AVBUD: Hit, til Stortinget, har Bård Hoksrud og Frp invitert til åpent seminar om nødnettet. En rekke tjenestemenn i nødetatene skal ha meldt avbud, og oppgitt munnkurv fra overordnede som årsak. Foto: Erlend Aas / Scanpix
AVBUD: Hit, til Stortinget, har Bård Hoksrud og Frp invitert til åpent seminar om nødnettet. En rekke tjenestemenn i nødetatene skal ha meldt avbud, og oppgitt munnkurv fra overordnede som årsak. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

- Det er alvorlig og beklagelig

Flere tjenestemenn i nødetatene tør ikke delta på åpent nødnett-seminar på Stortinget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er Frp's stortingsgruppe som arrangerer nødnett-seminaret. Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK), bransjeaktører, representanter for nødetatene, og de andre partiene på Stortinget er invitert.

Ifølge initiativtaker Bård Hoksrud (Frp) har flere tjenestemenn i nødetatene avslått invitasjonen, og har oppgitt press fra overordnede som årsak.

Han sier at flere føler seg truet til taushet etter å ytret seg om nødnettet, og bak truslene oppfatter enkelte signaler om at de er ferdige i etaten, eller kan glemme å gjøre karriere, dersom de uttaler seg kritisk.

- Da er jeg ferdig Dagbladet har snakket med flere som mener seg utsatt for slikt press. En tjenestemann i en nødetat i østlandsområdet, forteller at han ikke tør å delta på dagens seminar på Stortinget. Han har tidligere uttalt seg kritisk.

- Direktoratet for nødkommunikasjon kontaktet da min etatsjef med beskjed om å gi meg munnkurv. I et påfølgende møte med min leder, fikk jeg klar melding om ikke å uttale meg om nødnettet igjen.

- Hvorfor vil du ikke stå fram med dette?

- Nei, det kan jeg ikke, da er jeg ferdig. Jeg har egentlig ikke lyst til å si noe om dette, det er så jævlig å gå på jobb dagen etter.

- Det gjennomgående, som jeg også har hørt andre steder, er at man ikke få lov til å uttale seg om nødnettet. Det skal øverste leder gjøre. Beskjeden som går igjen, er: Vi skal være lojale mot nødnettet.

Dagbladet har snakket med flere som kommer med lignende budskap.

- Alvorlig og beklagelig - Noen opplever disse truslene som veldig reelle. Jeg synes det er alvorlig og beklagelig. Jeg opplever at også kritikerne av nødnettet er opptatt av å få på plass et godt verktøy for nødkommunikasjon, sier Hoksrud.

Han sier at seminaret i Frp-regi i dag skal være en arena både for kritikerne og forkjemperne for det nye nødnettet. Målet er kunnskapsinnhenting fra alle relevante aktører.

Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) sier det er naturlig å ta kontakt med etater der enkelte uttaler seg kritisk om nødnettet, men avviser samtidig at de kommer med instruksjoner om hvem som får uttale seg offentlig.

- Når det fremkommer opplysninger i media som antyder problemstillinger det er naturlig at vi følger opp, ser vi det som naturlig for oss å ta kontakt for å få mer informasjon. DNK har naturligvis ikke instruksjonsmyndighet ovenfor ansatte i andre etater, så når det gjelder hvem som uttaler seg i media eller deltar på seminarer på andre etaters vegne, er det noe du må snakke med de aktuelle etatene om, sier kommunikasjonsrådgiver Kristine Utheim.

Opposisjonen skjerper tonen Høyre, KrF og Frp skjerper nå tonen mot regjeringens håndtering av prestisjeprosjektet, etter at stadig flere tunge aktører har ytret seg kritisk denne høsten.

Tirsdag denne uka måtte justis- og beredskapsminister Grete Faremo møte i Stortinget for å svare på kritiske spørsmål. Anledningen var en interpellasjon fra Høyres Ingjerd Schou. Partiet krever nå en grundig gjennomgang av prosjektet.

Under den påfølgende debatten, var Dagfinn Høybråthen (KrF) klar da han adresserte de negative tilbakemeldingene om nødnettet:

- Hvis det verste scenarioet skulle finne sted, vil alle i denne sal måtte stå til ansvar. Og jeg tror vi da må forberede oss på en granskningskommisjon.

Har du tips om nødnettet? Ta kontakt med journalisten, eller benyttet kontaktmuligheten under.