- Det er alarmerende når horder innen kultur-Norge går til dette skrittet

23 kulturpersonligheter krever nå at riksantikvar Jørn Holme må få sparken.

KAMPANJE MOT HOLME:  Riksantikvar Jørn Holme får i et brev til miljøvernminister Bård Vegard Solhjell krass kritikk for sitt arbeid. 23 kulturpersonligheter i Norge krever nå at han går av til høsten. Riksantikvaren ønsker ikke å kommentere denne saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAMPANJE MOT HOLME: Riksantikvar Jørn Holme får i et brev til miljøvernminister Bård Vegard Solhjell krass kritikk for sitt arbeid. 23 kulturpersonligheter i Norge krever nå at han går av til høsten. Riksantikvaren ønsker ikke å kommentere denne saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 23 kulturpersonligheter i Norge krever nå at riksantikvar Jørn Holme må få sparken. I et opprop adressert til Holmes sjef, miljøvernminister Bård Vegard Solhjell, krever dem at Solhjell rydder opp.

Kravet er at ny riksantikvar må skaffes i løpet av høsten 2012.

- Overlatt til amatører I brevet står det at Jørn Holmes «ansvarsområde mer enn noensinne preges av handlingslammelse og manglende vilje til å bruke lovverket», og som følge av dette går en rekke kulturminner tapt.

- Det er alarmerende når horder innen kultur-Norge går til dette skrittet. Holme har overlatt nasjonens kulturminnevern til amatører, eller lokale politikere, og da vil den fort svinne hen. Flere saker har i det siste vakt bekymring, og vi føler at beslutningsgrunnlaget i sakene ikke er grundige nok, sier tidligere leder i Bergen arkitektforening og sivilarkitekt i MNAL, Morten Ramm Salbu, som er med på oppropet.

- Det er helt opplagt at både staten og riksantikvaren bør gå i seg sjøl og se på hvilken rolle embetet utøver i forhold til sitt mandat.

I går fikk Jørn Holme sterk kritikk for å ha tillatt utbygging av Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen, som vil dekke for Rosevinduet

Frykter framtida I 2005 besluttet Stortinget at det årlige tapet av kulturminner skal minimeres fra 0,7 prosent årlig til 0,5 prosent innen 2020. Kulturminneverner og komponist Henning Bergersen, og bygningsvernkonsulent og leder Fortidsminneforeningen i Vestfold, Ragnar Kristensen, har tatt initiativ til kampanjen, og har ingen tro på at Holme vil innfri kravet.

- Rapporten fra Riksrevisjonen sa at alt for mange kulturminner går tapt, og at lovverket ikke blir brukt nok. Holme tar ikke ansvar for å bruke lovverket, og vi mener han ikke følger regjeringens politikk. Vi har for eksempel verdensarv som byttes ut med kjøpesenter på Odda, det går ikke an, sier Kristensen, som referer til UNESCO-søknaden til Odda.

FULL TILLIT:  Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell sier til Dagbladet at han har full tillit til Jørn Holme. - Jeg har absolutt ingen planer om å skaffe ny riksantikvar og jeg kommer ikke til å skifte ut Holme. Foto: Heiko Junge / Scanpix
FULL TILLIT: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell sier til Dagbladet at han har full tillit til Jørn Holme. - Jeg har absolutt ingen planer om å skaffe ny riksantikvar og jeg kommer ikke til å skifte ut Holme. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Jeg håper at dem som er lenger opp i systemet ser alvoret i situasjonen, slik som vi som jobber med kulturminner gjør. Hvis det fortsetter slik blir vi stående uten kulturminner, sier Bergersen.

- Beskjedne resultater Oppropet trekker fra Nordlisaken i Sørum kommune, Linaaegårdsaken i Sandefjord og Furuheimsaken i Gol som eksempler på fredninger som ikke skjedde fordi riksantikvaren ikke «tør å vise handlekraft».

Tidligere fylkeskonservator i Aust-Agder, Ulf Hamran, mener et slik opprop er drastisk.

- Holme har fungert i tre år med stort sett beskjedne resultater. Jeg er 80 år og har arbeidet i kulturminnevernet hele livet. Holme skyver ansvaret for kulturminnevernsaker fra seg, og sakene avgjøres uten fagfolk.

Kunsthistoriker og professor Magne Malmanger mener private entusiaster har hatt for stor betydning i riksantikvarens avgjørelser.

- Vi har hatt eksempler på helt unødvendig rivning i det siste. Vi har en promille kulturminner i forhold til Italia, men de klarer i motsetning å bevare utrolig mye.

- Desperat følelse Også sivilarkitet i Forsvarsbygg, Knut Luxengård Ridderhus, mener Rikantikvaren i flere saker argumenterer med hva lokalbefolkningen vil, og ikke med de faglige.

- FØRES I GRAVEN:  Tidligere fylkeskonservator Geir Helgen har tegnet denne tegninga. Illustrasjon: Geir Helgen
- FØRES I GRAVEN: Tidligere fylkeskonservator Geir Helgen har tegnet denne tegninga. Illustrasjon: Geir Helgen Vis mer

- Folk som har vært positive til Holme er med i oppropet, men han har vist denne tendensen over tid. Løpet er kjørt, vi trenger en ny riksantikvar med sterkere faglig forankring, og som er god på kommunikasjon ut i samfunnet. Det er en desperat følelse å se at så mange saker ryker, det burde være viktig for riksantikvaren at troverdigheten innad i fagmiljøet eksisterer.

Den tidligere PST-sjefen Holme hadde jobbet som assisterende riksantikvar og vært hovedstyremedlem i Fortidsminneforeningen før han fikk sjefsjobben.

Ingen utskiftningsplaner Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell sier til Dagbladet at han har full tillit til Jørn Holme.

- Jeg har absolutt ingen planer om å skaffe ny riksantikvar og jeg kommer ikke til å skifte ut Holme. Jeg kjenner ikke til alle disse sakene, men jeg synes det er bra at ulike kulturminnesaker vekkes til debatt. Riksantikvaren er i en ledende stilling, og han må tåle kritikk.

Han mener de 23 enkeltpersonene neppe gir et helhetlig bilde av Holmes arbeid, og sier at han uavhengig av brevet kommer til å engasjere seg i viktige kulturspørsmål.

- Det har vært en bred enighet om å snu utviklingen av tapte kulturminnevern, og dette er en tøff utfordring som både myndigheter og andre må jobbe med. Jeg vet at riksantikvaren er stekt engasjert i dette, og min oppfatning er at han gjør en god jobb med å snu dette.

Jørn Holme

Født 16.08.59 i Oslo, og ble utdannet cand. jur. ved Universitetet i Oslo i 1986.

• Etter verneplikten var han politiadjutant/inspektør ved Senja politikammer. Han har vært herredsrettsdommer ved Trondenes herredsrett 1990-1991, byrettsdommer ved Oslo byrett 1991 og førstestatsadvokat ved Økokrim 1991-2001. I løpet av denne perioden fungerte han lagdommer i Eidsivating (nå Borgarting lagmannsrett) i Oslo i 1993 og som assisterende direktør hos Riksantikvaren i 1997.

• Holme var vært generaladvokat for Forsvaret i 2001 før han ble statssekretær i Justisdepartementet for Odd Einar Dørum frem til 2004. Deretter var Holme sjef for Politiets sikkerhetstjeneste frem til oktober 2009.

• Jørn Holme er redaktør og hovedforfatter for bokverket Kulturminnevern, Lov, forvaltning og håndhevelse.

• Han ble tildelt Kommunikasjonsprisen for 2007 av Kommunikasjonsforeningen, og var styremedlem i Fortidsminneforeningens Hovedstyre i perioden 2006 - 2009.

• Siden 23. oktober 2009 har han vært riksantikvar.

Kilde: Riksantikvaren.no

Dagbladet har vært i kontakt med Riksantikvaren som ikke ønsker å uttale seg i denne saken.

Tidligere i år gikk kulturhistoriker og arkeolog Sjur Harby hardt ut mot Jørn Holme, som han ikke lenger har tillit til, i en artikkel i bladet «Gamle hus - hager & interiør».
Jørn Holme blir av flere beskyldt for å være mer opptatt av å være populær enn å gjøre jobben sin, noe han ikke er enig i. 

Riksantikvaren

• Riksantikvaren er direktorat for kulturminneforvaltning og er faglig rådgiver for Miljøverndepartementet i utviklingen av den statlige kulturminnepolitikken.

• Riksantikvaren har også ansvar for at den statlige kulturminnepolitikken blir gjennomført og har et overordnet faglig ansvar for fylkeskommunenes og Sametingets arbeid med kulturminner, kulturmiljøer og landskap.

  • • Riksantikvaren skal arbeide for at kulturminneverdiene blir best mulig ivaretatt og nyttiggjort i et samfunn i endring, og fremme langsiktig vern av et representativt utvalg kulturminner og kulturmiljøer.
  • • Riksantikvaren skal fremme god forvaltning av mangfoldet av kulturminner, kulturmiljøer og landskap, og arbeide for at hensynet til samiske kulturminner blir ivaretatt som en mer synlig og viktig del av landets samlede historie.
  • • Riksantikvaren skal bidra til at den fysiske kulturarven blir forstått og brukt som premiss og ressurs for framtidig bruk og utvikling av landskap, arealer, bygninger og anlegg.

Kilde: Riksantikvaren.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer