Det er alarm

Kjøp hermetikk og hold orden i hagen. Terroristene lurer i buskene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«EN KRISE KOMMER

alltid overraskende, og da er det for sent å tenke på hva som skulle vært gjort i forkant av krisen,» står det i en fersk veiledningsbrosjyre for kommunalt ansatte, utarbeidet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Det er så sant. Det er utrolig hvor mye kjipt som kan skje - og verre har det blitt med den internasjonale terrorismen. Derfor gjelder det å være beredt.

Denne uka mottar alle britiske hjem en brosjyre utgitt av det britiske innenriksdepartementet. Den 22 sider lange trykksaken er en guide til hvordan man skal oppføre seg hvis en katastrofesituasjon skulle inntreffe. 8,3 millioner pund koster kampanjen, som også inkluderer tv-annonsering.

OG HVA GJØR MAN,

egentlig, når terroristene slår til? «Mye av denne informasjonen er basert på common sense-råd, og kan virke åpenbar eller kjent for deg,» forklarer introduksjonsteksten. Det er nok sant. Det kan for eksempel, ifølge brosjyren, være greit å ha litt hermetikk, en boksåpner og flaskevann hjemme, hvis man må være i hus i flere dager. Og: «Hvis en bombe eksploderer i bygningen din - se etter den tryggeste veien ut.»

Flere tips får man

på det britiske etterretningsvesenets hjemmeside: Man bør trimme busker og hekker, og holde orden i oppgangen. For: «Å holde orden i hjemmet reduserer muligheten til å plante bomber.»

Noen råd gjør livet til en lek for alle småbarnsforeldre: «Pass på at alt har en fast plass - og at det settes tilbake på plass.» Rydding forkledd som anti-terrorvirksomhet er en sikker vinner.

I 1950 PRODUSERTE

det amerikanske sivilforsvaret en film om en skilpadde som het Bert. Han visste hva man skulle gjøre når noe farlig var i gjære - nemlig duck - and cover . Moralen med filmen var - som man hjelpsomt påpekte mot slutten av den, med mørk og myndig voice-over: Dette må du også gjøre, når atomsoppen blir synlig i horisonten.

Russerne hadde gjennomført sin første prøvesprengning året før, og frykten for Bomben var i sin spede begynnelse. Løsningen var grei: Legg deg ned, og dekk deg til.

De nye folkelige krisetiltakene er mer aktive. Hovedtanken er at vi alle kan yte vår skjerv i kampen mot terroristene. «Å bekjempe terrorisme er MI5s høyeste prioritet,» forsikrer MI5-sjefen i den engelske brosjyren. Men - «Om vi klarer å forebygge et terroristangrep, kommer ikke bare an på myndighetene. Hvor bra vi håndterer det, kommer også an på deg.» Etter Lord Butlers knusende kritikk av britisk etterretning i forkant av Irak-krigen, virker det naturlig at de nå ber vanlige folk om hjelp.

I BUNN OG GRUNN

handler dette om at vanlige folk skal være på vakt - mot andre, uvanlige folk. Som brosjyren påpeker: «Terrorister trenger et sted å bo: Er du mistenksom overfor leieboere eller gjester?»

Når hagen først og fremst er et mulig terrormål, og naboen først og fremst er en mulig terrorist, går vi slitsomme tider i møte. Men det er bare å ta fatt. Som det norske Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sier det: «Vi ønsker lykke til med kriseplanleggingen.»