STJERNE: Sarah Palin holdt hovedtalen under Conservative Action Political Conference. Foto:  EPA/Michael Reynolds/NTB Scanpix
STJERNE: Sarah Palin holdt hovedtalen under Conservative Action Political Conference. Foto: EPA/Michael Reynolds/NTB ScanpixVis mer

- Det eneste som kan stoppe en slem fyr med atomvåpen er en snill mann med atomvåpen

Sarah Palin mener Obama er for svak for å håndtere Putin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Republikanernes store stjerne Sarah Palin fikk stor jubel da hun inntok scena på Conservative Action Political Conference.

Det konservative nettstedet Breitbart.com mener Palin på ingen måte skuffet som konferansens hovedtaler, og leverte en underholdende og hardtslående tale.

Oppsiktsvekkende Ukraina-råd Blant annet kom hun med flere angrep mot det hun mener er en svak Barack Obama - spesielt i forbindelse med hans håndtering av Russlands aggresjon mot Ukraina.

- Hvordan kan du komme med en trussel til Putin som høres ut som «Vladimir, ikke noe tull nå, hvis ikke kommer du til å merke min fleksibilitet fordi jeg har en telefon og en penn, og jeg kan ringe med den veldig fort og stikke deg med penna»?

Så kom hun med det som har blitt tolket som et oppsiktsvekkende råd til Obama for å stoppe russisk aggresjon:

- Den eneste som kan stoppe en slem fyr med atomvåpen, er en snill fyr med atomvåpen, sa Palin.

Latterliggjort, men fikk rett Hun mener Obamas svakhet utenrikspolitik har styrket Putin, men også andre.

- Ved å ikke vise styrke, vinner veldig slemme folk terreng. Mens Obama raserer vårt arsenal mens at han lar andre - våre fiender - øke sitt eget.

USAs tidligere visepresident-kandidat visste også å utnytte en heldig spådom.

- Jeg er antakeligvis for hard mot presidenten. Tross alt, hvem kunne sett dette komme? sa Palin under talen.

For Palin ble nemlig latterliggjort i 2008 da hun sa at Russland ville komme til å invadere Ukraina.

«Run, Sarah, Run» USAs utenriksminister John Kerry ble også offer for Palins mange sleivspark.

- Hvorfor så lang i maska? Jeg synes synd på ham. Han ser ikke glad ut. Han må finne seg i Obamas strategier, sier Palin.

Under talen ble det flere ganger ropt «Run, Sarah, Run!», altså en oppfordring til å stille som presidentkandidat.

Men selv om Sarah Palin er populær, ble det gjennomført et prøvevalg på konferansen. Der valgte republikanerne Tea Party-aktivisten Rand Paul til sin foretrukne presidentkandidat i 2016.

Det er andre år på rad at den svært konservative senatoren, som er sønn av tidligere kongressrepresentant og presidentkandidat Ron Paul, får flest stemmer ved prøvevalget i Conservative Action Political Conference.

Paul fikk 31 prosent av stemmene og var mest populær blant de 23 håpefulle som stilte til valg på møtet der 2500 konservative amerikanere deltok.

På annen plass kom den også svært konservative senatoren Ted Cruz med 11 prosent, og deretter kirurgen Ben Carson, som har seilt opp som en konservativ stemme nylig. Først på fjerdeplass kom den mer moderate New Jersey-guvernøren Chris Christie - som har vært preget av en rekke skandaler den siste tida.

Mest konservative Paul ble møtt med stor applaus da han fredag i sin tale til forsamlingen hevdet at USA er i ferd med å utvikle seg til et tyranni under president Barack Obama.

Den årlige forsamlingen av konservative blir fulgt nøye av mediene, ikke fordi prøvevalget nødvendigvis gir noen indikasjon på hvem Republikanerne som parti til slutt nominerer som kandidat, men for å se hvem de mest konservative holder med.

Blant de mest populære temaene på møtet var behovet for å beskytte individet mot en sterk stat og kampen mot den omfattende overvåkingen til de amerikanske etterretningstjenestene.