Det enkleste er gevær

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når det enkleste er gevær mellom mennesker som kommer i klammeri, er vi som samfunn havnet i en problematisk situasjon. I løpet av noe få dager har vi vært vitner til to oppgjør i innvandrermiljøer i Oslo. Det som er felles mellom dem, er at det dreier seg om unge innvandrere og at de har lett for å ty til våpen når uoverensstemmelser oppstår.
  • Uansett hvem som rammes, er disse hendelsene uttrykk for at grenser er i ferd med å bli overskredet i samfunnet. Det dreier seg åpenbart om relativt planlagte overgrep, ikke om plutselige innskytelser i en opphisset situasjon. Våpnene er anskaffet for å brukes som beskyttelse i konflikter. De er ikke hentet ned fra veggen som en plutselig innskytelse.
  • Dette minner om USA og andre samfunn der skytevåpen i hendene på unge mennesker er vanlig, og der sosial misere, sterke motsetninger og gjengbråk har svekket følelsen og respekten for menneskeliv. Vi har i lengre tid sett tegn i denne retning også i vårt samfunn. Det er ikke bare blant innvandrerungdom at bråk og ran utvikler seg i stadig mer brutal retning. Knivbruk, spark mot hodet og andre vitale kroppsdeler, gjenger som overfaller enslige hører til bildet av en utvikling det er all grunn til å ta alvorlig. Når til og med automatvåpen inngår i det arsenalet som tas i bruk etter vanlig knuffing, må det tas som et skjebnesvangert symbol på at en uskyldstilstand er brutt.
  • I vårt land er det relativt mange våpen spredd utover i hjemmene. Det henger sammen med jaktkulturen, men også med militære og politiske tradisjoner. Skytterlagsbevegelsen har dype røtter i vårt demokrati. Men den organiserte skytterbevegelsen har på mange måter vært en garanti for at våpen ikke ble misbrukt. Gjennom våpentrening som del av vår organisasjonskultur, er våpenbruk blitt begrenset til sport, jakt og beredskap.
  • Den utviklingen vi nå aner, er ikke kontrollert av disse normene. Det kan gjøre det nødvendig å overveie andre kontrollmidler for å gjøre våpen mindre tilgjengelig. De ungdommene som har vært involvert i disse episodene, bør simpelthen ikke ha tilgang på våpen.