- Det er åtte-ti mistenkte i Norge

Men svineinfluensaen er fortsatt ikke påvist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): På en pressekonferanse i dag informerte Helsedirektoratet om svinevirussituasjonen.

 - Vi har over tid fulgt et fuglevirus som smitter fra fugl til menneske. Vi har trodd at det var en risiko for å få en pandemi med dette viruset. Nå har vi imidlertid de siste dagene sett at det er en ny type virus som smitter fra gris til mennesker, og det er brakt på det rene at dette viruset smitter fra menneske til menneske. Men det er fortsatt usikkert hvor lett det smitter mellom mennesker oppsummerer helsedirektør Bjørn-Inge Larsen. 

Han understreker at viruset ikke smitter gjennom svinekjøtt.

Sammen med seg på pressekonferansen hadde han overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet. Fortsatt er det ingen som er bekreftet smittet her til lands, men flere sjekkes for sykdommen.

- Det er åtte-ti mistenkte i Norge. Noen av disse har blitt avkreftet, andre blir undersøkt videre, sier Iversen.

Myndighetene ønsker foreløpig ikke å gå ut med detaljer om de mistenkte tilfellene, men vil gå ut med informasjon så fort det blir bekreftet at viruset har kommet til Norge.

Svineinfluensa har mange av de samme symptomene som vanlig, sesongbasert influensa. Dette inkluderer feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. I tillegg har noen pasienter hatt diaré og oppkast, mens det fra Mexico er blitt meldt om enkelte symptomer som likner alvorlig lungebetennelse.

Hvis man kommer hjem fra Mexico og ikke føler seg bra oppfordres man til å ta kontakt med lege.

- Situasjonen i Mexico er fortsatt uoversiktlig. Det er bekreftet at et sted mellom 20-30 personer er smittet. WHO sier nå at det ikke lenger kan være en mulighet å stoppe smitten ved kilden. Vi må nå forsøke å begrense skadene av utbruddene i de landene som blir berørt, sier Bjørn-Inge Larsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer