Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er å straffe vanlige folk som bare vil kose seg

Nå krever både Unge Høyre og Sosialistisk Ungdom at regjeringa fjerner forbudet mot pils i park.

ALKOHOLFRI: Drømmen om å jekke opp en alkoholholdig øl lever fortsatt. Her ser vi Ola Svenneby fra Unge Høyre.
ALKOHOLFRI: Drømmen om å jekke opp en alkoholholdig øl lever fortsatt. Her ser vi Ola Svenneby fra Unge Høyre. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forbudet mot pils i park er tåpelig.

Dagbladet møter nestleder i Unge Høyre, Daniel Skjevik-Aasberg, i Tøyenparken nok en varm ettermiddag i årets juli måned.

- Det er å straffe vanlige folk som bare vil kose seg i sommervarmen, sier han og kikker seg rundt i den tomme Oslo-parken.

Får støtte fra SU

Pikniken den ettermiddagen består av fem Unge Høyre-politikere som sammen omslynger én ensom representant fra Sosialistisk Ungdom, leder Andreas Unneland.

Med hans støtte håper de unge politikerne at øltørste nordmenn skal få lov til å nyte halvliteren i en offentlig park.

- Forbudet mot pils i park er helt unødvendig, sier SU-lederen.

- Vi krever at regjeringa fjerner dette tullete forbudet, sier Skjevik-Aasberg.

Unge Høyre-politikerne Ola Svenneby, Elizabeth Sire, Karianne Kroglund Monstad og Mathias Willassen Hanssen har også møtt opp for å støtte fjerningen av forbudet.

DENNE TEMPERATUREN SKAL ØLEN HA: Innehaver av Ølakademiet, Jørn Tore Persen, sier at vi i Norge drikker ølet altfor kaldt. Se hvilken temperatur ølet egentlig bør ha før det drikkes. Video: Endre Vellene / DBTV / Dinside Vis mer Vis mer Vis mer

Prøver hvert år

Det er langt ifra første gangen forbudet mot pils i park kritiseres, og Unge Høyre har lansert tilsvarende forslag flere somre på rad. Det har nærmest blitt en sommertradisjon, og et raskt arkivsøk viser at ungdomspartiet har kommet med det samme sommerutspillet fire av de siste fem åra.

Men ifølge Skjevik-Aasberg er det nå mye som har skjedd siden sist de kom med det samme utspillet, i fjor.

I Høyres nye partiprogram står det at de ønsker å fjerne forbudet mot pils i park. I fjor fikk forslaget likevel avslag fra Helsekomiteen i Stortinget – stikk i strid med Høyres partiprogram.

- Det har ikke vært flertall for det, men vi prøver hvert år for å få fjernet forbudet. Nå har det skjedd en politisk utvikling som gjør det mer sannsynlig å få gjennomslag, sier nestlederen.

KREVER PILS I PARK: Denne gjengen ønsker nok en gang å fjerne forbudet mot pils i park. Nå har de trua. Øverst fra venstre: Karianne Kroglund Monstad, Mathias Willasen Hanssen og Elizabeth Sire. Nederst fra venstre; nestleder i unge høyre Daniel Skjevik-Aasberg, leder i SU Andreas Unneland og Ola Svenneby fra Unge Høyre. FOTO: Andreas Lekang / Dagbladet
KREVER PILS I PARK: Denne gjengen ønsker nok en gang å fjerne forbudet mot pils i park. Nå har de trua. Øverst fra venstre: Karianne Kroglund Monstad, Mathias Willasen Hanssen og Elizabeth Sire. Nederst fra venstre; nestleder i unge høyre Daniel Skjevik-Aasberg, leder i SU Andreas Unneland og Ola Svenneby fra Unge Høyre. FOTO: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

I samarbeidsavtalen regjeringen hadde med KrF og Venstre sto det at hovedlinjene i alkoholpolitikken skulle ligge fast. Denne avtalen har de ikke lenger, og det tror Skjevik-Aasberg kan gjøre forskjellen. I tillegg hjelper det med ytterligere støtte.

- Det blir større muligheter når andre legger press på SV. Får man med seg flere blir sjansene større, sier Elizabeth Sire.

- Jeg håper at SV vil støtte et sånt forslag. Jeg håper de er enig i at vi som samfunn burde håndheve lover, sier Unneland.

UHELDIG UTVIKLING: Fungerende generalsekretær i Actis, Pernille Huseby, tror en eventuell endring på loven kan få en uheldig utvikling. Foto: Robin Røkke Johansen
UHELDIG UTVIKLING: Fungerende generalsekretær i Actis, Pernille Huseby, tror en eventuell endring på loven kan få en uheldig utvikling. Foto: Robin Røkke Johansen Vis mer

«Fri fyll»

Organisasjonen Actis, som kaller seg for rusfeltets samarbeidsorgan, er fornøyd med forbudet slik det står i dag.

Fungerende generalsekretær i organisasjonen, Pernille Huseby, er redd festlighetene kan bli flyttet ut til parkene om pils i park blir lov.

- Tror du ikke folk klarer å drikke med måte om dette blir lov?

- Nei, det er i hvert fall en større sjanse for en uheldig utvikling, sier Huseby til Dagbladet.

- Vi må tenke på hva slags signaler vi sender ut som samfunn. Fellesarenaer bør gjøres trygge og inkluderende, ikke være et sted for fri fyll, sier hun.

IKKE RAVEPARTY: Daniel Skjevik-Aasberg fra Unge Høyre og Andreas Unneland fra SU mener det er viktig at folk fortsatt oppfører seg selv om det blir lov å drikke i parkene. FOTO: Andreas Lekang / Dagbladet
IKKE RAVEPARTY: Daniel Skjevik-Aasberg fra Unge Høyre og Andreas Unneland fra SU mener det er viktig at folk fortsatt oppfører seg selv om det blir lov å drikke i parkene. FOTO: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Fest og raveparty

Gruppa i Tøyenparken understreker at de ikke inviterer til utagerende festligheter på offentlig arena.

- Vi åpner ikke for fest og raveparty, sier Unge Høyre-nestlederen.

- Det skal fortsatt drikkes med anstendighet, legger Ola Svenneby til.

SU lederen er helt enig.

- Det offentlige rom skal være trygt og inkluderende. Derfor er det viktig med regler mot ordensforstyrrelser. Men et forbud som ikke engang håndheves er unødvendig og bør derfor fjernes, sier Unneland.

Vil beholde forbudet

Huseby vil beholde forbudet slik det er i dag, at man ikke nødvendigvis blir straffet om man blir observert med en åpnet pils i en offentlig park.

- Forbudet gjør at folk holder igjen, og holder drikkingen på et lavt nivå. Jeg er redd for at holdningene vil endres dersom loven endres, sier hun.

Huseby mener fjerning av forbudet er unødvendig, og sikter til en undersøkelse VG skrev om for to år siden, hvor 75 prosent mener det er viktig med flere alkoholfrie arenaer for både barn og voksne.

Det var et av spørsmålene i TNS Gallups Helsepolitiske Barometer fra 2016 som var knyttet til alkohol på idrettsarenaer, kinoer og kulturarrangementer.

Huseby forteller at endringen ikke er ønsket fra ståstedet til Actis, og at de vil fokusere på at parkene blir et leke- og uteområde for barnefamilier - alkoholfritt.

- Det skal være trygt og hyggelig for alle i parken, sier Huseby.

Liberale i Oslo

En undersøkelse utført av TV 2 viser at det er store forskjeller fra by til by når det gjelder bøter for drikking på offentlige sted.

I 2014 ga Tromsø ut fem bøter, Trondheim 14, Stavanger 22 og Kristiansand 24.

Øverst finner vi Bergen som ga ut 85 forelegg for drikking på offentlig sted.

Oslo-politiet opplyste til TV 2 også da at de var liberale på det feltet.

- Stemmer det at dere ikke bruker ressurser på dette?

- Hvis det er ordensproblemer så rykker vi ut, men jeg mener ikke at vi bruker så mye ressurser på det, sier pressevakt i Oslo-politiet, Unni Grøndal til Dagbladet.

Åpner hver sin øl

Tilbake på piknik-teppet har gjengen åpnet seg hver sin kalde øl i den stekende sola som har bikket 30 grader.

Foreløpig alkoholfri, vel å merke.

- Vil dere ikke ta dere en av de andre ølene bak der?

- Nei, det er jo ikke lov! sier Skjevik-Aasberg raskt med et smil om munnen.

Gjengen håper at de snart kan kose seg med noe alkoholholdig i parken med hvilepuls. Tidligere har det vært snakk om en parkdrikkgrense på 22 prosent, men nå ønsker de at det ikke skal være en øvrig grense.

I motsetning til Huseby er ikke gjengen bekymret for barnefamiliers trivsel.

- Jeg tror ikke barna tar så stor skade av at noen drikker øl i parken. Folk nyter en øl i sommersola uavhengig av forbudet og politiet har andre lovhjelmer for å slå ned på uro og ordensforstyrrelser, sier Skjevik-Aasberg.

Drømmen lever

- Denne saken dukker jo opp hvert år. Er det ikke bare en enkel måte å få litt oppmerksomhet på når Medie-Norge ellers står stille?

- Det er jo en viktig sak, å ikke straffe folk som vi mener ikke gjør noe galt. Men ja, det er et godt poeng! sier Skjevik-Aasberg.

- Det er jo den eneste politiske saken folk bryr seg om på sommeren, sier Svenneby, til latter fra resten av gjengen.

Til tross for null gjennomslag og mange års debatt, lever drømmen om å jekke opp en lovlig, alkoholholdig øl i en offentlig park i beste velgående for de unge politikerne.