun levd i dag. Det eneste kona mi klarer å huske er at hun kunne ha overlevd, sier Jhegarajah Shangaran til Dagbladet.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media