- Det er åpenbart at Russland aldri har gått bort fra fiendebildet rundt Nato

Et aggressivt Russland gir Jens Stoltenberg en krevende jobb, sier Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEWPORT (Dagbladet): Jens Stoltenberg er kommet til Wales, men skal først i morgen formiddag presenteres for toppmøtet som Natos nye generalsekretær.

Statsminister Erna Solberg (H) sier oppdraget han overtar etter Anders Fogh Rasmussen, blir krevende.

Felles trussel - Det er et vanskelig oppdrag. Nato er samlet, til tross for små bevegelser rundt plattformen. Nato er nå mer samlet enn på lenge fordi man ser en felles trussel. Langs våre grenser er det veldig store utfordringer.

Og det oppdraget som kommer ut av toppmøtet dreier seg om å trykke på slik at medlemslandene prioriterer reformer, og bruker penger på «smart defence». Det vil nok bli en tøff jobb.

Jens bedre på dialog - Er Stoltenberg bedre egnet til å oppnå dialog med Russland enn forgjengeren?

 FIENDE: Russland har beholdt sitt fiendebilde av Nato, sier Erna Solberg. I bakgrunnen har vertslandet for toppmøtet, Storbritania, stilt ut fly og annet militært utstyr som kan brukes i Nato-oppdrag. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FIENDE: Russland har beholdt sitt fiendebilde av Nato, sier Erna Solberg. I bakgrunnen har vertslandet for toppmøtet, Storbritania, stilt ut fly og annet militært utstyr som kan brukes i Nato-oppdrag. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det tror jeg nok fordi han har hatt mer kontakt med det russiske lederskapet enn andre. Samtidig er det mye av dialogen som i dag foregår gjennom EU og andre land. Men det kan hende at Nato får en annen rolle framover.

- Det vil komme en sterk fordømmelse fra Natos toppmøte mot Russlands framferd i Ukraina. Samtidig er det behov for dialog med Russland, hvem ivaretar den?

Aggressivt Russland - Det er behov for dialog, men den skjer i dag først og fremst gjennom EU og andre land. Samtidig er det viktig å huske at det ikke er Nato som ser Russland som en fiende, men det er åpenbart at Russland aldri har gått bort fiendebildet rundt Nato.

- Russland er i dag et land som er aggressivt, har en nasjonalistisk holdning, og er uforutsigbare i det de gjør. Så får vi håpe vi får russerne tilbake til å tenke annerledes om internasjonalt samarbeid, sier Solberg.

 RETNINGSBESTEMT: Erna Solberg skritter over golfbanen utenfor Celtic Manor resort, der NATO-toppmøtet finner sted. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RETNINGSBESTEMT: Erna Solberg skritter over golfbanen utenfor Celtic Manor resort, der NATO-toppmøtet finner sted. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Cardiff 2014: Celtic Manor Resort er omgitt av politi. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Cardiff 2014: Celtic Manor Resort er omgitt av politi. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer