«Det er avskum som sier at far skal henge seg»

POZAREVAC (Dagbladet): Tre livvakter med bulende jakkelinninger har tatt oppstilling. De registrerer enhver bevegelse. Praten stilner ved bordene i utekafeen i bakgården. Tre meter fra meg står en 26-åring i mørk dress, handsydde italienske sko og med svart kortklippet hår. Mannen er Marko Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spekulasjonene om at Slobodan Milosevics sønn har rømt Jugoslavia, er oppspinn. Han sprader demonstrativt rundt i hjembyen Pozarevac, 70 kilometer sørøst for Beograd, med kona Milica (24), venner og sine livvakter.

Han går på kafé, på pizzeriaen og konditoriet Pekara Non Stop, som han selv eier. Det er der jeg oppdager ham lørdags ettermiddagen i byen serberne kaller «fryktens by».

Marko Milosevic lader opp før han skal i bryllup til en av sine ansatte. Utenfor skal opposisjonsalliansen DOS ha demonstrasjon på kvelden.

Godt beskyttet

Min sjåfør og jeg kjøper hver vår fylte ostekake og slår oss ned ved et ledig bord i sola. Et par bord bortenfor forteller Marko vitser. Forsamlingen på sju menn i 20- og 30-årene og to velsminkede kvinner ler høylytt. Den mørke av kvinnene er Milica. Det serveres kaffe, cola og kaker. Selskapet har buketter med blomster pakket inn i plast.

Markos svarte Mercedes toseter og livvaktenes svartglinsende Grand Cherokee Jeep står parkert utenfor.

Fotografens forsøk på å overtale følget til å få ta et bilde som avkrefter ryktene om Markos rømming fra landet, blir bestemt avvist av en livvakt.

En halv time seinere slår sjokket ned i lokalavdelingen til Vojislav Kostunicas Serbias demokratiske parti (DSS) sitt hovedkvarter.

Inn fra gata kommer Marko Milosevic med raske, bestemte skritt sammen med tre livvakter. Han går rett inn i fiendens hovedkvarter.

Han gir et vink til livvaktene, som stanser for å holde kontroll med oss åtte- ti som sitter ved bordene. En nyankommet som kommer bærende på et stort krus øl fra serveringsdisken, holder på å snuble i forfjamselsen.

Marko vinker på Radojko Lukovic (40). Han er aktivist i Otpor-bevegelsen og fulgte Marko under oppveksten i nabohuset i Pozarevac.

Magre, kjederøykende Radojko med tilnavnet «Luka» ble slått helseløs av folk han mener at han kjente igjen som Markos ansatte 2. mai i år. Nesen ble brukket, tre tenner slått ut. Han ble lappet sammen på sykehuset, lenket i håndjern til senga, før han ble slengt i fengsel i to måneder. Han var tiltalt for drapsforsøk inntil påtalemyndigheten endret tiltalen til «slagsmål med ukjente» - og lot ham gå. Behandlingen av Luka ble et vendepunkt for opposisjonen både i Pozarevac og hele Serbia.

Luka forteller meg etterpå hva Marko ville:

- Han kom for å si fra at han ikke ville la seg trakassere av fotografer som renner rundt konditoriet. Han forlangte respekt for sitt og familiens privatliv. At han mente alvor, understreket han med følgende setning: «Ikke rist plommetreet. Hvis det trengs å bli ristet, er jeg den som skal gjøre det og du er den som skal plukke opp det som faller på bakken.»

Han virket nervøs. Samtidig har han åpenbart et stort behov for å demonstrere sin makt, sier Luka.

- Han sa at han var lei seg for det som har skjedd med meg, men at andre aktivister har fått som fortjent. Om protestene mot faren, sa han: «Det er menneskelig søppel og avskum som sier at far skal henge seg.»

- Snill guttunge

Radojko beskriver Marko som en snill guttunge, rene mønsterbarnet, som sjelden gjorde noe galt.

- Han forandret seg da han ble voksen. Han så vel sjansen til å utnytte familiens maktposisjon.

Før var hans lidenskap å kjøre rallybiler til skrap, til moren Mirjana Markovics fortvilelse. Han eier pizzeriaen, diskoteket Madona, computer- og mobiltelefonbutikken Cybernet, radiostasjonen FM 100,6 og åpnet etter bombingen i fjor fornøyelsesparken Bambiland i Pozarevac.

Marko skal ha kontroll med det meste av sigarettsmuglingen.

Når faren tar ham med på valgkampmøter, kan også være tegn på at Marko skal bygges opp som arvtaker.

FENGSLET: Radojko Lukovic ble banket opp av Marko Milosevics livvakter, og kastet i fengsel.
MARSJERER: For bare noen måneder siden ville ingen våget å heve røsten mot Milosevic i hans hjemby. Nå marsjerer de kveld etter kveld for å få ham bort.