- Det eneste politiet har er at han bor i brannområdet

Urtegata-siktet (46) hevder han har vanntett alibi og at han ikke hadde nøkler til dødsblokka der seks personer omkom.

FENGSLET I FIRE NYE UKER: 46-åringen som er siktet for å stå bak dødsbrennene i Urtegata 31 i desember i fjor ble varetektsfengslet i fire nye uker i dag.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FENGSLET I FIRE NYE UKER: 46-åringen som er siktet for å stå bak dødsbrennene i Urtegata 31 i desember i fjor ble varetektsfengslet i fire nye uker i dag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): 46-åringen som er siktet for å stå bak dødsbrannen i Urtegata 31 natt til 13. desember i fjor, ble av Oslo tingrett varetektsfengslet i fire nye uker i dag.

Seks personer omkom i den voldsomme brannen. Mannen er siktet for ytterligere seks branner og ett forsøk på brann fra september 2002.

Dommeren fastslo i sin kjennelse at det fortsatt er grunn til å mistenke mannen for brannene, og at indisierekken politiet sitter med gjør det mer sannsynlig enn ikke sannsynlig at mannen står bak.

- Ikke noe nytt
Siktede begjærte seg løslatt, men fikk ikke medhold for dette.

- De har ikke funnet et eneste bevis siden sist vi møttes i retten. Det eneste de har på ham er at han bor i området brannen har skjedd, sier mannens forsvarer, advokat Ola Lunde.

Politiadvokat Susie Bergstrand ønsker ikke å gå i detalj om saken.

FENGSLET PÅ NY: Siktede 46-åringen.
FENGSLET PÅ NY: Siktede 46-åringen. Vis mer

- Vi har forstatt gjenstående etterforskning, og vi mener det er nødvendig å holde ham varetektsfengslet, sier Bergstrand til Dagbladet.

- Sjekket alibi
Siktede har sittet i varetekt i 10 uker. Han hevder han har alibi. I sin politiforklaring skal han ha forklart at han var hjemme og så på hockeykamp på tv da brannen skjedde.

Mannen er en nyhetstipser og lyttet til samtidig til politiradioen da brannen i nabolaget oppsto. Etter det Dagbladet kjenner til har politiet alibisjekket mannen og funnet ut at hans forklaring stemmer overens med inngående detaljer fra hockeykampen.

Politiet skal også ha sjekket ut om mannen hadde nøkkeltilgang til blokka brannen var i og har tatt beslag i samtlige av mannens nøkler. Etter det Dagbladet passer ingen av dem til Urtegata 31. Mannen har tidligere bodd på adressen, men ikke på branntidspunktet.

- Forsøker febrilsk
Forsvarer Ola Lunde mener politiet har en svak sak.

- Jeg synes det er farlig det politiet gjør når de baserer seg på indisier og modus. Der er det mange feilkilder, sier Lunde, som har beroliget sin klient med at det har brent i det samme området også etter at han ble satt i fengsel.

- Siden han ble satt i varetekt har det brent 73 ganger i Oslo. Mange av gangene har vært i området han bor i. Det beviser ingenting, men det gir et bilde, sier Lunde.

Politiet gikk for noen uker siden ut med en vitneetterlysning i media med et fantombilde. Det har ikke ført til nye opplysninger i saken, etter det Dagbladet forstår.

FORSVARER: - En dommer skal være ganske tøff for å løslate, sier forsvarer Ola Lunde etter kjennelsen om fortsatt varetektsfengsling.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
FORSVARER: - En dommer skal være ganske tøff for å løslate, sier forsvarer Ola Lunde etter kjennelsen om fortsatt varetektsfengsling. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Jeg tror det har vært et forsøk fra politiets side å få noen til å tipse om min klient. Det er et siste febrilsk forsøk. De har avhørt over hundre vitner og ingen plasserer min klient i saken, mener Lunde, som sier at 46-åringen har det svært tungt i varetekt.

- Han er syk og tar situasjonen veldig tungt.

Siktede tok betenkningstid etter kjennelsen.

ETTERLYSER Politiet gikk den 17. april ut med denne vitneetterlysningen i forbindelse med Urtegata-brannen.
Tegning: Politiet / SCANPIX
ETTERLYSER Politiet gikk den 17. april ut med denne vitneetterlysningen i forbindelse med Urtegata-brannen. Tegning: Politiet / SCANPIX Vis mer