Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det er 650 narkosaker i Arendal i året. Bare én politimann jobber med dem

- Det er synd, men sant.

ENSOM: Asbjørn Røed er leder av narkotikaavsnittet i Arendal. Han hadde 650 saker i fjor. Foto: Tomm W. Christiansen
ENSOM: Asbjørn Røed er leder av narkotikaavsnittet i Arendal. Han hadde 650 saker i fjor. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): 6. januar ble Stein Kjetil Fredriksen (49) fra Arendal skutt og drept i en dramatisk politiaksjon mot narkotikasmuglere.

To andre nordmenn ble pågrepet da de forsøkte å flykte fra kaia i Ålbæk etter at dansk politi overrasket dem da de var i ferd med å laste 250 kilo hasj over en speedbåt som angivelig skulle til Arendal.

To politimenn Politiet i Aust-Agder ønsker naturligvis å stoppe denne narkosmuglingen, men det er ikke nok midler og arbeidsplasser.

- Vi er bare to stykker som jobber med narkotika-saker ved Arendal politistasjon, og han andre er sykemeldt. Jeg får jo hjelp fra felles kriminalenhet (FKE) på store saker, men det er jo ikke nok, sier narkosjef ved Arendal politidistrikt, Asbjørn Røed.

Han forteller at det er FKE som styrer Fredriksen-saken.

- Ja, FKE har tatt ansvar her.  Men ellers blir jeg sittende å gjøre mye avarbeidet på kontoret. Avhør også videre, det blir lite aksjoner, forteller han til Dagbladet.

Ekstremt miljø I 2012 var det i alt 650 narkosaker i Arendal og 17 av disse var annet-ledd-saker. Det vil si at man er tatt med mer enn én kg hasj eller 50 gram heroin, for eksempel. Det synes narkotikasjefen i Aust-Agder er høye tall.

- Ja, mye av dette kan knyttes til smuglergjengen. 650 saker har det vært jevnt de siste åra, men 17 større saker er mer uvanlig, innrømmer Røed.

Han har jobbet som narkotikasjef i Aust-Agder siden 1992.

- Lett å smugle Dagbladet har møtt noen tidligere storsmuglere. Den gylne regel gjelder fortsatt for alle i miljøet, ingen skal snakke med pressen eller politiet, derfor velger de å være anonyme.

En sier dette om Fredriksen:

- Ja, han var en skikkelig einstøing. Han gikk mye alene og kunne plutselig forsvinne fra alt og alle, sier han.

En annen smugler Dagbladet har pratet med, illustrerer hvor enkelt smuglingen foregår:

- Det er jo veldig lett å smugle fra Danmark. Det er jo bare å sette seg i båten og kjøre, egentlig. To-tre timer senere så er du tilbake. Det er jo utallige kaier som man kan kjøre inn i her til lands, så det er ikke enkelt å bli oppdaget heller, sier han.

Lenge under oppsyn Politiet fulgte Fredriksen lenge. De visste at han var en einstøing, og at han plutselig kunne finne på og forsvinne over lengre perioder. Slik mange av narko-smuglerne gjør.

- Det er mange av dem i Arendal, men vi har ikke mulighet til å sjekke dem opp, dessverre. Synd, men sant, sier Røed.

Slik at den vakre byen langs Norges kyst blir en enkel port å åpne for narko-smuglerne.

DREPT: Arendalitten Stein Kjetil Fredriksen drept i en dansk narkoaksjon i Aalbæk. Foto: Privat
DREPT: Arendalitten Stein Kjetil Fredriksen drept i en dansk narkoaksjon i Aalbæk. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!