Det er 30 grader på avdelingen, men sykepleier Linn må jobbe

Finnes det egentlig en øvre temperaturgrense for når du kan pakke sakene og gå hjem?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HJERTEMEDISINSK AVDELING, ULLEVÅL (Dagbladet): Mens det flere steder i Norge nå er varmere enn i Syden, og værrekordene fra flere tiår tilbake slås ned i støvlene, er det nok mange der ute som har det en grad eller tre for varmt på jobb.

- Å, jada, for å si det sånn, det er mange som ringer hit om dagen, sier Arbeidstilsynet til Dagbladet.

De nedlesses av telefoner fra folk som lurer på om det er lov til å gå hjem når det er for varmt på kontoret.

- Ikke alle arbeidsplasser har gode avkjøingssystemer. Det blir et naturlig spørsmål når det er så varmt som nå, sier pressekontakt Trygve Blagstad onsdag.

- Nei, ingen grense I dag er er det meldt 34 grader i hovedstaden. Er det egentlig lov å gå hjem fra jobb når det blir for varmt?

- Nei, det er nok ingen slik grense i arbeidsmiljøloven. Arbeidstilsynet anbefaler en innetemperatur som ikke er under 19 grader og ikke høyere enn 26 grader, sier Birgit Espejord Jensen, som er leder for Arbeidstilsynets svartjeneste, til Dagbladet.

Dét er minst to grader lavere enn det er der Linn Vammervold jobber.

Hun er sykepleier på hjertemedisinsk sengepost på Oslo Universitetssykehus, avdeling Ullevål.

Der viser gradestokken 30 varme på både på kontorrommet og medisinrommet, om ettermiddagene. Også hos flere pasienter kan det bli uansvarlig varmt, mener hun.

- Det verste er at mange ordentlig syke pasienter blir utsatt for denne varmen inne. Det må være grusomt å ha feber og være syk når det er så varmt som dette. Vi får ikke gjort noe, sier hun når Dagbladet møter henne på jobb.

- Får sjokk Se møtet med sykepleieren i videovinduet øverst i denne saken.

For å gjøre det hele mer komplisert, er det ingen effektive ventilasjonssystemer i bygget. Noen gamle vifter forsøker å gjøre jobben, men det hjelper ikke stort.

I flere måneder har det vært planlagt oppussing av lokalene hun jobber i - der det er i overkant av 30 pasienter.

- Når pasienter eller andre kommer fra andre avdelinger og inn på denne, får de sjokk. Det slår en varm os inn over dem, sier hun.

<strong>GAMLE BYGG:</strong> Flere av byggene ved Oslo universitetssykehus avdeling Ullevål, er over hundre år gamle. Det gjør at flere av byggene har dårlig ventilasjonssystemer - hvis noen. Her ved hovedinngangen. Oslo 20110923. Ullevål sykehus i Oslo fredag. Hovedinngangen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
GAMLE BYGG: Flere av byggene ved Oslo universitetssykehus avdeling Ullevål, er over hundre år gamle. Det gjør at flere av byggene har dårlig ventilasjonssystemer - hvis noen. Her ved hovedinngangen. Oslo 20110923. Ullevål sykehus i Oslo fredag. Hovedinngangen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Lederen ved medisinsk klinikk ved Universitetssykehuset i Oslo, Asle Medhus, er kjent med at det er varmt på hjertemedisinsk sengepost.

- Det er ikke så overraskende at det er veldig varmt nå. Jeg har stor forståelse for at det blir varmt der, bygget er over hundre år og ikke alle avdelinger har ventilasjonssystem, sier Medhus til Dagbladet.

Arbeidstilsynet får ofte henvendelser fra ansatte som sykepleier Vammervold, som selv aldri har klaget. Om sommeren øker pågangen.

- Vi får mellom 3-400 telefoner fra folk hver dag, med spørsmål om alt mulig - men selvsagt går ikke alt på temperaturen. Men vi ser en økning i antall telefoner i juli, sier Espeland Jensen.

- Ikke sinte - Folk er ikke sinte, men det er sikkert ubehagelig å bli svett på jobb. Man kjenner at hodet ikke fungerer når det er for varmt, det har vi opplevd også her, sier hun.

Klinikkleder Mehus sier det jobbes hardt for å gjøre hverdagen enklere for pasientene og de ansatte. 

- Vi holder på å pusse opp avdeling for avdeling, men siden vi må ha drift i bygget samtidig, tar det tid. Hjertemedisinsk avdeling står for tur og skal pusses opp og få ventilasjonssystemer som holder dagens standard, sier han.

Kanskje har du kontaktet Arbeidstilsynet selv? Enten du har ismaskin og aircondition på kontoret, om jobben din er midt i solsteika eller om du svetter bak skjorte, slips og dressjakke, i politiuniform eller bak sykepleierdrakta, vil vi gjerne høre fra deg. Også dersom du er så heldig at du har fri og kan nyte godværet.

Del dine bilder og videoer med oss ved å tagge dem med #dbvær i sosiale medier, eller send bilder og video som MMS til 2400@dagbladet.no.

<strong>3-400 TELEFONSAMTALER:</strong> Det er mange som har spørsmål til Arbeidstilsynet. Har du ringt dit, har du mest sannsynlig snakket med Birgit Espejord Jensen, som er leder for tilsynets svartjeneste. Foto: Privat
3-400 TELEFONSAMTALER: Det er mange som har spørsmål til Arbeidstilsynet. Har du ringt dit, har du mest sannsynlig snakket med Birgit Espejord Jensen, som er leder for tilsynets svartjeneste. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer