FERJELEIET: De første polititjenestemennene kom hit til ferjeleiet mot Utøya. Her jobber redningspersonell og ambulansepersonell jobber med to ungdommer som har kommet i land fra øya 22. juli. Bilen til Anders Behring Breivik står til venstre i bildekanten. Polititjenestemennene fikk beskjed om å sikre denne bilen. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet
FERJELEIET: De første polititjenestemennene kom hit til ferjeleiet mot Utøya. Her jobber redningspersonell og ambulansepersonell jobber med to ungdommer som har kommet i land fra øya 22. juli. Bilen til Anders Behring Breivik står til venstre i bildekanten. Polititjenestemennene fikk beskjed om å sikre denne bilen. Foto: Adrian Øhrn Johansen/DagbladetVis mer

- Det er akkurat det mine klienter tenker mye på

Bistandsadvokater reagerer på at politiledelsen er tilbakeholden med informasjon om Utøya-aksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at de to første politibetjentene som rykket ut til Utøya 22. juli aldri fikk ordre om å dra til øya, selv om rapportere at de hørte skyting. De fikk blant annet beskjed om at beredskapstroppen var på stedet om kort tid, og at de måtte skaffe båter, noe de gjorde.

Flere bistandsadvokater reagerer.

- Det er akkurat disse tingene mine klienter tenker mye på. De har stilt seg undrende til hvorfor ikke politiet kom seg til øya tidligere, sier advokat Jostein Løken til Dagbladet.

Han er bistandsadvokat for fire overlevende fra Utøya.

- Dette er spørsmål 22. juli-kommisjonen skal granske, men de synes politiet bør svare på dette tidligere, sier Løken.

- Uheldig 22. juli-kommisjonen kommer med sine konklusjoner i august neste år.

Nordre Buskerud-politidistrikt sier de ikke kan svare på detaljerte spørsmål om politiaksjonen før deres egen evaluering er klar.

- Det er veldig uheldig at informasjon om politiets håndtering av saken kommer i bruddstykker, og at politiledelsen er tilbakeholden og uklar om det som skjedde, sier bistandsadvokat Morten Engesbak i advokatfirmaet Stabell & co til Dagbladet.

Han mener det særlig er uheldig at politiet har vært uklare om hvorvidt den såkalte skyting pågår-instruksen gjaldt eller ikke.

- Det har gått tre måneder, da må politiet ha klart å skaffe seg en oversikt over sin egen håndtering. At de ikke ønsker å gi det fører til spekulasjoner og usikkerhet, og det er uheldig for etterlatte og fornærmede, sier Engesbak.

- Burde vært mer åpne Sjak R. Haaheim representerer flere av båtheltene ved Utøya, som bidro til å redde liv både før og etter at Breivik ble pågrepet. Han mener opplysningene som kommer fram i dag er interessante og synes det er merkverdig at politiet ikke vil kommentere dem.

- Det er så mange spørsmål i denne saken at det må være mulig å besvare de fortløpende når faktaene er klare. Hvorfor er politiet så defensive? Hvis de ikke har noe å skjule, burde de være mer åpne. Om skjuler noe nå, er det alvorlig, sier bistandsadvokat Haaheim til Dagbladet.

Han ønsker også svar på hvilken trening og opplæring de to politifolkene på brygga hadde fått i «skyting pågår»-instruksen.

- Forsvaret og HV trener på liknende scenarier jevnlig, og får mange viktige erfaringer fra utenlandsoppdrag. Vi trenger ikke vente på kommisjoner for å forstå at Forsvaret og politiet umiddelbart må trene på terrorsikkerhet sammen. Slikt samarbeid sikrer samfunnet, sier han.

- Politiet hjalp dem Advokat Inger Johanne Reiestad Hansen jobber for Advokatfirmaet Campbell & Co, som har om lag 40 klienter fra Utøya.

Reiestad Hansen forteller at hennes klienter ikke har vært opptatt av politikritikken, og at hun selv derfor heller ikke er det.

- Mange av mine klienter opplevde at politiet hjalp dem. De er ikke opptatt av å kritisere politiet, men vil heller komme seg videre i livet. Jeg støtter dem i det. Noen av klientene våre opplever dessuten all støyen rundt politiets håndtering 22. juli som forstyrrende, sier Reiestad Hansen til Dagbladet.

Justispolitisk talsmann i Frp, Hans Frode Asmyhr, mener politiledelsen burde gitt klare ordre om at den såkalte skyting pågår-instruksen og at mannskapene burde fått beskjed om å ta seg raskest mulig til øya.

- Hvis skyting pågår-instruksen ikke følges i dette tilfellet, når skal den da følges? spør Asmyhr, som forteller at han også har sendt dette spørsmålet til justisminister Knut Storberget.

Uklart om «skyting pågår» Politidirektoratet har gitt to forklaringer om «skyting pågår»-retningslinjene. I et brev til en pårørende, som hadde stilt en rekke spørsmål, skrev politidirektør Øystein Mæland blant annet:

«Hendelser av den alvorlighet og kompleksitet som det politiet sto overfor 22.7.2011, krever en annen tilnærming enn det som er beskrevet i instruksen «skyting pågår», skrev Mæland.

Etter at Aftenposten hadde omtalt brevet til familien, snudde imidlertid politiet igjen.

- «Skyting pågår»-retningslinjene gjaldt på Utøya. Når man kommer i en slik situasjon, skal man raskest mulig inn. Hovedutfordringen for oss var at det var vanskelig å skaffe båttransport over til øya. Situasjonen var uoversiktlig, sa Vidar Refvik, fungerende politidirektør.

Refvik sier Mæland ikke har endret synspunkt, men at svaret fra Mæland til de pårørende kan virke uklart.

Ifølge politiet var situasjonen så uoversiktlig at det ble sentralt å foreta taktiske vurderinger utover det som beskrives i «skyting pågår».