- Det eneste vi kan gjøre, er å ta en dag av gangen

Nelson Mandelas datter ber om at familien får være i fred.

ØNSKER FRED: Nelson Mandelas datter Makaziwe sier til CNN at familien tar en dag av gangen, og ønsker å få være i fred for mediene den siste tida av farens liv. Foto: EPA/STR
ØNSKER FRED: Nelson Mandelas datter Makaziwe sier til CNN at familien tar en dag av gangen, og ønsker å få være i fred for mediene den siste tida av farens liv. Foto: EPA/STRVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han har gitt så mye til verden. Jeg tror han har det fredfullt nå, sier Nelson Mandelas datter Makaziwe til CNN.

Dette er første gang datteren til den tidligere sørafrikanske presidenten snakker med pressen etter at Mandela ble innlagt på sykehus.

Hun forteller at hennes eneste ønske er at farens skal sovne inn så fredfullt som overhodet mulig.

- Det eneste vi kan gjøre, er å ta en dag av gangen og be til den gode gud, sier hun.

Ønsker ro og fred Makaziwe Mandela forteller videre at medieinteressen rundt Mandelas helsetilstand til tider har vært en ekstra belastning, og ber innstendig om at familien får være i fred den siste tida av farens liv.

- Med alt dette mediesirkuset, campingen utenfor sykehuset... Folk snakker om ting de ikke vet eller forstår. Andre vil fortelle oss hvordan vi skal oppføre oss og hva vi skal gjøre, sier hun.

- Dette er faren vår. Han er bestefaren til våre barn. Mesteparten av tida har vi ikke fått ha ham i livene våre. Dette er en høytidelig og viktig tid for oss, og jeg forventer at verden trekker seg unna og lar oss være i fred.

En tøff tid - Nelson Mandelas blod går gjennom våre årer. Gi oss tid til å være sammen med faren vår. Uansett om dette er de siste øyeblikkene vi får med ham, eller om det fortsatt er litt tid igjen, sier datteren.

Også Jacob Zumas talsperson, Mac Maharaj, sier at det er en tøff tid for familien, og ber om at de får fred og ro.

- Det er viktig å ikke klamre seg fast til falske håp, men på samme tid ha ham i tankene våre og håpe han får mer styrke, sier han til BBC.

Kritisk Mandela ble sist lagt inn på sykehus 8. juni på grunn av en lungeinfeksjon, hans tredje sykehusinnleggelse i år. CNN-intervjuet ble gjennomført like før nåværende president Jacob Zuma i går kveld kunngjorde at Mandelas tilstand er kritisk.

KJEMPER FOR LIVET: I går ble det klart at tilstanden til Nelson Mandela er kritisk, etter flere sykehusinnleggelser i år. Foto: Siphiwe Sibeko / AFP Photo / NTB scanpix
KJEMPER FOR LIVET: I går ble det klart at tilstanden til Nelson Mandela er kritisk, etter flere sykehusinnleggelser i år. Foto: Siphiwe Sibeko / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer

- Legene gjør alt de kan for å bedre tilstanden hans og sørger for at Madiba er tatt godt vare på og er komfortabel. Han er i gode hender, sa Zuma i en pressemelding som ble sendt ut etter at han hadde besøkt Mandela på sykehuset i Pretoria.

Madiba er kjælenavnet mange sørafrikanere bruker om sin frigjøringshelt.

- Har ikke bedt om å slippe I CNN-intervjuet forteller dattera også om den medisinske behandlingen av faren.

- De behandler ham fortsatt med de beste medisinene som finnes. I vår kultur, Tembo-kulturen, slutter du ikke å behandle en person før vedkommende har sagt: «Vær så snill, barn og familie, la meg få slippe». Faren vår har ikke sagt det til oss ennå, sier hun.

- Så disse menneskene som snakker om at vi bør la ham få slippe... Han har ikke bedt om det ennå, og vi har ikke sett slutten ennå. Bare gud vet når slutten kommer.