Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det eneste politiet beslagla var tomme PC-er

Tidligere talsmann hevder politiet tok med seg datamaskiner uten innhold under en razzia mot SOS Rasisme.

RAZZIA I JUNI: Her plasserer politiet flere PC-er i en bil etter razziaen mot SOS Rasismes lokaler i Oslo. Det er disse PC-ene den tidligere talsmannen mener er verdiløse for politiet så lenge de ikke har tatt med serverne som PC-ene var koblet opp mot. Foto: Håkon Eikesdal
RAZZIA I JUNI: Her plasserer politiet flere PC-er i en bil etter razziaen mot SOS Rasismes lokaler i Oslo. Det er disse PC-ene den tidligere talsmannen mener er verdiløse for politiet så lenge de ikke har tatt med serverne som PC-ene var koblet opp mot. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juni tok politiet seg inn i SOS Rasismes lokaler i Pilestredet i Oslo.

Dette skjedde i forbindelse med at politiet etterforsker organisasjonen for medlemsjuks og omfattende juks med studiestøtte over en periode på sju år.

Uten innhold I forbindelse med razziaen skrev Dagbladet at kontorlokalene trolig inneholdt store mengder dokumenter, men at politiet ikke tok beslag i noe av dette.

I stedet ble det tatt beslag i en rekke PC-er. Ifølge tidligere talsmann Kim Kopperud i Nye SOS Rasisme (SOS Rasisme under nytt navn) er det ikke stort politiet vil finne på disse PC-ene.

- PC-ene politiet tok med seg er tomme, sier han nå til Dagbladet.

Kopperud meldte seg nylig ut av SOS Rasisme og Tjen Folket i protest mot måten de to organisasjonen blir ledet.

Til skogs Kopperud og tidligere ansatt Mikkel Frostad har fortalt Dagbladet hvordan de i etterkant av politiets razzia gikk gjennom kontoret i Pilestredet på jakt etter sensitiv informasjon. De skal ha tatt med seg en del permer og PC-er politiet etterlot, og tatt dette med til skogs.

I august påviste Frostad og Kopperud hvor dokumenter og PC-er skal ha blitt dumpet i en bekk cirka tre kilometer fra Sognsvann.

Få dager seinere dro en åstedsgransker fra politiet til stedet for å dokumentere dumpingen i skogen.

SOS Rasisme hevder de to tidligere tillitsvalgte har stått for dumpingen - for å skade organisasjonen.

Brannskadd Etter hva Dagbladet kjenner til er det såkalte PC-klienter politiet tok i beslag. Disse er normalt koblet til en sentral server. Serverne ble ikke tatt i beslag. Årsaken til dette skal ha vært en brann i serverrommet.

- Det var en brann i lokalene tidligere i år, som gjør at noen datamaskiner er sterkt skadet. De andre skal vi kopiere innholdet fra, før vi fortsetter å legge puslespillet vi er i gang med. Vi følger pengesporet, uttalte etterforskningsleder Einar Endresen til Dagbladet i juni.

- Vi får se - Er dere kjent med at PC-ene dere tok i beslag skal være tomme?

- Det må du spørre politiet om. Så vidt jeg veit har vi ikke fått noen liste over hva som ble beslaglagt, sier leder Jan Erik Skretteberg i Nye SOS Rasisme.

- Nei. Så vidt vi vet har de også en intern harddisk. Vi får se hva som dukker opp når vi speiler harddiskene, sier etterforskningsleder Einar Endresen til Dagbladet. 

Tidkrevende etterforskning SOS Rasisme er sterkt uenige med politiet om grunnlaget for ransakingen.

- Vi mener det ikke finnes noe grunnlag for noen razzia på vårt kontor i Oslo. De anklager som blir fremma mot SOS Rasisme kan ikke belyses med noen razzia, har organisasjonens daglige leder Kjell Gunnar Larsen uttalt til Dagbladet.

Politiet følger flere spor i etterforskningen av SOS Rasisme og dens ledelse.

- Vi har mye informasjon å nøste i. Det blir saker både mot SOS Rasisme som organisasjon og saker på enkeltpersoner. Det gjenstår en del etterforskning. Det er tidkrevende, men ikke komplisert, sier Endresen til Dagbladet.

- VI FÅR SE: Etterforskningleder Einar Endresen avventer hva politiet finner eller ikke finner på PC-ene som ble beslaglagt i Oslo..  Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
- VI FÅR SE: Etterforskningleder Einar Endresen avventer hva politiet finner eller ikke finner på PC-ene som ble beslaglagt i Oslo.. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer
TAR AVSTAND: Mikkel Frostad (t.v.) og Kim Kopperud (t.h.) sto for kort tid siden fram i Dagbladet og tok avstand fra SOS Rasisme og Tjen Folket. Senere har de vist Dagbladet hvor de dumpet dokumenter fra SOS Rasisme i Nordmarka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TAR AVSTAND: Mikkel Frostad (t.v.) og Kim Kopperud (t.h.) sto for kort tid siden fram i Dagbladet og tok avstand fra SOS Rasisme og Tjen Folket. Senere har de vist Dagbladet hvor de dumpet dokumenter fra SOS Rasisme i Nordmarka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media