Valg Frankrike Marine Le Pen

Det eneste som er ganske sikkert i den franske valgkampen, er at Marine Le Pen (48) blir en av vinnerne i første valgomgang

Marine Le Pen er kvinnen som får det franske etablissementet til å skjelve.

SPÅS VIDERE: Leder for det ytre høyrepartiet Nasjonal Front (FN), Marine Le Pen (48), vil ifølge meningsmålingene være en av to vinnere av første valgomgang i Frankrike. Foto: NTB Scanpix
SPÅS VIDERE: Leder for det ytre høyrepartiet Nasjonal Front (FN), Marine Le Pen (48), vil ifølge meningsmålingene være en av to vinnere av første valgomgang i Frankrike. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I over to år har meningsmålingene vist at den populistiske og nasjonalistiske Marine Le Pen (48) vil være en av to vinnere av den første president-valgomgangen.

Men kan Marine Le Pen og Nasjonal Front også hale i land president-seieren? En hel verden følger spent med.

Vokst opp i politikken

Leder i Nasjonal Front, Marine Le Pen (48), kjemper mot det politiske etablissementet i Frankrike, men er sjøl vokst opp i politikken:

Allerede som åtteåring kom hennes politiske oppvåkning, da hun overlevde et bombeangrep mot familiens hjem i Paris.

Fire år tidligere, i 1972, grunnla hennes kontroversielle far, Jean-Marie Le Pen ytre-høyre-partiet Nasjonal Front (FN). Dette førte til en annerledes oppvekst for familien Le Pen og Marine, yngst av tre søstre.

MAKTKAMP: Her er Marine Le Pen og faren Jean-Marie Le Pen avbildet i 2014, etter at partiets grunnlegger var blitt suspendert fra partiet sitt. I dag snakker far og datter knapt sammen. Foto: NTB Scanpix 
MAKTKAMP: Her er Marine Le Pen og faren Jean-Marie Le Pen avbildet i 2014, etter at partiets grunnlegger var blitt suspendert fra partiet sitt. I dag snakker far og datter knapt sammen. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

Å være med i Le Pen-familien var utfordrende. Da Marine Le Pen var 16 år, forsvant plutselig mammaen hennes ut av hennes liv. Mora ble borte i de neste 15 årene.

«I halvannen måned kastet jeg opp hver eneste dag. Jeg klarte ikke å ta vare på meg sjøl.. Det jeg opplevde var forferdelig og ga meg store smerter i hjertet: Min mor elsket meg ikke», skriver hun sjøl i selvbiografien A contre flots.

Fordommer

I tillegg opplevde Marine Le Pen stadig at folk rundt henne og pressen pratet negativt om hennes far og partiet hans. Hun utdannet seg til advokat, men opplevde at hun ikke fikk alle jobbene hun ønsket seg, på grunn av fordommer mot Le Pen-familien og partiet.

LOV OG ORDEN-PARTIET: Medlemmer fra Nasjonal Front henger opp en valgkampplakat av lederen Marine Le Pen, som skal gi Frankrike lov og orden igjen. Foto: NTB Scanpix 
LOV OG ORDEN-PARTIET: Medlemmer fra Nasjonal Front henger opp en valgkampplakat av lederen Marine Le Pen, som skal gi Frankrike lov og orden igjen. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

- Etter alt hun gikk gjennom i ungdommen, bygget hun et skjell rundt seg, ifølge Steeve Briois, venn og partimedarbeider ifølge BBC.

Marine Le Pen ble stadig mer med faren i partiet hans, som med årene førte til en voldsom maktkamp mellom far og datter.

- I denne familien er politikk sterkere enn blod. Jean-Marie klarte ikke å se noen andre, selv ikke sin egen datter, ta over kontrollen over partiet han hadde grunnlagt og kontrollert i 40 år, forteller journalisten Olivier Beaumont, som har skrevet bok om Le Pen-familien til BBC.

Renvasket partiet

- Heter du Le Pen, kommer til slutt politikken og tar deg. Med et slikt navn, er det ikke annet du kan gjøre, sier Marine Le Pens niese, Marion Marechal Le Pen - som kan være en potensiell utfordrer for Le Pen i Nasjonal Front.

I motsetning til Marine Le Pen, har også niesen Marion Le Pen et godt forhold til partiets grunnlegger og Marines pappa: Jean-Marie Le Pen. Hun er også mindre forsiktig og mer populistisk i sine uttalelser.

Marine Le Pen balanserer på en tynn line: Hun kritiserer jevnlig det franske, politiske systemet - samtidig som hun forsøker å være en del av det. 48-åringen har forsøkt å mildne bildet av seg sjøl, for å tekkes flere velgere. Hun har gjerne posert sammen med hester og kattepuser, og har sluttet å røyke to pakker sigaretter daglig. Nå er det en elektrisk sigarett som gjelder, ifølge The Guardian.

Manneparti ble moderne

Presidentkandidat Marine Le Pen ble valgt til leder av Nasjonal Front i 2012, og i 2015 fikk hun faren suspendert fra partiet etter at han kom med en rekke antisemittiske uttalelser. Deriblant nærmest avkreftet han at holocaust fant sted.

Med faren ute av partiet, startet Marine Le Pen ryddejobben internt i partiet, for å renvaske Nasjonal Front som et brunt rasistparti: Ut med holocaust-benektere, rasister og andre som hadde uttalt seg for ekstremt.

Men bruddet med faren var langt fra enkelt. Le Pen beskrev feiden med sin far som «den vanskeligste tida i livet mitt, med unntak av fødslene», ifølge The Guardian.

Åtte måneder mediepause

Marine Le Pen har ifølge kjennere fått partiet sitt til å ha en ekstremt moderne partiorganisasjon, hvor de blant annet er veldig flinke til å nå ut til potensielle velgere via sosiale medier.

- Front Nasjonal har gått fra å være et typisk manneparti til å ha fått en stor andel kvinnelige velgere, forteller Alf Ove Ask, Aftenposten-journalist, som har skrevet bok om Marine Le Pen og høyrepopulismen i Europa.

Ask mener at Marine Le Pen er den mest sentrale høyrepopulisten i Europa, med et stort politisk maskineri i ryggen. Partiet dominerer de sosiale medier i Frankrike.

- Le Pen tok for eksempel en åtte måneders mediepause i Frankrike. Hun brukte bare egen blogg og sosiale medier, og fikk nærmest like mye oppmerksomhet, fortalte Ask på et seminar om det franske valget på Litteraturhuset.

NÆR KONTAKT: Marine Le Pen er med på en selfie sammen med Nederlands høyrepopulist, Geert Wilders, leder av sitt eget Frihetsparti. Foto: NTB Scanpix 
NÆR KONTAKT: Marine Le Pen er med på en selfie sammen med Nederlands høyrepopulist, Geert Wilders, leder av sitt eget Frihetsparti. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

- Ikke mot innvandrere

Le Pen og Nasjonal Front på de høyrepopulistiske strømningene i Frankrike: Om at «islam er uforenlig» med det franske demokratiet, at Frankrike skal ut av EU...

- Hun er definitivt en rasist, men hun skjuler det bedre. Hun skjuler islamofobien, men hun er forferdelig skummel, sier Iman Mestaoui, 25-årig klesdesigner til BBC.

Sjøl sier Le Pen at hun ikke er imot innvandrere, men at hun er mot innvandring fordi ethvert land først og fremst må ta vare på egne borgere.

Frankrike og franc først

Hvor høyrevridd er så Nasjonal Front?

- Storbritannia (Brexit, journ.anm) er vår beste reklame, sier Marine Le Pens venn Jean-Lin Lacapelle, ifølge BBC.

- Når det gjelder Trump... hvis det er ok for en amerikansk president å jobbe for proteksjonisme og innvandringskontroll, da er det ok for Frankrike også, fortsetter han.

Nasjonal Front ønsker ikke at Frankrike skal være en del av EU, de vil beskytte franske varer og arbeidsplasser, de vil ut av Euro-samarbeidet og ha den franske franc-en tilbake - samt å sette Frankrike først.

FN er et såkalt lov-og-rett-parti, som vil ha mer politi og flere fengselsplasser. Pensjonsalderen ønskes å være 60 år er en annen kampsak, samt at innvandrere som gjør noe galt skal sendes ut av Frankrike.

Sak fortsetter under grafikken, som er klikkbar!

Vinner først, så tap

Marine Le Pen og hennes Front National har ligget godt an på president-kandidat-meningsmålingene. I 2012 fikk Marine Le Pen 17,90 prosent av stemmene i den første presidentomgangen, og kom dermed ikke videre til andre valgomgang, der Sosialistpartiets Francois Hollande vant.

Fakta Marine Le Pen

  • 48 år, født 5. august 1968, utenfor Paris. Tre barn.
  • Utdannet jurist og har arbeidet som advokat.
  • Overtok i 2011 som partileder etter faren, etter å ha vært nestleder siden 2003.
  • Nasjonal Fronts presidentkandidat i 2012.
  • Har sittet i EU-parlamentet siden 2004 og hatt lokale tillitsverv.
  • Etterforskes for økonomisk snusk.
  • Presidentkandidat ved årets franske valg.

I år ligger hun altså an til å bli en av de to kandidatene til andre valgomgang. Men Frankrikes toparti-system holder med antakelig unna makta i denne omgangen.

Det franske valgsystemet ble opprettet i 1962 av Charles de Gaulle og fungerer på følgende måte: Først stemmer du med hjertet, og så med hodet i andre valgomgang. Årsaken er at de mest ekstreme kandidatene - som Le Pen og Nasjonal Front - skal holdes unna presidentembetet.

- Le Pen har en fast krets som kommer til å stemme på henne, og alt ser ut til at hun går videre til andre valgomgang. Men så blir det stopp fordi et stort antall franskmenn kommer til å stemme på den andre kandidaten, og dermed mot Le Pen, i andre valgomgang, sier George Chabert, franskmann og professor i historie ved NTNU.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer