- Det er alarmerende når horder innen kultur-Norge går til dette skrittet

23 kulturpersonligheter krever nå at riksantikvar Jørn Holme må få sparken.

KAMPANJE MOT HOLME:  Riksantikvar Jørn Holme får i et brev til miljøvernminister Bård Vegard Solhjell krass kritikk for sitt arbeid. 23 kulturpersonligheter i Norge krever nå at han går av til høsten. Riksantikvaren ønsker ikke å kommentere denne saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAMPANJE MOT HOLME: Riksantikvar Jørn Holme får i et brev til miljøvernminister Bård Vegard Solhjell krass kritikk for sitt arbeid. 23 kulturpersonligheter i Norge krever nå at han går av til høsten. Riksantikvaren ønsker ikke å kommentere denne saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 23 kulturpersonligheter i Norge krever nå at riksantikvar Jørn Holme må få sparken. I et opprop adressert til Holmes sjef, miljøvernminister Bård Vegard Solhjell, krever dem at Solhjell rydder opp.

Kravet er at ny riksantikvar må skaffes i løpet av høsten 2012.

- Overlatt til amatører I brevet står det at Jørn Holmes «ansvarsområde mer enn noensinne preges av handlingslammelse og manglende vilje til å bruke lovverket», og som følge av dette går en rekke kulturminner tapt.

- Det er alarmerende når horder innen kultur-Norge går til dette skrittet. Holme har overlatt nasjonens kulturminnevern til amatører, eller lokale politikere, og da vil den fort svinne hen. Flere saker har i det siste vakt bekymring, og vi føler at beslutningsgrunnlaget i sakene ikke er grundige nok, sier tidligere leder i Bergen arkitektforening og sivilarkitekt i MNAL, Morten Ramm Salbu, som er med på oppropet.

- Det er helt opplagt at både staten og riksantikvaren bør gå i seg sjøl og se på hvilken rolle embetet utøver i forhold til sitt mandat. I går fikk Jørn Holme sterk kritikk for å ha tillatt utbygging av Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen, som vil dekke for Rosevinduet. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.