- Det er akkurat som vi ikke har stemt

EU-toppene vil heller diskutere bensinpriser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Europeiske stats- og regjeringssjefer mener det er altfor tidlig å erklære Lisboa-traktaten død, ifølge BBC News.

Lederne er samlet  i dag i Brussel til et toppmøte.

Hovedpunktet på programmet er irenes klare nei til EUs nye grunnlov.

Bensinpriser 

Langt fra alle deltakerne er glade for dette ensidige fokuset.

Observatører melder at flere statsledere har ytret et ønske om i steden for å ta opp mer «reelle problemer», slik som de økende bensinprisene.

- Vår største bekymring er den økonomiske situasjonen i Europa. Vi kommer til å diskutere olje- og matpriser, sier EUs president Jose Manuel Barroso, til BBC News.

Vil utsette avgjørelsen

VIL STOPPE RATIFISERINGEN: Aktivister fra organisasjonen Open Europe samlet seg i dag utenfor EUs hovedsete i Brussel, der det nå pågår et toppmøte blant lederne i medlemslandene. Demonstratene ønsker at EU-landene som til nå ikke har godkjent Lisboatraktaten skal følge i irenes fotspor og avvise unionens nye grunnlov. Alle de 27 medlemslandene må godkjenne traktaten for at den skal kunne tre i kraft. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
VIL STOPPE RATIFISERINGEN: Aktivister fra organisasjonen Open Europe samlet seg i dag utenfor EUs hovedsete i Brussel, der det nå pågår et toppmøte blant lederne i medlemslandene. Demonstratene ønsker at EU-landene som til nå ikke har godkjent Lisboatraktaten skal følge i irenes fotspor og avvise unionens nye grunnlov. Alle de 27 medlemslandene må godkjenne traktaten for at den skal kunne tre i kraft. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Barroso gjorde det klart at det foreløpig er altfor tidlig å si noe om hva som skal skje videre med traktaten.

EU-presidenten foreslår at de videre vurderingene skal utsettes til det neste planlagte toppmøte i oktober.

Han får støtte av den irske statsministeren Brian Cowen.

- Irland må få tid til å analysere forrige ukes valgresultater og se på mulighetene. Det er foreløpig altfor tidlig å komme med noen forslag. 

Forhindrer nye medlemskap

Den irske utenriksmininsteren Micheal Martin tror at Irland og EU trenger en mye lengre tenkepause og at ingen klare løsninger vil foreligge i oktober, ifølge AFP.

EU-grunnlovens havari i Irland kan føre til at det vil ta ekstra tid før EU kan imot nye medlemsland, slik som Kroatia og en rekke vestbaltiske stater.

- Dette er grunnen til at vi alle må ha en lidenskapelig interesse for at traktaten kommer i stand så fort som mulig, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel under møtet.

- Det er akkurat som vi ikke har stemt

I en tale til den tyske nasjonalforsamlingen tidligere i dag, sa Merkel at EU ikke har råd til en ny «refleksjonsperiode» som følge av at traktaten ble nedstemt i Irland.

- Den må bli enstemmig godkjent. Vi trenger Lisboa-traktaten, presisterte hun.

Føler seg tilsidesatt

EU-sjefenes plan er å isolere og skremme Irland til å stemme over Lisboa-traktaten på ny, mener Patricia McKenna, lederen av nei-organisasjonen Peoples Movement.

- Det er akkurat som vi ikke har stemt, sier McKenna til NTB.

Hun er forbannet over at den irske statsministeren Brian Cowen ikke har satt foten ned for hele Lisboa-traktaten og lar seg også provosere over at en ny folkeavstemningen kan være på trappene.

- Det vil være andre gang irske velgere blir bedt om å stemme på nytt, fordi man ikke stemte slik EU-eliten vil, sier McKenna med et sukk.

- Nei-et burde ha vært en anledning til å åpne opp og få folk med på prosessen. Men dette er det demokratiske fundamentet EU er basert på, og det sier mye om hvordan det vil bli i framtiden, fortsetter hun.

Flere godkjennelser

Til tross for irenes avslag, fortsetter resten av medlemslandene denne uka med ratifiseringen.

I ettermiddag ble Lisboatraktaten formelt godkjent av Estland og Storbritannia.

- Med ratifiseringen har Estland gitt sin klare støtte til et sterkere EU, sier Estlands president Toomas Hendrik Ilves i en uttalelse, ifølge NTB.

For komplisert

Forrige uke stemte irene nei til Lisboatraktaten.

Trakten innbærer en rekke endringer i unionenes styre- og funksjonssett og tar også sikte på å lette det globale samarbeidet. Lisboa-traktaten har tidligere, som så mange andre EU-avtaler, blitt kritisert for å være veldig komplisert og vanskelig å forstå for andre enn Eurokratene i Brussel.

Håper på ny avtale

I 2004 stemte irene nok en gang nei til en grunnlovsendringen, denne gangen Nice-traktaten.

Den ble så reforhandlet og modifisert og året etter stemte irene ja.

Ifølge EU-kommisjonens meningsmåling er det nettopp dette mange irske velgere forventer skal skje nå.

Men dette er komplisert. Med dagens to godkjennelser, har 20 land allerede ratifisert traktaten. Endres teksten, må dette gjøres på nytt.

Må være godkjent av alle

De store EU-landene som Tyskland og Frankrike gikk raskt ut etter valgresultatet og ba de andre medlemslandene om å fortsette med sine planer om ratifiserting.

Det er bare Irland som holder folkeavstemning om traktaten, de andre landene ratifiserer den i sine nasjonalforsamlinger.

Frankrikes Europaminister Jean-Pierre Jouyet avviser at traktaten skal reforhandles og sier det er bred enighet i EU om å fortsette ratifikasjonsprosessen.

For at traktaten skal tre i kraft, må den være godkjent i alle EUs 27 medlemsland.

BAKGRUNN:

-Det finnes ingen raske løsninger

EU håper på liv etter døden

- EU-traktaten kan ikke tre i kraft ved nyttår

Stort oppmøte ga Ja-håp

EU-frykt før nytt valg

- ALLE MEDLEMSLANDENE MÅ STILLE SEG BAK TRAKTET: Den tyske forbundskansleren Angela Merkel kom tidligere i dag med en oppfordring til EU-landene om å ratifisere Lisboatraktaten. 20 av 27 land har til nå godkjent den nye grunnloven. Her avbildet sammen med slovenske statsministeren Janez Jansa. Slovenia har godkjent traktet.
ENIGE: Den irske statsministeren Brian Cowen (venstre) og EU-presidenten Jose Manuel Barroso framholdt under dagens toppmøte at det foreløpig er for tidlig å si noe om traktatens videre skjebne.
FØLER SEG SVEKKET AV STATSMINISTEREN: Patricia McKenna, en av frontfigurene på den irske nei-siden, er skuffet over at den irske statsministeren Brian Cowen ikke motsetter seg muligheten for ny avstemning i Irland.