David Attenborough om klima

- Det er allerede for seint

Den britiske veteranen kom med dystre spådommer - og en innstendig bønn - i møte med FNs sikkerhetsråd.

BEKYMRET: Sir David Attenborough kom med dystre spådommer for framtiden til FNs sikkerhetsråd. Video: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Klimaendringene er en trussel mot vår sikkerhet, uttalte Boris Johnson til FNs sikkerhetsråd tirsdag.

Det var første gang på nesten 30 år at britenes statsminister ledet et møte i sikkerhetsrådet. Ifølge pressemeldingen fra den britiske regjeringen er det også første gang Sikkerhetsrådet diskuterer klima på ledernivå.

Johnsons tale til de andre medlemslandene adresserte blant annet behovet for å kutte globale utslipp, samt å hjelpe sårbare land å tilpasse seg klimaendringene.

MYSTISK: Forskere ved Monterey Bay i California kan være et steg nærmere en løsning på klimakrisen. Reporter: Christian Wehus. Video: Kameraone Vis mer

Frykter katastrofe

Under møtet deltok blant andre den britiske nasjonalskatten Sir David Attenborough, som i årevis har advart mot konsekvensene av klimaendringer.

Under møtet kom han med følgende konklusjon overfor deltakerne:

- Vær så snill, ikke la det være noen tvil om dette: Klimaendringer er den største sikkerhetstrusselen det moderne mennesket noen gang har stått framfor.

I det lidenskapelige innlegget uttalte TV-veteranen at vi er farlig nær flere tippepunkter som - hvis de passeres - vil heve den globale temperaturen til katastrofale nivåer.

- Det er ikke mulig å snu. Uansett hva vi gjør nå er det for seint å unngå klimaendringer. Det er nå sikkert at de fattigste og mest sårbare, dem med lavest sikkerhet, vil lide.

Mener klimatoppmøtet er siste mulighet

Boris Johnson benyttet også taletida i Sikkerhetsrådet til å løfte fram noen av tiltakene Storbritannia gjør for å kutte egne utslipp.

Ifølge BBC ble han raskt møtt med kritikk av blant andre Greenpeace. Organisasjonen mener statsministerens bønn om handling mangler kredibilitet, all den tid hans regjering godkjenner utbygging av kullgruver, og stripper ned budsjettene for utslippsreduserende energieffektiviseringstiltak.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer

I 2021 er britene også vertskap for det neste fysiske G7-toppmøtet, som skal avholdes i Cornwall i juni, og FNs klimatoppmøte COP26, som finner sted i Glasgow i november.

Attenborough mener klimatoppmøtet potensielt er den siste muligheten topplederne har til å legge fram de nødvendige tiltakene for å redde planeten.

- Hvis vi objektivt anser klimaendringer og tap av natur som verdensomspennende sikkerhetstrusler - som de er - kan vi fortsatt handle proporsjonalt og i tide, sa han.

Utslippene fortsetter å øke

I desember var det fem år siden Parisavtalen ble signert. Siden da har utslippene av skadelige klimagasser fortsatt å øke. Utvinningen av fossilt brensel, som er den fremste kilden til utslipp, antas å øke med 2 prosent per år fram til 2030.

Hvert år hogges det også skogsområder på størrelse med Storbritannia, som ellers kunne ha bundet opp store mengder CO₂.

Det finnes imidlertid lyspunkt. Et økende antall land og regioner sier at de tar mål av seg til å bli klimanøytrale innen 2050, blant dem EU, Kina, Japan og Sør-Korea.

Sammen med USA, der påtroppende president Joe Biden har lagt fram ambisiøse klimaplaner, står disse landene i dag for rundt to tredeler av verdens totale utslipp av skadelige klimagasser.

De nasjonale målene for hvordan utslippene skal reduseres, er helt sentrale i Parisavtalen. Tanken er at disse skal skjerpes hvert femte år, slik at ambisjonsnivået gradvis heves.

I henhold til avtalen skal landene levere inn nye planer for klimakutt innen utgangen av året, eller før klimamøtet COP26. Fjorårets møte ble utsatt som følge av corona-pandemien.

SJOKKERER: En scene fra Netflix-serien «Our Planet» viser hvor brutal naturen er, og har fått flere til å reagere. Video: Netflix / Ingebjørg Iversen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer