Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er alltid for tidlig å gi opp

I fjor begikk 674 personer selvmord. Eksperter oppfordrer de som sliter til å snakke om det.

TENNER LYS: Forfatter og kunstner Ari Behn er død. Han ble 47 år gammel. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Forfatter og kunstner Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag. Han ble 47 år gammel.

Kongefamilien og et samlet Kjendis-Norge har delt sin sorg etter dødsfallet onsdag kveld.

Mediene, som skal være varsomme med omtalen av selvmord, har i en rekke artikler lagt ved nummeret til Mental Helses hjelpetelefon, som nå merker pågang etter dødsfallet.

Mellom 500 og 600 personer begår selvmord i Norge hvert år. To av tre som tar livet sitt, er menn, og median alder er 47 år, ifølge Folkehelseinstituttet. I 2018 døde 674 personer av selvmord. 472 av dem var menn.

Mange hjelpetilbud

Fredrik Walby er forsker og spesialpsykolog ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging. Han forteller at åpenhet kan redde liv.

- Det er viktig å snakke om det, lufte tankene, og få hjelp til å se andre vinkler, sier han.

Forskeren påpeker at mange selvmord er relatert til psykiske plager, og at behandling av disse alltid er viktig. Han forteller at depresjon og rusmisbruk kan være en medvirkende faktor.

- Det er ikke uvanlig å slite med vonde tanker. Mange gjør det i kriser gjennom livet. Da må man bruke de man stoler på, venner, familie og helsepersonell, til å snakke om de vonde tankene. De fleste kommer seg gjennom krisene om de tar imot støtte fra andre eller hjelpetilbudene som finnes.

Han forteller at det finnes mange hjelpetilbud i Norge, og trekker fram at de som sliter kan snakke med fastlege eller ta kontakt med krisetelefoner. Walby påpeker at mange sliter ekstra i jula, men understreker at det er en myte at flere begår selvmord i høytida.

GIKK BORT: Onsdag 25. desember kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer

- For de fleste er dette dramatiske kriser i livet som går over. Men man må komme seg gjennom det. Det er ikke farlig å snakke om. Det kan redde liv.

Han sier det kan være en viss smittefare ved uheldig omtale av selvmord, og understreker at det aldri er heldig med en romantisering av handlingen.

- Selvmord skal ikke framstilles som en stor handling, og som det eneste fornuftige eller det eneste mulige, sier han.

- Åpenhet redder liv

Generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse sier at det eldste, første og beste tiltaket som finnes er å bry seg.

- Når offentlige personer tar livet sitt blir det mye kommentarer og ytringer. Deres familier og nærmeste har like stort behov for omsorg, respektfulle kommentarer og meninger som andre, sier hun.

- BRY SEG: Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse sier at det beste tiltaket for å forebygge selvmord er å bry seg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- BRY SEG: Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse sier at det beste tiltaket for å forebygge selvmord er å bry seg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Gundersen forklarer at det er vanlig at et stort omfang av andre som også har opplevd selvmord i egen familie eller vennegjeng blir minnet om sorgen.

- De som sliter selv, eller de som frykter for andre, blir ofte preget. Følelser forsterkes ved tragedier, og de som er offentlige når ut til mange.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Gundersen understreker at det i denne situasjonen er viktig å minne om at åpenhet redder liv, og at det er hjelp å få.

- Mange som trenger hjelp ber ikke om det. Det å bry seg er det eldste, første og beste tiltak som finnes. Håp kan bæres av og gjennom andre. Det er alltid for tidlig å gi opp. Muligheter finnes, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media